2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hazza Vurulan Kilit: Vajinismus
MAKALE #15672 © Yazan Psk.Necdet DÖNMEZ | Yayın Kasım 2015 | 3,459 Okuyucu
HAZZA VURULAN KİLİT: VAJİNİSMUS
Sizce bir kadının en önemli cinsel organı hangi organdır? Peki bir erkeğin en önemli cinsel organı hangi organdır? Bu sorulara gelen cevapların pek çoğunun vajina ve penis olduğunu duyar gibiyim. Peki gerçekten en önemli cinsel organlarımız vajina ve penis midir? Bu soruya benim vereceğim cevap “Bir erkeğin ve bir kadının en önemli cinsel organı “BEYİN”dir. “Cinsel organlar denildiğinde sadece sizlerin değil hemen hemen herkesin aklına önce vajina ve penis gelir.Toplumda cinselliğin penis-vajina birleşmesinden ibaret olduğuna dair geniş bir inanış vardır. Oysa ki cinsellik; rahatlamış ve gevşemiş bir halde, sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak, haz alıp haz verebilme, ruhu ve bedeni paylaşabilme, ne olursa olsun bir şekilde boşalabilme bilim ve sanatıdır. Ve unutulmamalıdır ki en büyük ve güçlü cinsel organımız BEYİNdir; çünkü cinsellikten alınan haz tamamen duygularımız ve düşüncelerimizle bağlantılıdır. Vajina ve penis şüphesiz önemli oyunculardır. Ama bir filmi film yapan yönetmenidir. Dolayısıyla perde arkasındaki asıl oyuncu beyindir. Sağlıklı ve mutlu bir cinsellik için kişinin kafasının başka şeylerle meşgul olmaması, rahat olması gerekir. Eğer kişinin doğrudan cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşünceleri varsa, cinsel ilişkiden haz alması daha zordur.” Bunlara ek olarak unutulmamalı ki vajinismus çiftin ortak problemidir; yani çiftin cinsel uyum problemidir!
Peki nedir vajinismus?
Kadında cinsel ilişkinin olduğu anatomik bölgeye “vajen” adı verilir. Cinsel ilişki sırasında vajinanın esnemesi ve genişleyebilmesi büyük öneme sahiptir. Vajina yani kadın cinsel organı, ilişki sırasında erkeğin penisinin boyutuna göre kendini hazırlar. Uyarılmayla birlikte vajina sulanır, vajina deliği açılır, vajina genişler ve boyu uzar. Yani vajina “genişleyebilen ve uzayabilen, esnek bir organdır.” (doğum esnasında anne karnından bebeğin vajina yoluyla dünyaya geldiğini düşünürsek ne kadar esneyebildiğini anlayabiliriz.) Vajina içine her boyutta penisin girebileceği, genişleyebilien ve uzayabilen, esneyebilen “kadın çorabı” gibi bir organdır. Peki vajinismusta ne olur?
Vajenin etrafındaki kasların kasılır, tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku ve panik hali meydana gelir, kadın bacaklarını sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter. Bu durum istemsiz bir şekilde yani kadının kontrolü dışındaki bilinçdışı vajinal kasılmalara yol açar. Bu kasılmalara “vajinismus” denir. Halk arasında bu cinsel uyum sorunu için “evli bakireler” deyimi kullanılır.
The Merck Manuel’e göre vajinismusun tanımı: “Kadınlarda, penisin vajinaya girmesini önlemek konusunda mevcut bilinçaltı bir istek sonucu vajina aşağı bölümündeki kasların adeta şartlı bir refleks gibi kasılması sonucu meydana gelen vajina spazmıdır. Penisin vajinaya girmesi çok zaman olanaksız olduğundan bu olay iyi gitmeyen evliliklerde sık görülür.”
Amerikan Psikiyatristler Birliği’ne göre; “İstemsiz kasılmalar sonucu ilişkinin gerçekleşememesi” durumudur.
Helen Singer KAPLAN’a göre; “ Vajinismus, vajinal penetrasyona yönelik girişimlerin vajinal girişte istemsiz bir spastik kasılmaya neden olduğu ve bu nedenle cinsel ilişkinin mümkün olmadığı durumdur”
Başka bir deyişle vajinismus, ruhun ve bedenin penis ve vajina birlikteliğini reddetmesidir.

Nedenleri
1. Cinsel bilgi eksiklikleri ve cinsellik konusundaki doğru bilinen yanlışlar (cinsel mitler).
2. Utanma ve cinsel duygulardaki baskılanma.
3. Geçmişte yaşanılan taciz ve tecavüz öyküsü
4. İlk gece korkusu
5. Kızlık zarının yırtılması sonucu çok yoğun bir acı hissedileceği düşüncesi
6. Kadının kendi vücudunu ve cinsel organını tanımaması
7. Baskıcı toplumsal ve baskıcı aile yapısı
8. Bilinçdışında varolan bir duygunun psikolojik temelli fiziksel bir tepki olarak ortaya çıkması. (vajinismus bir sonuçtur)
9. Çocukluk ve ergenlik döneminde cinselliğin kötü ve pis olduğuna dair yerleşen inanç ve ebeveynlerden bununla ilgili gelen uyarılar (“eteğini kapa”, “bacaklarını ört”…)
