2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile ve Evlilik Hayatında Samimiyet
MAKALE #15669 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL | Yayın Kasım 2015 | 4,719 Okuyucu
AİLE VE EVLİLİK HAYATINDA SAMİMİYET

Aile ve evlilik hayatı günümüzde sürdürülmesi zor bir kurum olarak karşımıza çıkıyor. Nedir peki bu kurumun işleyişini bu kadar zorlaştıran şeyler? Aile olmak ve evlilik hayatı bir süreçtir. Bu süreçte karşımıza çok farklı yapılar çıkmakta ve ailenin dinamiklerini olumsuz etkileyebilmektedir.

Aile; evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birliktir.1 Türk Dil Kurumunun açıklamasında da gördüğümüz gibi aile içerisinde etkileşimlerin bulunduğu dinamik bir topluluktur. Psikolojik açıdan aile; çiftin yasal bağlarla kurduğu, biyolojik, psikolojik ve sosyal işlevleri olan, toplumun en küçük yapı birimidir.

Aile dinamik bir kavram olduğu için her şeyden ve herkesten olumlu ya da olumsuz olarak etkilenmesi muhtemeldir. Aile içi etkileşimin düzeyi ve çevrenin aileyle etkileşimi aileyi ve evliliği etkileyen olaylardır.

Aile olabilmek bir beceridir. Bu beceri kimi zaman kendiliğinden ortaya çıkarken kimi zaman istenilse de öğrenilememektedir. Aile olabilmeyi becerebilmek için çiftler, anne babalar ellerinden geleni yapmalılardır. Sağlıklı aile sağlıklı çocukların var olduğu toplumlar oluşturacaktır. Bizim geleceğimiz olan çocuklar için önce ailelerin psikolojik sağlığının tam olması gerekmektedir.

Psikoloji açısından aile önemli bir kavramdır. Aile evlilik birliği ile kurulur ve çiftler yaşamlarını bu kurumda sürdürmeye başlarlar. Evlilik sürecindeki her olumsuzluk ailenin psikolojik sağlamlığına bir darbe olarak iner. Ailenin sağlıksız bir hal alması, çiftlerin birbirlerinden aldıkları sosyal desteği, doyumu engeller. Çocuk da varsa aile de bu olumsuz etkileşim bir sarmal gibi tüm bireyleri kapsar. Sağlıksız aile-sağlıksız evlilik: Sağlıksız çocuklara neden olur. Sağlıksız çocuklar psikolojik açıdan yıpranmış, kendine güvenmeyen, iletişim ve davranış problemleri yaşayan bir topluma dönüşebilir.

Aile olabilmek biz olabilme duygusunu yaşamaktır. Her iki çiftin biz olabilme duygusunu yaşaması, çocukların anne babası ile bir bütünlük hissetmesidir. Biz olabilme duygusu, kişilerin kendinden vazgeçip sadece ailesi veya karşıdaki kişi için çabalaması anlamına gelmemektedir. Biz olabilme duygusu, kendinden vazgeçmeyip karşıdaki kişi ile ortak noktada buluşabilmektedir. Anne-baba-çocuklar bir bütün olarak aile olabilmeyi, biz olabilme duygusunu yaşadıklarında, kendilerini ailesine ait hissedeceklerdir. Maalesef, günümüzde yaşam şartlarının getirdiği olumsuzluklar, iş koşulları, teknolojik gelişmeler, biz olabilme duygusunu köreltmekte ve çoğu evli çift ve ailede bu duygu yaşanmamaktadır. Çiftler ve çocuklar ben duygusu ile bencilce hareket etmekte ve aile olabilme duygusunu yaşayamamaktadır.

Aile olabilmenin ilk aşaması sağlıklı iletişimdir. Aile içi iletişim ailede yaşayan bireyler için hayati önem taşımaktadır. Ailede yetişen çocukların kişilik gelişimlerinde ailenin kullandığı dilin önemi büyüktür. Ailenin çocuğun gelişim dönemlerini bilmeleri, çocuklarına anne baba gibi davranmaları, onların kişiliklerine saygı duyarak konuşmaları, sorunları çözme tarzında iletişimi kullanmaları o çocukları ileride yetişkin yaşamında etkili iletişimi kullanan bireyler yapacaktır.
Aile içi iletişimde en önemli kavram samimiyettir. Aile üyeleri birbirlerine ne kadar samimi olurlarsa birbirlerini anlama düzeyleri de o kadar yükselecektir. Samimiyet ailedeki duyguların özgürce birbirlerine aktarmalarını sağlayacaktır. Samimi bir anne çocuk ilişkisi, koşullara bağlı olmayan, sürekli bağırmanın olmadığı, iletişimin içten olduğu, gözlerin konuştuğu bir anne çocuk ilişkisinde çocukların ruh sağlıkları yerinde gelişecektir.

Samimi olunan bir evlilikte eşler arası problemlerin çözümü de kolaylaşacaktır. Eşler arası iletişim kuvvetlenecek, karar verme mekanizması güçlenecektir. Samimi olan eşler birlikte hareket etmekten hoşlanırlar, planlarını birlikte yaparlar. Samimi çiftler biz olabilme duygusunu yaşarlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile ve Evlilik Hayatında Samimiyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özgür TÖNBÜL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL'ün Yazıları
► Aile ve Evlilik Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Aile ve Evlilik Psk.Burcu ATATÜR
► Aile ve Evlilik Danışmanlığı Psk.Dnş.İnci AYDIN
► Aile ve Evlilik Terapisi Psk.Cüneyt KAYA
► Evlilik ve Aile Hakkında Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Aile ve Evlilik Terapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
► Aile ve Evlilik Terapisi Üzerine Psk.Akın ÖZGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aile ve Evlilik Hayatında Samimiyet' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Evlilik Şubat 2021
► Kişilik Bozuklukları Eylül 2016
► Kaygı Bozuklukları Mart 2016
◊ Yalnızlık Şarkıları Mayıs 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:11
Top