2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşk Nedir? Evlilikte ve İlişkilerde Aşk Ölçer...
MAKALE #15666 © Yazan Psk.Filiz ÖMEROĞLU | Yayın Kasım 2015 | 4,792 Okuyucu
AŞK NEDİR? EVLİLİKTE VE BİRLİKTELİKLERDE AŞK ÖLÇER……

Evlilik terapilerinde ilişkinin özünü yakalayan aşk kavramı ölçülemez ve herhangi bir araştırma için uygulanması çeşitli faktörlere bağlı olduğundan kolaylıkla da tanımlanamaz diye düşünülür .
Birbirlerine bağlı eşler sıkıntı yaşamadıkları ölçüde aşk ,yakınlık ve cinsellik kavramlarını birbirinden ayırmazlar.
Fakat tedavideki çiftler sık sık ilişkilerinin belli bölümlerini koparırlar..Örneğin çift cinsellikten kopabilir ,böylece cinsel ilişki yaşamadan da yakın olduklarını iddia edebilir ve eşler cinsel ilişkinin anlamsızlığını göstermek için evlilik dışı ilişki kurabilir.
Bu anlamda aşkla ilgili belli bir model ve tanım gereklidir.Çünkü tanım beliri olursa sorunun üzerine gitmek de mümkün olacaktır...
Bu durumda Aşkın tanımı için çeşitli bilim adamlarının yaptığı tanımlara bakalım...
Bunlardan bir tanesi aşkı bir üçgen içinde değerlendirmiş ve bu üç kavramın aşk için olmazsa olmaz olduğunu varsaymış..
Dolayısıyla ilişkiler çıkmaza girdiği zaman gerçek sorun tanımlandığında dışarıdan bir profesyonelin yardımıyla sıkıntılı olan eksiklik çözülebilir.

AŞK ÜÇGENİ: BAĞLILIK-YAKINLIK TUTKU

BAĞLILIK:

Çiftler evliliklerinin bir noktasında birbirlerine bağlanmak için bir karar verir ve cinsel sadakat nişan ,evlilikle de bunu gösterirler…
Eşlerle ilk olarak konuşulacak konu bağlılıktır.Birbirlerine bağlılar mı,değiller mi,kararsızlar mı veya bağlılıkları dengesiz mi?Çift kararsız olduğunda ,eşit olmayan bir bağlılıkları olduğunda ya da bağlılıkları olmadığında bunu sağlamak için çeşitli yaklaşımlardan yararlanılır.

YAKINLIK:

Bağlılık hissi,huzur,diğerinin mutluluğunu isteme,diğerini çok fazla dikkate alma,ihtiyaç içinde olduğu zamanlarda yanında olabilme,karşılıklı anlayış,sahip odlularını paylaşma,duygusal destek verme,değer verme,empati duyma ve gösterme,dürüstçe iletişim kurma ve karşıdaki insanı güvenilir bulma olarak tanımlanabilir.
Bu duygular sevgi dolu ilişkide sıcaklık duymaya yol açar.

Yedi tür yakınlık saptanmıştır:
1-Yakınlık duygusunun yaşanacağı duygusal yakınlık,
2-Diğer şeyler arasında ortak arkadaşların olduğu sosyal yakınlık
3-Düşüncelerin paylaşıldığı entelektüel yakınlık
4-Tutku ve cinselliği içeren cinsel yakınlık,
5-Birlikte zevk aldıkları şeyleri yaptıkları eğlence yakınlığı
6-Hayatın anlamı ve dinle ilgili benzer duyguların paylaşıldığı ruhani yakınlık
7-Güzellik anlayışı konusunda birleştikleri estetik yakınlık…

Crowe ve Ridley(1990) yakınlığı teorik bir çerçevedense sağduyuya dayanan dört temel kategoriye ayırmıştır:

1-Fiziksel ve sözel olmayan yakınlık:sarılma,genel vücut teması ve karşılıklı okşama gibi yollarla duyguları anlama ve gösterme
2-Cinsel yakınlık,eşlerin cinsel yakınlığının sıklığı ve yoğunluğu gibi farklı olabilecek cinsel gereksinimleri de dahil olmak üzere birbirlerince kabul edilerbilir cinsel yakınlık seviyelerinde rahat olabilmeleri
3-Eylemsel yakınlık,sahip oldukları ortak eşyalar ,ayrı olduklarında nerede olduklarını bilme isteği ve hakkı,görev paylaşımı,çocuğun yetiştirilmesinde birlikte çaba gösterme ve zamanı birlikte planlamayı içeren eşlerin günlük ilişkileri
4-duygusal yakınlık,duyguları ve sırları paylaşma isteği ve empatik bir şekilde ilşki kurma yeteneği

TUTKU:

Romantizm,cinsel ilişki,fiziksel çekicilik ve diğeriyle olma arzusu olarak tanımlanmıştır.Yardım bekleme ,benlik saygısı,baskın olma,kendini gerçekleştirme ve boyun eğme gibi gereksinimler de tutkuya katkıda bulunabilir.
Tutku dokunma ,sevişme bakışma gibi davranışlar aracılığıyla ortaya konulabilir.(Hatfield 1988) tutkuyu düğeriyle bir bütün olmayı yoğun olarak arzulama olarak tanımlamıştır…Bir tutkulu istek bilişin, duyguların ve davranışların bileşimidir.

Psikolog Filiz Ömeroğlu

kaynakça:evlilik ve çift terapisi GereardR Eeeks &Stephen R. Treat
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aşk Nedir? Evlilikte ve İlişkilerde Aşk Ölçer..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Filiz ÖMEROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Filiz ÖMEROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz ÖMEROĞLU Fotoğraf
Psk.Filiz ÖMEROĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Filiz ÖMEROĞLU'nun Makaleleri
► Evlilikte ve İlişkilerde Uyum Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Karne Aslında Neyi Ölçer Psk.Ali Rıza TUNUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aşk Nedir? Evlilikte ve İlişkilerde Aşk Ölçer...' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku ve Evreleri Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:21
Top