2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jinekolojide Laparoskopi
MAKALE #15719 © Yazan Dr.Sezgin SÖNMEZ | Yayın Kasım 2015 | 2,833 Okuyucu
Laparoskopi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Laparoskopi, hastaların göbek bölgesinden belirli kesilerin açılması ve kesilerden girilerek optik cihazdan görüntünün alındığı, karın içerisinde bulunan organların daha net görüntülenmesi için karbondioksit gazı verilen, tanı ve tedavi sağlayan cerrahi bir operasyondur. Günümüzde artan kadın kaynaklı kısırlık sorunlarında laparoskopi aracılığı ile tanı ve tedavi oldukça başarılı şekillerde yapılabilmektedir. Toplum arasında günümüzde bu denli popüler olmasının sebebi ise bıçaksız ameliyat olmasıdır. Şayet fiziki olarak ve fizyolojik olarak kişi bu ameliyata uygun ise kadın doğum uzmanları tarafından en çok önerilen ameliyat tekniklerinden biridir.

Laparoskopi, çok zayıf ya da çok kilolu kişilere uygulanmaz. Bunun dışında şiddetli akciğer hastalıklarında, şiddetli kalp sorunlarında da uygulanmaz. Laparoskopi yapılırken görüntünün ekrana aktarılabilmesi için vücuda karbondioksit gazı verilir. Eğer ki anatomik anlamda bir engel mevcut değilse tanı ya da tedavi oldukça etkin bir şekilde yapılır. Bunun akabinde kısa vadede sonuç da elde edilir.

Laparoskopi ne zaman uygulanır?

Laparoskopi, sadece kadın doğum alanı tarafından kullanılan bir yöntem değildir. Fakat en fazla uygulandığı alan kadın doğum ve kadın hastalıklarıdır. Jinekoloji branşında kadın kaynaklı kısırlık sebebini tespit etmek, kısırlığa yol açan faktörün tedavi edilmesi, rahim içi sorunları tespit etmek, bu sorunların tedavisini yapmak, hatta rahmin cerrahi yöntemle alınması ve kanser tedavilerinde de oldukça etkin başarılar elde edilebilen bir operasyondur.

Kadın doğum hastalıkları alanında laparoskopinin en çok uygulandığı alan ise, kısırlıktır. Kısırlığa sebep olan faktörün tespiti için en yaygın şekilde başvurulan bir yöntemdir.

Endometriozis,
Yumurtalık sorunları sebebiyle yaşanan kısırlıklar,
Rahim içi yapışıklık,
Miyomlar,
Dış gebelik gibi sorunlarında oldukça başarı elde edilen bir yöntemdir.
Laparoskopi nasıl uygulanır?

Laparoskopi ameliyathane koşullarında uygulanır. Hastalara laparoskopinin uygulanacağı gün anestezi verilir. Anestezi ile uyuşturma işlemi gerçekleştikten sonra, göbeğin belirli yerlerinden kesi yapılacaktır. Tanısal amaçla yapılan laparoskopi, çoğunlukla daha kısa sürer. Yaklaşık olarak 20 dakikada tamamlanır. Tedavi amaçlı laparoskopi işleminde de ilave aparatlar devreye sokulur. Laparoskopi yapılma sebebine göre de işlemin süresi belli olur. Kadın kaynaklı ait miyom mevcudiyetinde ise yaklaşık olarak 45 dakikada tamamlanır. Şayet rahmin tamamen çıkarılması gerektiğinde ise operasyon yaklaşık olarak 2,5 saatte tamamlanır.

Laparoskopi operasyonu yalnızca bir seferde tamamlanmayabilir.Kısırlık sorunlarında laparoskopi yönteminin birden fazla uygulanması gerekebilir.

