2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Bebeğe Zarar Verici Etmenler
MAKALE #15627 © Yazan Op.Dr.Güzin BAŞCI | Yayın Kasım 2015 | 3,660 Okuyucu
Plasenta (eş) bebeğe ilaç ve besin maddelerinin geçişine izin verir.İnsanlardaki gelişim bozuklukları genetik, çevresel yada bilinmeyen nedenlerden kaynaklanabilir.Bu bozuklukların % 25 i genetik, % 2-3 gebelikte kullanılan ilaçlar, % 65 i bilinmeyen nedenler(belki de genetiksel ve çevresel faktörlerin birleşmesi ) ile olmaktadır.
Klasik zararlı periyod, 28 günde bir adet gören kadında, son adet tarihinden 31 gün sonra başlayıp 71 gün sonra biten dönemdir.Bu kritik dönemde organlar oluşur ve bu dönemde kullanılan ilaç yada çevresel faktörler bebekte anormallilere neden olur.31 gün önceden maruziyet ya hep ya hiç etkisi yaratır.Erken dönemde çok az hücre olduğundan tamir edilemeyen bozukluklar tüm organizma için öldürücü olabilir

***İlaçlar:FDA(Besin ve ilaç kuruluşu) gebelikte ilaç kullanımı ile beş kategori belirlemiştir.
1)A kategori:Gebe kadınlarda yapılan çalışalarda bebek üzerine riskli bir etkisi olmadığı gösterilmiştir
2)B kategori:İnsanlarda risk oluşturduğuna ait br kanıt yoktur.
3)C kategori:İnasan üzerinde çalışmalar azdır.Hayvan çalışmaları risk oluştırduğunu az olmakla beraber gösterir.Gebelikte ilaç verilirse bebeğe zaraolasılığı mevcuttur
4)D kategori:İnsan üzerindek çalışmalar bebek için riskli olduğunu gösterir.Hayati önem taşıyorsa anacak gebelikte kullanılabilir.
5)X kategori:Gebelikte kullanılmamalıdır.
Tüm ilaçların kullanım bilgisinde ilacın gebelik kategorisi yazar.A ve B kategori güvenle kullanılabilir

*** Radyasyon:En çok gebelikte tehlikesinin bilindiği etken radyasyondur.Radyasyonun üreme üzerine de olumsuz etkileri vardır.Ulusal radyasyon konseyi 5 rad dan daha düşük dozu güvenli bulmaktadır.Maruziyetler Gray olarak ifade edilir.1 Gray 1000 mGray’e oda 100 rad’a eşittir.Yani 10 mgray=1 rad.Bir batın grafisi maksium 4.2 mGray yani 0.4 raddır.Toksik doz olması için 10 adet batın grafisi çekilmesi gerekmektedir.Tomografilerde daha yüksek X ışınına maruziyet olur.Bir batın tomografisi maksimum 49 mGray yani 4.9 raddır.İlişki önceki erkeğin radyasyona maruz kalması da çocuklarda lösemi riskini artırmaktadır.Yüksek radyasyona maruziyet çocukluk çağı kanserleri ile ilişkilidir.Ultrasonografi ses dalgaları ile görüntüleme sağladığından bebeklere olumsuz etkisi yoktur.
*** Güvenlik kontrolleri:Metal dedektörler x ray içermez.Ancak çanta görüntülenmesi X ray la yapılmaktadır.Güvenlik kontrolü görevi yapan gebeler uzun süre bu alanda bulunmamak için amirlerinden görev değişikliği isteyebilirler.Yasal olarak böyle bir düzenleme yoktur.
***Bilgisayar: Bilgisayarlar iyonize edici radyasyon içermezler ve bu nedenle de canlı dokuya zarar verebilecek bir etkilerinin olması teorik açıdan mümkün görünmemektedir.Ancak dizüstü bilgisayarlar ısı yaydıklarından erkek üremesini olumsuz etkiliyebilir.
***Civa:Balık ve deniz kabukluları sağlıklı beslenmenin önemli parçasıdır.Ancak bazı büyük balıklar önemli ölçüde civa içerirler.Civa bebeklerin sinir sistemi için toksiktir.Gebe adayları, gebeler ve emziren anneler yüksek oranda civa içerdiğinden köpekbalığı, kılıçbalığı, kral uskumru ve kiremit balığı yememelidirler.Çok az civa içeren karides, somon, yağsız ton, temiz denizlerden avlanan lüfer, barbunya, kefal, mezgit tüketilebilir.
***Sigara:Tütün dumanı yoluyla içe çekilen kabonmonoksit ve nikotin bebeğe giden oksijene karışır.Doğumsal anormalliklerle ilişkilendirilememesine rağmen sigara içmek, düşük, anne karnında ve doğum sonrası bebek ölümleri, erken doğum, amnion mayinin erken gelmesi, plasentanın doğumdan önce ayrılması, anne karnında büyüme yetersizliği risklerinin artmasıyla ilişkilidir.Anne karnında sigara içimine maruz kalmış yenidoğanların otonamik düzenleri zayıftır.İşitsel tepkileri azalmıştır.Sigara içenlerin çocuklarında ani bebek ölümü sendromu riski üç kez daha fazladır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Bebeğe Zarar Verici Etmenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güzin BAŞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güzin BAŞCI Fotoğraf
Op.Dr.Güzin BAŞCI
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın Makaleleri
► Babanın Bebeğe Etkisi Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
► Gebelikte Hipertansiyon Dr.Şule AYDIN
► Gebelikte Zamanlama Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Gebelikte Beslenme Dr.Derya Zerrin GÖKAY
► Gebelikte Beslenme Dr.Belgin HARZADIN
► Gebelikte Beslenme Dr.Müberra Namlı KALEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Bebeğe Zarar Verici Etmenler' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinusmus ve Gebelik Haziran 2016
► Kürtaj Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:25
Top