10. Cinsel isteksizlik.
11. Katı ahlak kuralları ve tabular
12. İlk cinsel ilişki sırasında kadının canının fazla yanması
13. Anlayışsız, inciten ve değersizleştiren bir partner
14. Kadının cinsel bir meta veya cinsel bir obje olarak algılanması ve bunun kadın üzerinde yarattığı olumsuz duygusal,bilişsel ve davranışsal etkiler
15. Gebe kalma korkusu…
Tipleri
Primer (birincil) vajinismus; kişi hayatında hiçbir başarılı cinsel birleşme yaşayamamıştır. İlk cinsel aktivite girişiminin çift tarafından anlatılmasıyla tanı konur.
Sekonder (ikincil) vajinismus; daha önce hiç vajinimus problemi olmayanlarda doğum, düşük, kürtaj ve sert yapılan bir jinekolojik muayene sonrası, yırtıklar ve enfeksiyonlara bağlı olarak nadiren görülen vajinismus tipidir.
Tedavi
Öncelikle vajinismus “çiftin problemi”dir ve tedavi sürecinde kadının yanında olacak, onu destekleyecek, tıkandığı noktalarda devam edebilmesi için onu cesaretlendirecek bir partnere ihtiyacı vardır.Bu şekilde tedavi süreci daha sağlıklı bir şekilde yürür.
Şunu belirtmek gerekir ki şu an “cinsel terapi” alanındaki tedaviler çok yüz güldürücüdür ve tedavideki başarı oranları çok yüksektir. Bu alanda uzman bir “cinsel terapist” tarafından çiftin bireysel öyküleri ve cinsel öyküleri alınır. Gerekli görülen durumlarda jinekolojik bir muayene için jinekologa yönlendirilebilir. Ama vajinismus sorunu olan kadınların büyük çoğunluğu jinekolojik muayene olmak istemezler hatta muayene hakkında konuşulması bile aynen ilişkide olduğu gibi panik ve korkuya yol açabilir. Daha sonra çiftin bilinçaltındaki gereksiz korkuların üstesinden gelip rahatlayıp gevşemeleri için cinsel terapi kısmına geçilir.
İlk olarak çifte gevşeme ve nefes egzersizleri öğretilir ve her gün, günde en az 20 dk bu uygulamayı yapmaları istenir.
Sonra çiftin ilişkileri üzerinde çalışılabilir. Birbirlerini dinleyebiliyorlar mı, biribirlerini kabul konusunda sıkıntı yaşıyorlar mı, ilişkide baskın olan taraf kim geri çekilen taraf kim, ilişkilerinde eksik veya tamam olan şeyler ne, ilişkide romantizm var mı…
Bunlar çalışıldıktan sonra çift cinsellik, vajinismus, cinsel mitler, güzel sevişme sanatı… gibi konularda bilgilendirilmelidir. Unutulmamalı ki bir şeyi bilinir kılmak ona dair korkularımızı büyük oranda azaltır ve insanı rahatlatır.
Üçüncü aşamada çiftin birbirlerine karşı hissettikleri, davranışlarının ve düşüncelerinin birbirleri üzerindeki duygusal yansımaları, bunun olumlu ve olumsuz sonuçları, varsa işlevsel olmayan duygusal döngüleri üzerinde konuşmak faydalı olacaktır.
Son olarak da bireysel ve eşli egzersizlerin (aşk oyunlarının) mantığının anlatılması ve bu oyunların uygulanması kısmıdır. Her aşamada olduğu gibi erkeğin burada partnerine desteği ve ona karşı anlayışlı olması son derece önemlidir. Bizim amacımız sadece birleşmenin gerçekleşmesi değil aynı zamanda cinsel ilişkiden haz alma süreci yaşama ve güzel sevişme sanatını öğretip mutlu ve kalıcı bir cinsellik yaşanması için yol gösterici olmaktır.
Vajinismus Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular
1. Partnerle birlikte tedaviye gelmek çok önemlidir.
2. Fiziksel bir neden ihtimaline karşı mutlaka kadının jinekolojik muayeneden geçmesi gerekir.
3. Vajinimusu çözmek yetmez. İlk aşamada birleşmeyi gerçekleştirmek ikinci aşamada cinsel birleşmenin hazzına odaklanabilmek hedeflenir.
4. Vajinismuslu hastaların yüzde 10 ile 15’i çok kolay tedavi olur. Bazen sadece doğru şekilde bilgilendirilme bile tedaviyi sağlayabilir.
5. Seanslarda konuşulan aşk oyunlarını kararlılıkla uygulamak önemlidir.

Kaynaklar: 10 Adımda Vajinismus Tedavisi, Dr. Cem Keçe
Cinselliğin Dayanılmaz Ağırlığı, Dr. Cem Keçe
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hazza Vurulan Kilit: Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Necdet DÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Necdet DÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Necdet DÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Necdet DÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Necdet DÖNMEZ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Hazza Vurulan Kilit: Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dini Takıntılar Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:36
Top