2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar
MAKALE #15605 © Yazan Psk.Atiye KAYTAZOĞLU | Yayın Kasım 2015 | 2,918 Okuyucu
VAJİNİSMUS HAKKINDA DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR

İlk gece ya da ilk birleşme çok acı verici ve çok zordur

Cinsellik kız ve erkek doğasında her daim varolan bir süreçtir. Bu sebeple normal seyrinde devam eden bu süreci anlamsızca bazen eksik ve yanlış bilgiyle, bazen gereksiz korku ve endişelerle heba etmemek, zora sokmamak gerekir.

İlk geceyi çağlardan beri zorlaştıran yanlış inanışlardır. İlk gecenin çok zor ve acı verdiğine dair masallar anlatılır da anlatılır. Halbuki ilk gece birleşmeyi sağlayan organlar sadece görevlerini yapacaklar. Peki; görevini yerine getiren organlar neden ağrısın? Ya da neden zorlansın? Bu sebeple ilk birleşmede ağrı ve acı olmaz. Sadece kasılmayı kontrol edemeyen ve ilişkiye hazırlanamamış kızlarda çok kısa süreli bir ağrı olabilir. Fakat bu çimdik yemekten çok farklı değildir. Hemen kaybolan ve acıya dönüşmeyen bir histir.

Vajinismus sadece kızın sorunudur.

Hastalıkta-sağlıkta, iyi günde-kötü günde birbirimize destek olacağız diye çıkılan bu yolda; yaşanan her türlü sorun çiftin ortak sorunudur. Çünkü çiftler arasında yaşanamayan bir cinsellik varsa bundan iki tarafta etkilenir. Kızın bu sorununu görmezlikten gelmek, anlayışsız davranmak, kötü muamele etmek sorunu daha da çözümsüz hale getireceğinden, vajinismus eşlerininde araştırmacı olmaları ve sorunun çözümüne katkıda bulunmaları gerekmektedir.

Birçok defa deneme yapılırsa vajinismus kendiliğinden çözülür.

Vajinismusa sebep olan her neyse bunun çözümü yapılmadan, ne kadar deneme yapılırsa yapılsın bu problem aşılamaz. Çünkü bazen sadece anatomik bilgi vermek, bazen sadece eşi bilgilendirmek, bazen de bilinçaltı temizliği yapılarak aşılabilen bir sorundur. Ama kendiliğinden düzelmez. Kızı anlamak, anlamlandırmak, bilinçaltını tekrar yapılandırmak gerekmektedir.

Tamamı organik sebeplerdendir ve ancak doktor çözebilir

Vajinismusa sebep olan bazı organik ya da hormanal sorunlar olsa da bu sorunun sadece %10’ luk bir kısmını oluşturmaktadır. Geriye kalan bölümü psikolojiktir. Bu sebeple mesleki yeterliliği olan uzman birinin bu tedaviyi yürütmesi gerekmektedir. Ancak cinsel konularda eğitim almış herhangi bir doktor ya da psikolog, psikiyatrist bu tedaviyi yürütebilir.

Vajinismus kızı güçsüz, çaresiz ve beceriksizdir

Vajinismus bir cinsel işlev bozukluğudur. Tıpkı diğer hastalıklar gibi tedavisi ve %100 çözümü olan bir rahatsızlıktır. Fakat kızın yardım almayı reddetmesi, çözümü ertelemesi, kendini suçlaması, bu sorunundan kurtulamayacağı inancı gitgide depresyona girmesine sebep olur. Durum böyle olunca kendini işe yaramaz ve çaresiz hissetmesi kaçınılmazdır. Bu sebeple bu sorunun bir rahatsızlık olduğunu kabul etmesi ve sorunun çözümü için yardım istemesi bu duygulardan hızla kurtulmasını sağlayacaktır.

Vajinismus eşiyle anlaşamayan ve uyuşamayan kadınlarda görülür

Vajinismus psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır. Kızın geçmişten getirdiği birçok olumsuz duygu bilinçaltında yer eder ve zamanı geldiğinde ortaya çıkar. Böylece istemsiz kasılmalar ve ilişkiye girememe sorunu ortaya çıkar. Birbirini çok seven çiftlerde dahi görülmesi bu sebeptendir. Eşin anlayışsız olması vajinismusun uzun sürmesine sebep olsa da bu tek başına bir sebep değildir. Kızın kendi bilinçaltı süreçleriyle alakalıdır.
Vajinismus sorunuyla karşılaşan erkeklerin hepsinde cinsel problemler oluşur
Vajinismus sorunu yaşayan çiftler tedaviyi erteledikleri zaman eşlerinde de zaman zaman cinsel sorunlar oluşabilir. Ama bu her vajinismus eşinde oluşmaz. Çünkü çoğu vajinismus çifti, ilişkiye giremese bile belli bir cinsellik yaşamaktadırlar. İhtiyaçları karşılanmış eşte sorunlar minimum düzeydedir. Şunu unutmamak gerekir; vajinismus bir erteleme hastalığıdır ve sürekli bu sorunun çözümünü erteleyen kızda bir süre sonra isteksizlik oluşur ve bu da erkeği etkileyebilir ve onda da bazı sorunları ortaya çıkarabilir.

