2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,963 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus (Cinsel İlişkiye Girememek)
MAKALE #15604 © Yazan Psk.Atiye KAYTAZOĞLU | Yayın Kasım 2015 | 3,501 Okuyucu
VAJİNİSMUS nedir?
Vajinismus; kadının cinsel birleşme anında, vajinayı çevreleyen dış vajinal kasları (pelvik kasları) kasması ve bu kasılma sonucu cinsel ilişkinin imkansız hale gelmesidir. Cinsel ilişkiye girememe olarak tabir edilen vajinismus süreci, kadının bu esnada panik atağa benzer tepkiler vermesiyle başlayan, bu tepkilerin kasılmalara dönüşmesiyle devam eden ve her seferinde cinsel ilişkinin yaşanamamasıyla son bulan bir süreçtir. Vajinismus, tıpkı göze dokunmak istediğinizde, bir tehlike sezen gözün kırpışması gibidir. Bilinçaltında yatan sebep her ne ise, kasılmalara da sebep olan odur.
Cinsel ilişkiye giremediği için pek çok kadın, özgüven sorunları yaşıyor ve omuzlarındaki bu yükle yaşamak zorunda kalıyorlar. Halbuki; cinsel sorunların çözümü, bu yükü bir saat bile çekmeye değmeyecek kadar basittir!
Cinsel ilişki sırasındaki kasılmalara, dolayısıyla cinsel ilişkiye girememeye (vajinismus) sebep olan birçok neden vardır. Bunlardan bazıları; cinsel organlardaki herhangi bir hastalık, cinsel organların deformasyonu, nörolojik ve ciddi psikiyatrik hastalıklar, hormon sorunları, kalp damar hastalıkları, vajinal ameliyatlar, rahim ağzı kanseri, çeşitli tümörler, doğum patolojileri, zarla ilgili bozukluklar, alerjiler, sedef, egzema, yumurtalık kistleri, idrar yolları enfeksiyonları, mantar ve enfeksiyonlar. Tüm bu nedenler vajinismusa sebep olan organik nedenler arasında yaygın olanlarıdır. Maalesef bu nedenler hastalığın %10’luk bir kısmını oluşturmaktadır.
Vajinismusun asıl nedeni; %90’lık bölümünü oluşturan psikolojik nedenlerdir. Bunlardan da kısaca bahsedecek olursam; geçmişte yaşanmış taciz, tecavüz ya da aile içi uygunsuz dokunuşlar, anne-babanın ya da yakın akrabanın cinsel ilişkisine şahit olmak ya da bu tip görüntülere şahit olmak, çocukluğundan beri duyduğu cinsel ilişkinin acı, sancı verdiğine dair cümleler, kızlık zarı ile ilgili asılsız, yanlış inanışlar, cinselliğin suç, ayıp, günah olduğunu düşünen bir ailede yetişme, erkeklerle ilgili düşünceler, daha önce yaşanmış travmatik cinsel deneyimler, hamile kalma korkusu, kadın olmaktan ve kızlık zarını kaybetmekten korkma, güven problemleri, erkeklere güvenmeme, katı anne baba tutumlarına maruz kalma, bağlanma sorunları, vajinanın dar veya küçük olduğuna dair yanlış inanışlar.
Bütün bu nedenler; vajinismusu ortaya çıkaran başlıca nedenlerdendir. Sorunun çözümü için nedenin bilinmesi önemlidir. Nedenleri ortaya çıkarmak içinde iyi bir gözlem, doğru yerlere odaklanma ve iyi bir terapi şarttır.
Vajinismusun belirtileri arasında, vajinaya dokunamama ya da ayna karşısında cinsel organına bakamama, eşin cinsel organa dokunmasına müsaade etmeme, jinekolojik muayene olamama, iğne ve doktor fobisi geliştirme, cinsel ilişki anında bacakları kapatma, kasılma, geriye kaçma, eşi itme, ağlama, acınma, cinsel ilişkiden kaçınma ve korkma, aşırı kaygılı ve stresli olma, giriş anında daha giriş olmadığı halde ağrı, acı duyma, yanma, batma, zorlantı hisleri, tampon kullanamama ve tabi ki evliliğin cinsel birleşmeyle tamamlanamaması sayılabilir.
Bütün bu belirtiler neticesinde aklınıza gelecek tek şey bir cinsel sorunun varolduğu olmalıdır. Bu aşamada eşlerden her ikisinin de uyanık olması önemlidir. Çünkü kadın kendisinde böyle bir hastalığın olduğunu kabul etmeyebilir, kendisini suçlayabilir ve içine kapanıp yalnızlığı tercih edebilir. Erkeğin bir terslik olduğunu eşine anlatmasında fayda vardır.