Laparoskopi operasyonu ile kadın hastanın göbeğinden 3-5 mm.lik bir kesi açılır. Bu kesiden girilerek karın iç bölgesi aydınlatılır. Bu sayede rahim ile yumurtalıklar daha net görüntülenebilir. Karın içi organları bu sayede 10 kata kadar büyütülür. Bu sayede tespit ve tedavi daha rahat yapılır. Bu alandaki; miyomlar, endometriozis, kistler, kanserli yapılar bulunur. Tanı koyulurken aynı zamanda tedavi de yapılabilir. Kameradan ekrana yansıyan büyütülmüş görüntülerle sorunlar daha rahat bir şekilde tanınır. Bu sayede hasta daha az yorulur ve hekimin işi daha kolaylaşır.

Laparoskopi hangi sağlık sorunlarında tercih edilir?

Cerrahi işlemlerin onkolojik türlerinde
Dış gebelik halinde
Rahmin alınması gerekiyorsa
Endometriozis mevcudiyetinde
Tüplerde gelişmiş sorunların tanısı ve tedavisinde
Tüplerin bağlanması gerekiyorsa
Karın iç kısmında yapışıklıklar mevcut ise
Miyom, polip gibi oluşumların tespiti ve tedavisinde
Pelvikte abse durumu mevcutsa uygulanabilir.
Laparoskopi kimlere uygulanmaz?

Aşırı zayıf hastalarda laparoskopi uygulanmaz. Bu kişilere verilecek olan gaz, olumsuz bazı etkilere yol açabilir. Bu yüzden çok zayıf kişiler bu operasyon için uygun değildir.
Aşırı kilolu olan kişilerde de aynı şekilde, verilecek olan gaz olumsuz bazı etkilere yol açabilir. Bu sebeple aşırı kilolu ya da obez kişilere uygulanması doğru değildir.
Kronik akciğer sorunu olan hastalara laparoskopik yöntem uygulanarak cerrahi bir müdahale yapılamaz.
Şiddetli kalp hastalığı olan kişilere, laparoskopi ile cerrahi bir müdahale yapılamaz.
Çok büyük ve çok sayıda myomu olan kadın hastalara uygulanmaz. Açık ameliyat onlar için daha uygun olacaktır.
Rahim ağzı ve endometrium kanseri olan kadın hastalarda ise kanser endoskopisi uygulayan deneyimli bir cerrah bulunmadıkça açık ameliyat tercih edilmelidir.
Laparoskopinin avantajları nelerdir?

Laparoskopi yöntemi sayesinde artık karın açılarak uygulanan operasyonların bir çoğunu yapmak mümkündür. Endoskopinin avantajları cilt üzerindeki açılan kesilerin oldukça küçük olması ve büyük izler bırakmamasıdır. İçeride uygulanan işlemlerin boyutu açık cerrahi ile aynı olmaktadır. Bu sebeple de kişi daha az ağrı duyar, hastaneden taburcu olmak daha kısa sürede olur ve günlük hayata daha erken dönülebilir.
Laparoskopi yöntemiyle uygulanan ameliyatlarda dokulara ve organlara verilen zarar oldukça tölare edilebilecek hafifliktedir. Yani hastayı koruyan bir cerrahi müdahaledir.
Karın, laparoskopik yöntemde açılmaz. Bu sebeple enfeksiyon ve ameliyat ardından yaşabilecek yapışıklık riski çok daha az olmaktadır.
Karın içi organları, laparoskopi de büyütülerek görüntülenir. Bu sebeple cerrahın olaya hakimiyeti ve doğru tanıları koyması daha kolaydır.
Karın duvarı laparoskopik yöntemde herhangi bir şekilde kesilmez. Bu sebeple kişi ameliyat ardından daha az ağrı duyar.
Ameliyat tamamlandıktan sonra hastanın hastanede kalış süresi oldukça kısa olmaktadır. Kişi ameliyattan bir gün sonra ya da aynı gün evine dönebilmektedir.
Hasta oldukça kısa bir süre içinde günlük yaşantısına dönebilir. Yaklaşık olarak işine ve özel hayatına dönebilmesi için gereken süre 7-15 gün arasında değişir.
Karın duvarı kesilmez. Bu sayede ameliyat izi kalmaz ve kişi estetik açıdan memnun olur.
Bunun dışında karın fıtıkları da yaşanmaz.


