2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Tedavisi
MAKALE #15718 © Yazan Op.Dr.Murat TEZCAN | Yayın Kasım 2015 | 2,982 Okuyucu
ERKEKTE MEME BÜYÜMESİ

Jinekomasti kısaca erkekte meme büyümesi olarak bilinen rahatsızlıktır. Bu probleme sahip olan kişiler psikolojik olarak etkilenip yaz döneminde denize girmek konusunda sıkıntı çekebilirler.

JİNEKOMASTİ NEDEN OLUR?

Jinekomastisi olan bir kişide ilk yapılacak iş, bunun herhangi bir sağlık sorununa bağlı oluşup olmadığının tesbit edilmesidir. Jinekomastiye sebep olabilecek karaciğer hastalıkları, östrojen içeren ilaç kullanımları, vücut geliştirmek için kullanılan ilaçların varlığı gibi sebepler araştırılır. Genellikle jinekomastinin temel sebebi ergenlik döneminde başlayan hormonal aktivite nedeniyle memenin bundan etkilenmesi ve büyümesidir. Ergenlik döneminde ki bu durum genelde tek taraflı bazen çift tarflı olabilmektedir. Bu durum çoğunlukla 1-2 yıl içinde kendiliğinden geriler.Ayrıca aşırı kilo alma da en önemli nedenlerdendir. Sebebin tespiti için bazen meme ultrasonografisi ve hormon testleri de gerekebilir.

JİNEKOMASTİNİN TEDAVİSİ

Jinekomasti tek taraflı veya iki taraflı olabilmektedir. Kişide yarattığı psikolojik sıkıntının büyüklüğüne tezat olarak jinekomasti kolay tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta temel tedavi seçenekleri; cerrahi yöntem ve liposuction'dır. Jinekomasti tedavisinde başarının anahtarı memenin sarkmamış olmasıdır. Sarkmaya eğilimli memedeki yağ dokusunun cerrahi veya liposuction ile boşaltılması durumunda içi boşalmış memenin daha da sarkması, telafisi zor bir probleme yol açacaktır. Bu nedenle jinekomasti tedavisinde memenin aşırı büyümesini beklemeden tedaviye başlamak daha iyi sonuç alınmasına neden olacaktır.

Cerrahi tedavide meme bölgesinde yapılan kesiler ile meme ve yağ dokusu çıkarılır ancak bu tedavinin dezavantajı, ameliyat bölgesindeki dikiş izleridir. Dikiş izlerinin kamufle edilememesi nedeniyle bu ameliyat günümüzde çok zaruri olmadıkça tercih edilmemektedir.

Liposuction ise izsiz bir ameliyat olması nedeniyle günümüzde daha çok tercih edilmektedir. Liposuctionda ilk işlem meme bölgesindeki meme dokusunun veya yağ dokusunun özel bir sıvı enjekte edilerek dokuların parçalanmasıdır. Böylece daha fazla doku alınabilmekte, ameliyat sahasında morluk ve ameliyat sonrasında daha az ağrı olmaktadır. Önceden sıvı enjekte edilerek meme ve yağ dokusunun parçalanması dokuların homojen olarak alınmasının sağlar ve böylece bu ameliyatta en korkulan komplikasyon olan engebe ve çukurların oluşması engellenmektedir.

Jinekomasti Ameliyatı

Bu tip bir ameliyat genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Genelde 1 saat kadar süren bir işlemdir. Hastanede kalmadan aynı gün hasta evine gidebilir. Ameliyattan sonraki 2. gün banyo yapılabilemektedir. Ameliyat sonrası dönemde 2-3 hafta korse giymek gerekmektedir.

Bu korse ameliyat sahasında şişlik ve morluğun minimum olmasını sağlamakta ayrıca meme bölgesindeki derinin sarkmasını önlemede yardımcı olmaktadır

Jinekomasti Ameliyatı İzleri

Jinekomasti ameliyatı 2 yöntemle yapılır. Açık ameliyat dediğimiz yöntemde meme başı etrafında veya ortasında kesi yapılır ve ameliyat sonrasında buralarda iz kalır. Eğer kişinin göğüs bölgesi kıllı ise bu izler fazlaca dikkat çekmeyecektir. Diğer yöntem ise liposcutiondır ve bu yöntemle görünür bir iziniz olmayacaktır.

Jinekomasti Sonrası İstenmeyen Sonuçlar(Komplikasyon)

Jinekomasti nispeten kolay bir ameliyattır özellikle liposuction yöntemi kullanılıyorsa... Her ameliyatta olduğu gibi jinekomasti ameliyatının da bazı komplikasyonları olabilir. Bu komplikasyonlar; yetersiz sonuç, düzensizlikler, asimetri, aşırı doku alımına bağlı krater görünümü, enfeksiyon ve ameliyat sahasında aşırı kan birikimi(hematom)'dir.

Teorik olarak tüm bu komplikasyonlar söz konusu olsa da, ehil ellerde ve titiz çalışılarak yapılan bir jinekomasti ameliyatında görülme oranları çok nadirdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat TEZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat TEZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat TEZCAN Fotoğraf
Op.Dr.Murat TEZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat TEZCAN'ın Yazıları
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Erkekte Meme Büyümesi (Jinekomasti) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Eylül 2015
► Botoks Mayıs 2013
► Doğal Estetik Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:00
Top