2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erkek Neden Erken Boşalır?
MAKALE #15675 © Yazan Psk.Ahmet Sevran POLAT | Yayın Kasım 2015 | 9,980 Okuyucu
Her erkeğin boşalma refleksi vardır, bu refleksin üzerinde istemli denetimin olmaması yani iradi bir yönetimle boşalmanın kontrol edilemeyişi ve yüksek uyarılma düzeylerinde refleks olarak boşalmanın ejekülasyonla nihayetlenmesidir erken boşalma. Erkeğin yaşı önemli bir kriterdir. Genç bir erkeğin boşalma süresiyle orta ve orta üslü yaşlı bir erkeğin boşalma süresi aynı değildir. Yani yaş ilerledikçe boşalma süresi uzar, yaş aşağı doğru çekildikçe boşalma süresi kısalır ama bu demek olmuyor ki orta yaşlı ve yaşlı insanlar erken boşalmaz. Uyarılma anlamında ve cinsel heyecan, tahrik gücü anlamında genç erkekler daha deneyimsiz ve heyecanlı olduğu için bu durum onlarda daha sık ve yoğun yaşanıyor. Orta yaşlı ve yaşlı insanlarda da görülen bir sorundur. Burada erkeğin erken boşalması yoğun heyecandan kaynaklanır ama buradaki heyecan sizin anladığınız gibi tatlı, tahrikkar, zevk üzerine kurulu, haz almaya odaklı bir heyecan değildir. Korkuyu içine almış, korkuyla iç içe girmiş bir heyecan yani pek çok erken boşalan erkeğin yaptığı bir şeydir. Erkeklerin heyecan dedikleri şey korku ve kaygıya bulanmış bir şeydir ama bizim heyecan dediğimiz şey şehvettir biz şehvetin olduğu bir heyecanı gerçek cinsel heyecan olarak kabul ediyoruz fakat erken boşalan erkeklerde heyecan denilen şey; korku ve kaygıya bulanmıştır.

Bu korku ve kaygılar nelerdir? Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişmektedir. Ama genel olarak bakarsak;
• Özgüven eksikliği
• Performans anksiyetesi
• Penis boyu takıntısı
• Cinsel bilgi eksikliği
• Cinselliğe dair olumsuz düşünceler
• Psikoseksüel beceri eksikliği (deneyimsizlik)
• Yakınlık sorunu(mahremiyet eksikliği)
• İlişkide ahenksizlik
• Başka bir cinsel işlev sorunu (ereksiyonu kaybetme korkusu)
• Parafili(cinsel sapkınlıklar)
• Bilinçdışı çatışmalar (çocukluk travmaları, ensest deneyim, cinsel istismar,ergenlikte yanlış ortamlarda yaşanan ilk cinsel deneyim)

Şöyle bir kısır döngüye giriyorlar erkekler, erken boşalma yaşıyorlar herhangi bir sebepten dolayı daha sonra cinsel tahrikten yani cinsel heyecandan kopmaya başlıyorlar. Bilişsel ve davranışsal olarak dikkati dağıtıcı stratejiler uyguluyorlar. Bunlar cinsel ilişki esnasında cinsellikle alakası olmayan farklı senaryolar kurgulamak, cinselliği çağrıştıran düşüncelerden kaçmak, bazen sayısal işlemler yapmak zihinde, kişi kendisinin dikkatini neyin dağıtacağını bildiği için bu dikkat dağıtıcı stratejileri de o kişiye özgü oluyor. Ondan sonra bu tabi ondaki gerilimi daha da arttırıyor yoğun bir gerginlik başlıyor ve buda boşalma refleksinin daha hızlı olmasını sağlıyor ve böyle bir kısır döngüye erkek girdikten sonra bu döngüden çıkmakta hiç kolay değildir. Erken boşalma nedenleri arasında en sık karşımıza çıkan hızlı ve yakalanma korkusuyla yapılmış mastürbasyonlar var, mastürbasyonlarla ilgili dört tane temel mekanizma var;

1) Yakalanma korkusu yapılan mastürbasyon: En sık sebeplerden birisi yani bir erkek ergenlik çağında yakalanma korkusuyla mastürbasyon yaparsa yakalanmanın verdiği korkuylada doğal olarak erkek bu süreyi oldukça kısa tutacak ve elinden geldiğince hızlı yapacaktır, bu süreçte erkek haliyle hızlı boşalmayı öğrenecek ve bunu kas hafızası dediğimiz hafızaya bir veri bankasına kaydedecektir ve bundan sonraki cinsel deneyimlerinde o veri bankasına attığı öğrenme şekli otomatikman aktifleşecek ve erkek doğal olarak öğrenme şekline bağlı olarak erken boşalacaktır.