Vajinismuslu kız cinsel yönden isteksizdir

Bu sorunun çözümünü erteleyen kızlarda bir süre sonra isteksizlik olması kaçınılmazdır fakat, vajinismus sorununun olması o kızın isteksiz olduğu anlamına gelmez. Çünkü kız, isteksizliğinden dolayı vajinismus olmaz, ancak vajinismus isteksizliğe sebep olabilir. Çünkü ilişkiye giremediği her deneme sonunda kendini suçlu hisseder ve bir süre sonra bu suçluluk ağırlaştıkça ilişkiye girmekten ya da denemekten kaçmaya başlar. Bu da isteksizliği beraberinde getirir.

Vajinismuslu kızlar kötü çocukluk dönemi geçirmişlerdir

Vajinismus bazen geçmişteki olumsuz deneyimlerden, olumsuz duyumlardan ya da olumsuz görüntülerden, aile tutumlarındaki yanlışlıklardan, yanlış bilgilendirmelerden, vb. durumlardan kaynaklansa da bu sorunu yaşayan her kız için kötü bir çocukluk geçirdi cümlesini kullanamayız. Çünkü bazen sadece hafızada kalan kısacık bir görüntü, bazen aile dışından birinin istismarı, evlilik ve hamilelikten korkması ya da kişilik özellikleri de buna sebep olabilir. Neyin vajinismusa sebep olduğunun tespiti için ayrıntılı değerlendirme yapılması önemlidir.

Vajinismus çok nadir görülen bir sorundur.


Ülkemizde her 10 kızdan birinde vajinismus sorunu görülmektedir. Oranın bu kadar çok olmasısın sebebi, ülkemizde kız çocuklarının yetiştirilme şekli ve ailenin cinsellik konusunda kızlarına ve erkeklerine yeterince bilgi vermemesidir. Cinselliğin konuşulmasının dahi ayıp, günah, pis sayıldığı birçok ailenin katı tutumuyla büyütülmüş kız çocuklarının çoğu bu sorunla boğuşmaktadır.

Vajinismusun tedavisi çok zordur hatta mümkün değildir

Vajinismus % 100 tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Sanıldığının aksine tedavisi de çok kısa sürer. Tedaviler cinsel eğitimi olan bir uzman ya da terapist tarafından yürütülürse geri dönüşü olmadan tedavi edilir. Şuana kadar tedavi olamamış hastamız yoktur. En zor vakalarda dahi (eşinde de cinsel işlev bozukluğu olan hastalar) çözüm vardır.

Vajinismus sorunu için yapılan jinekolog muayenesini çok zordur

Vajinismus kızlarında jinekolog muayene normal muayeneden farklı yapılır. Muayene masasında değil sedyede yapılan bir dakikalık bir muayenedir. Sadece organik bir sebep var mı, kist ya da vajina ağzını kapatan herhangi bir şey var mı diye el yordamıyla yapılan muayenelerdir, çok basit ve kolaydır. Jinekoloğa kızın vajinismus olduğu belirtilmelidir. Ve asla herhangi bir araçla ya da aparatla muayeneye müsaade edilmemelidir.

Vajinismus sorunu olan çiftler boşanmalıdır

Vajinismus tedavisi olan bir rahatsızlık olduğundan tedavisi yapıldıktan sonra, eşlerin cinsel yaşamında hiçbir sorun olmaksızın devam etmektedir. Bu sebeple boşanmayı düşünmeden önce tedaviyi düşünmekte fayda vardır. Fakat eşlerden herhangi biri tedaviyi kesin olarak reddediyorsa, bir evlilik danışmanından yardım alınmalıdır. Bunu da reddediyorsa diğer eş için yapacak fazla bişey kalmamaktadır.

Vajinismus sorunu yaşayan kızın kızlık zarı alınırsa sorun ortadan kalkar

Vajinismus sorunu yaşayan kızlar ve eşleri çözüm için birçok yola başvururlar. Tedavi olmadan önce kendilerince bazı teknikler deneyebilirler. Bunlardan bazıları kayganlaştıcı jel kullanımı, alkol almak, narkoz almak, ya da ameliyatla zarı aldırmak gibi. Bu yöntemlerden hangisi denenirse denensin vajinismus düzelmez. Çünkü vajinismus kızın beyninde oluşturduklarıyla ilgilidir. Bilinçaltında biriken ve zamanı geldiğinde ortaya çıkan yanlış bilgilerden, yanlış kodlamalardan kaynaklanır ve bu alan tedavi edilmediği sürece ne yapılırsa yapılsın kendiliğinden ortadan kalkmaz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atiye KAYTAZOĞLU Fotoğraf
Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun Yazıları
► Cinselliğe Dair Doğru Bilinen Yanlışlar ÇOK OKUNUYOR Psk.Ezgi SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Vajinismus ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Eğitim Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:52
Top