2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Altını Islatıyor
MAKALE #15660 © Yazan Psk.Şenay DAYAN | Yayın Kasım 2015 | 2,532 Okuyucu
ÇOCUĞUM ALTINI ISLATIYOR

Bu yazımızda enürezis, yani alt ıslatmaya değineceğiz. Normalde gelişimsel olarak mesane kaslarının kontrolü 2-3 yaş arasında kazanılır. Çocuk 5 yaşını doldurmuş ve en az üç ay boyunca haftada iki defa mesane kontrolü sağlayamıyorsa enürezis olarak adlandırılabilir. 5 yaşını doldurmamış çocuklarda alt ıslatma görülse dahi enüretik kabul edilmez. Bu durum erkek çocuklarında kızlara oranla daha fazla görülmektedir. Baktığımızda her 100 kız çocuğundan 1’inde ve her 100 erkek çocuğundan 5’inde enürezis (alt ıslatma) görülmektedir. Bu demektir ki erkekler de kızlara oranla 5 kat daha fazla görülmektedir.

Alt ıslatmayı incelediğimiz de karşımıza iki şekilde çıkmaktadır;

1.) Primer enürezis (birincil alt ıslatma); Çocuk en az beş yaşına kadar hiç mesane kontrolü sağlayamaz. Bu çocuklar daha önce de hiç mesane kontrolü sağlamamıştır. 5 yaşına gelmiştir ve haftada en ez üç defa altına kaçırmaktadır. Bu çocuklar primer enüretik olarak adlandırılırlar.

Bir diğer alt ıslatma biçimi olarak,
2.) Seconder enürezis (İkincil alt ıslatma); En az 6 ay boyunca kuruluk olduktan sonra çocukta tekrar altını ıslatma görülür. Çocuk belli bir dönem en az 6 ay olmak şartıyla altını ıslatmamıştır. Fakat o dönemden sonra tekrar alt ıslatma dönemine girmiştir. Bu çocuklar seconder enürezis grubunda yer alırlar.

-Enürezisin sebepleri nelerdir ?
Enürezisi genel olarak 3 başlık altında toparlayabiliriz.
• Genetik nedenler:
Araştırmalar genetikliğin alt ıslatma ile bağlantılı olduğunu göstermiştir. Anne ve baba enürezis ise çocukta alt ıslatma oranının görülme ihtimali %77 dir. Ebeveynlerden birisi enürezis olduğunda çocukta görülme ihtimali %50'ye düşmektedir.
• Mesane kontrolü:
Mesane kasları kontrolünün yetersiz olmasından kaynaklanmaktadır.
• Psikolojik nedenler:
Tuvalet eğitiminin baskıcı, katı olması çocukta alt ıslatma görülmesine neden olabilir (Çocuk alt ıslatarak ailesine tepkisini göstermektedir) .
Ailede yeni bir bebeğin dünyaya gelmesi ile birlikte kardeşe olan kıskançlığı yansıtma biçimi olabilir (Annenin hamilelik sürecinde, doğumdan sonra çocuğa yeterli ilgi ve sevgi gösterilmesi kardeş kıskançlığı görülme ihtimalini en aza indirir) .
Okula başlama ve anne baba ayrılığı alt ıslatmaya sebep olan psikolojik nedenler arasındadır.

Enürezis çeşitli psikolojik sebeplerden kaynaklı olabileceği gibi suçluluk duyma ve sosyal ilişkilerinde problem yaşama gibi psikolojik sonuçlar doğurabilir.

-Altını ıslatan çocuğa nasıl yaklaşmalıyız ?
• Tuvalet eğitimi sırasında baskıcı, katı tutum sergilememelisiniz. Çocuk baskıcı bir tuvalet eğitimini kabul etmez. Baskıcı bir eğitimde bazı zamanlarda çocuk sizleri cezalandırmak için özellikle altına kaçırma gösterebilir. Çocuklar, kendisine otoriter bir yaklaşımdan çok, neden sonuçlarının anlatıldığı ifade edildiği bir açıklama isterler. Böyle bir yaklaşım çocuğun sizi ve söylediklerinizi kabul etmeyi uygulamayı kolaylaştırır. aksi takdirde sizi ve söylediklerinizi kabul etmeyen tam tersi davranan çocuk profili oluşturmuş oluruz.

• Çocuğu küçük düşürmemeli, cezalandırmamalı ve eleştirmemeliyiz. eleştirilen çocuk kendini yetersiz hisseder. Öz güven sorunu oluşur. ben hiçbir şey yapamam, ben eksiğim düşünceleri gelişir. Çocukta sosyal içe çekilme görülür. Kendine güvenmeyen her davranışını hata olarak değerlendiren bir çocuk ileri de büyüdüğü zaman tercihleri olmayan bir birey olur.

• Çocuğu cesaretlendirmeli ve ödüllendirmeliyiz. Çocuk karşısında onu anlayan ona yardımcı olan bireyler olduğunu hissettiği zaman hatalarını düzeltme çabası arar. Böylece çocuk sizinle işbirliği içinde olur.

• Günlük olarak alınan sıvı düzeni sağlanmalı, akşamları alınan su seviyesi ayarlanmalıdır.

-Hangi tedavi yöntemleri uygulanır ?
• İlaç tedavisi
• Psikoterapi
• Mesane jimnastiği
Yazan
Psk.Şenay DAYAN
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Altını Islatıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Şenay DAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Şenay DAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Şenay DAYAN
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şenay DAYAN'ın Makaleleri
► Çocuğum Altını Islatıyor Ne Yapabilirim? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Ben (İm) mi Çocuğum Psk.Eyüp AKIN
► Çocuğum ve Ben Ayhan IŞIK
► Çocuğum Yemiyor Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
► Çocuğum Hiperaktif (Mi?) Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Boşanıyorum Ama Çocuğum Psk.Elif GÜNERİ
► Çocuğum ve Televizyon Psk.Begüm AKMANİŞ
► Çocuğum Otistik Mi Emine ERGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Altını Islatıyor' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Uyum Süreci Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:29
Top