2) Skor takıntısı: Yani bir ergen mastürbasyon yaptığı zaman ertesi gün onu baksa bir ergene anlatır o ergen 3 defa mastürbasyon yaptığını söyler, bununda 4 defa yapması gerektir 4 defa yaptığını söylüyorsa öbürünün 5 defa yapması gerektir yani yakalanma korkusuyla alel acele yapmaktan daha fazla yapmaya kayıyoruz yani benim büyük birisi, erkek olabilmem için ondan daha fazla yapmalıyım erkeklerin dünyası çok acımasızdır yani sen bir erkekten üstün olabilmek için onu skorda geçeceksin ve burada zaman kısıtlı, kısa sürede daha fazla boşalmak için ne yaparsın hızlı yaparlar işte erken boşalmanın en önemli ikinci sebebi de budur.

3) Cinsel mitler: İşte mastürbasyon yapanın gözü kör olur, mastürbasyon yapanın iliği kemiği kurur ilerde çocuğu olmaz, erkeğin işte belli sayıda yumurtası vardır sen bunları ziyan ediyorsan ilerde çocuğun olmaz,mastürbasyon yapan sağır olur o kadar inançlı bir şekilde vurgularlar ki bunu inandırırlar. Bu tür cinsel mitler var ama bir taraftan da senin dürtün var; dürtü yap diyor bir taraftan mitler yapma bak sağır olursun diyor erkek sağır olmayı göze alıyor. Yani bu adam bu korkulara rağmen mastürbasyon yapıyorsa sizce keyif mi alır yoksa hızlı yapıp biran önce o korkunun bitmesi mi gerek yani cinsel mitlerden dolayı da hızlı yapma durumu var.

4) Suçluluk ve günahkarlık duygularıyla: Yani biz çocukları dini açıdan diyoruz ki mastürbasyon yapmak günahtır, mastürbasyon yapanlar cehennem kütüğü olur, mastürbasyon yapanların asla öbür dünyada iki yakası bir araya gelmez onlar lanetlenmişlerdir onlar günahkar kullardır bunu da yaptığınız zaman bitmiştir zaten o çocuk cehennem kütüğü olmayı göze almış ona rağmende mastürbasyon yapıyorsa o ergene saygı duyulmalı. İşte bu duygularla mastürbasyon yaptığınız zaman otomatik olarak sizin masturbasyonunuz erken boşalmaya programlıdır, işte bu program yetişkinlikte aktif olur. Boşalmayı nasıl öğrenirsek bunu yetişkinlikte de devam ettiririz.
Bu durumda tedaviyi nasıl yapmamız lazım;

Tedavide mastürbasyon programı bu tedavinin özünü oluşturur. Hatalı davranışlar hatalı öğrenmeler hatalı sonuçlara yol açarlar, nasıl öğrendiyse onu, doğru öğrenmeler de doğru eylemlere ve doğru sonuçlara yol açacaktır.

Boşalma denetimini öğrenen erkekler, bu beceriyi bir daha kolay kolay unutmuyor ve hayatının geri kalanında gayet sağlıklı, keyifli, haz dolu bir cinsel yaşam onları bekliyor oluyor.

Her erkek boşalma denetimini rahatlıkla öğrenip, genital bölgelerindeki kas sisteminin hakimiyetini kolaylıkla ele geçirebilir. Her şey eğitim ve zamana bağlıdır.

Ahmet Sevran Polat
Psikolog & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erkek Neden Erken Boşalır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ahmet Sevran POLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ahmet Sevran POLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ahmet Sevran POLAT'ın Makaleleri
► Erkek Neden Sertleşme Sorunu Yaşar? Psk.Ahmet Sevran POLAT
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erkek Neden Erken Boşalır?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Terapi Hakkında Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:43
Top