2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonbaharda Beslenme
MAKALE #15667 © Yazan Dyt.Zeynep KULAKCI | Yayın Kasım 2015 | 2,514 Okuyucu
Yaz sıcaklarının geride kaldığı sonbaharın kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde mevsim geçişleri, havaların soğuması ile beraber soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların görülme sıklığı da artıyor. Havaların soğuması ile metabolizmanın yavaşlaması, halsizlik ve depresyon yeme eğilimini artırarak kilo alımına neden olabilmektedir. Sonbahar da bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, hastalıklara karşı dirençli olmak ve kışa enerjik bir şekilde hazırlanmak için beslenmemizi gözden geçirip, yeterli ve dengeli beslenmemiz gerekmektedir.
Antioksidanlar hücre hasarını önleyerek, vücut direncimizi arttırıp bağışıklık sistemimizi güçlendiren bileşiklerdir. Vitaminlerden özellikle A, C, E, minerallerden ise selenyum, çinko ve magnezyum antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini destekleme de daha önemlidir. Bu nedenle mevsiminde sebze ve meyve tüketimini arttırmalı, beslenmemiz de değişik renkte ve çeşitte besin gruplarına yer vermeliyiz.
A Vitamini; bağışıklık işlevinin sürekliliği için gereklidir. Balık, karaciğer, yumurta sarısı, süt gibi hayvansal kaynaklar, kayısı, biber, havuç, domates gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyveler A vitamininden zengindir.
C Vitamini; vücudu enfeksiyonlardan ve bakterilerden koruyucu etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hücre hasarına karşı koruyucudur. Limon, portakal, yeşil sivri biber, maydanoz, kuşburnu gibi taze sebze, meyveler C vitamininden zengin kaynaklardır.
E Vitamini; en önemli işlevi olan antioksidan özelliği ile hücre hasarına karşı koruyucu etkisi vardır. Yeşil yapraklı bitkiler, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlar, fındık, ceviz gibi sert kabuklu meyveler, tahıl taneleri ve kuru baklagiller en önemli kaynaklarıdır.
Çinko; bağışıklık sisteminin çalışmasında ve antioksidan savunma sistemi enzim üretiminde etkilidir. Et, karaciğer, peynir, buğday ürünleri, ceviz, badem, kuru fasulye çinkodan zengin kaynaklardır.
Selenyum; güçlü bir antioksidandır, lipit oksidasyonunun önlenmesinde görevlidir. Deniz ürünleri, böbrek, yürek ve diğer etler selenyumdan zengindir.
Magnezyum; en iyi kaynakları sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıl ürünleridir.
Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için omega-3 ve omega-9 yağ asitlerinden yeteri kadar almak gerekir. Omega-3’un zengin kaynağı balık haftada en az 2 defa tüketilmelidir. Balık pişirilirken kızartma yerine buğulama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Zeytinyağı ise omega-9 için en önemli kaynaktır.
Mevsim geçişlerinde artan halsizlik, yorgunluk ve depresyon riskini önlemek için tam tahıllar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi B vitamini kaynakları bolca tüketilmelidir.
Kışın yaklaşması ile güneş ışınlarının azaldığı bu dönemde kemik ve diş sağlımızı korumak için kalsiyum ve D vitamini kaynaklarının tüketimine de dikkat etmeliyiz. Süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler kalsiyumun iyi kaynaklarıdır. Ayrıca kalsiyumun vücudumuzda kullanılabilmesi için D vitaminine ihtiyacı bulunmaktadır. Güneş ışınları derimizden D vitamini üretimini aktif hale getirdiği için günde en az 15 dakika güneş ışınlarından faydalanmak gerekmektedir. Yağlı balıklar, yumurta, tam yağlı süt ürünleri D vitamininden zengin diğer kaynaklardır.
Sonbaharda hava sıcaklarının azalması ile susama hissi yaşamasak dahi su içmeye özen göstermeliyiz. Günde en az 10 bardak su içmek hem metabolizmamızı canlandıracak, hem de toksinlerin vücudumuzdan atılmasını sağlayacaktır.
Havaların serinlemesiyle daha rahat spor yapılır. Spor metabolizmamı hızlandırıp hem kilo korumamıza yardımcı olmakta hem de vücuttan endorfin salgılanmasını sağlayarak depresyon riskini azaltmaktadır. Bu nedenle açık hava da en az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sonbaharda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zeynep KULAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zeynep KULAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zeynep KULAKCI'nın Makaleleri
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Mesude EVİRGEN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Ferin BATMAN
► Sonbaharda Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Sonbaharda Beslenmeye Dikkat Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sonbaharda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alzheimer ve Beslenme Ocak 2016
► Kurban Bayramında Beslenme Aralık 2015
► Hamilelikte Doğru Beslenme Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:47
Top