Evliliklerde vajinismus sorununun ortaya çıkmasıyla birlikte başka başka sorunlarda oluşmaktadır. Örneğin çaresizlik, cinsel ilişkiye girememenin verdiği dayanılmaz ağırlık, suçlamalar, eşlerin birbirlerinin kadınlık ve erkekliklerine dair sataşmaları, içe kapanmalar, yalnızlığı tercih etmeler, kavgalar ve çözüm arayışına giremeden boşanmaların yaşanması. Bütün bunlar olmadan yapılması gereken tek şey, bir uzmandan yardım alınmasıdır. Çünkü vajinismus sorunu kendi kendine düzelen bir şey değildir. Sürekli cinsel ilişkiye girme çalışmaları ve bunlardan birinde bu sorun mutlaka çözülür gibi düşünceler yanlıştır. Çünkü psikolojik kökenli vajinismus sorununda, buna sebep olan nedenin keşfi önemlidir ve bu neden ortadan kaldırılmadıkça kadının kendini erkeğine teslim etmesi olanaksızdır.
Bunun içinde deneyimli, tecrübeli bir uzmandan yardım almanızı öneririm. Bu sorunun çözümü için uzmanın cinsel alanda eğitim almış olması önemlidir. Çünkü her psikolog, psikiyatrist, aile danışmanı ya da jinekoloji uzmanı bu tedaviyi yürütemez. Bu konu başlı başına mesleki yeterlilik gerektirir. Hassas bir konu çünkü. İnsanlar size gelip en mahrem sırlarını açıyorlar, aynı oranda sizden de hassasiyet bekliyorlar. Bu anlamda hasta hakları ve gizlilikte önemli bir konudur.
Vajinismusun tedavisi; bunun için önce teşhis konması gerekmektedir. Vajinismusun teşhisini nasıl koyuyoruz? Vajinismusu test eden tıbbi bir test yoktur. Hastanın geçmiş öyküsü, acıyı ve ağrıyı tanımlaması, belirtilerden en az üç tanesini göstermesi, eşten alınan öykü, fiziksel ve duygusal belirtiler hastalığa bir isim vermemiz için yeterlidir. İyi bir jinekolojik muayene ile birlikte yapılan bu teşhisten sonra tedaviye hemen geçilebilir.
Tedavisi; vajinismus, ülkemiz kadınlarının her 10 tanesinden 1 tanesinde görülen bir sorundur. İnsanlar bu sorunu gizlese de çok yaygındır. Tedavisi de çok basit ve kolaydır. %100 tedavisi vardır. Hastanın terapilere düzenli katılımı ve terapistin gösterdiği yoldan gitmesi ile 3-4 seansta hızlıca sonuca gidilebilir. Bu süre hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Bazen eşlerin her ikisinde de cinsel sorunlar olabilir. Erkeğinde ayrıca tedavi edilmesi gereken durumlarda bu süre uzayabilir. Eşlerin terapiyi aksatmaları ve yapılması gerekenleri yapmamaları yine tedavi süresini uzatan başka bir konudur. Tedavi sırasında eşlerin, özellikle de kadının rahatsız olacağı hiçbir durum söz konusu değildir. Jinekolojik muayenede hekimlerimiz, vajinismuslu kadınların muayenesini; onların durumlarını göz önünde bulundurarak, korkularını anlayarak yaparlar. Daha sonra seanslara geçilir ve sorunun temelinde yatan nedenler araştırılır. Akabinde acı ve ağrı hissini yok etmeye dair egzersizler yaptırılır, özel teknikler öğretilerek kadının bu sorunuyla nasıl baş edeceği yönünde deneyimler kazandırılır.
Vajinismus bir sonuçtur. Ancak ve ancak bunu oluşturan neden ortadan kalktığında iyileşme gerçekleşebilecektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus (Cinsel İlişkiye Girememek)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atiye KAYTAZOĞLU Fotoğraf
Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun Yazıları
► Kadınlarda Cinsel İlişkiye Girememe - Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Vaginismus (Cinsel İlişkiye Girememe) Dr.Psk.Belgin TORUCU
► Vajinismus ve Cinsel Mitler Psk.Merve EKŞİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,963 uzman makalesi arasında 'Vajinismus (Cinsel İlişkiye Girememek)' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Eğitim Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:30
Top