Jinekolojide Endoskopik Cerrahi:

Tubal Sterlizasyon
Biopsi
Hafif derecedeki endometriozis koterizasyonu
Küçük over kistlerinin aspirasyon
Basit ve orta derecedeki adezyonların açılması
Orta derecedeki endometriozis koaülasyonu
Küçük over kistlerinin eksplorasyonu
Uterus suspansiyonu
Salpenjektomi
Salpingostomi
Ektopik gebelik nedeniyle salpingotomi
Yaygın adezyonların açılması
Orta veya ileri evre endometriozis odaklarının eksizyonu
Over kistlerinin enukleasyonu
Ooferktomi
Myomektomi
Tubal anastomoz
Apendektomi
Histerektomi
Pelvik ve paraaortik lenfadenektomi
Kısırlıkta tanı ve tedavi
Tüplerin bağlanması
Dış gebelik
Tüp cerrahisi
Myom(miyom) operasyonları
Endometriozis
Çikolata kisti
Rahim alınması
İdrar kaçırma sorunları
Kadın kanserleri ameliyatı
Yumurtalık kistleri
Polikistik over sendromu


Laparoskopinin Komplikasyonları

Laparoskopi, cerrahi bir müdahaledir. Her cerrahi müdahalenin kendine özgü bazı riskleri vardır. Laparoskopinin de komplikasyonu elbette ki vardır. Özellikle de bu konuda deneyimsiz cerrahlar tarafından uygulandığında bu komplikasyonların riski artar.
Komplikasyonlar, genellikle teleskopun ve diğer cerrahi metaryellerin yerleştirilmesi adına uygulanan trokarların karın içine yerleştirilmesi ya da uygulanan cerrahi müdahale esnasında meydana gelir. Teleskopun ve trokarların karnın içine sokulması aşamasında büyük damar ve daha önce karın operasyonu uygulanmış olan kadınlarda barsak yaralanmaları meydana gelebilmektedir.
Cerrahi müdahale aşamasında ise barsak, mesane, üreter ve damar yaralanmaları meydana gelebilir. Bu komplikasyonların bir bölümün tedavisi için karnın açılması ve müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.
Laparoskopinin bir başka komplikasyonu olarak da, planlanan operasyonun teknik ikoşulların yeterli olmaması sebebi ile uygulanaması ve ameliyatın açık ameliyata çevrilmesidir. Bu işlem çoğunlukla eş zamanlı olarak yapılabilir.
Daha önceden söz konusu olmadığı halde kanser tespit edilen durumlaarda ise hastanın uyandırılması ve uygulanacak daha geniş çaplı ve çoğunlukla rahim ve yumurtalıkların alınmasına ihtiyaç duyulacak bir operasyon yapılması için onay alınması gerekebilmektedir.


LAPAROSKOPİK YÖNTEMLER

Laparoskopik yöntemler ikiye ayrılır. Bunlar: tanısal ve cerrahi laparoskopik uygulamalalardır.

Tanısal laparoskopi nedir?
Eskiye oranla tanısal laparoskopi daha az kullanılır bir yöntem haline gelmiştir. Tanısal laparoskopi, normal muayenelerinde ve testlerinde herhangi bir sorun tespit edilemeyen kadınların kısırlık sorunlarını tespit etmek için yapılabilir. Belirtilerinde:

Sonradan oluşan şiddetli adet sancıları,
İlişki esnasında ağrı,
Pelvik cerrahi (kist ya da myom alınması, dış gebelik tedavisi),
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
Bel soğukluğu,
Klamidya,
Pelvik infalmatuvar, olan kadınlara laparoskopi tanı amacıyla yapılabilir.
Rahim içi araç kullanımı mevcut olmayan bir kadın hastada, muayene ve ultrason neticeleri ve rahim filmi (HSG) de normal çıkarsa laparoskopi uygulandığında tespit edilebilecek ciddi bir hastalık bulunmayabilir. Bu gibi bir durumda laparoskopide hafif endometriosis, hafif yapışıklıklar ya da tüplerde tıkanıklık tespit edilme olasılığı mevcuttur.

Rahim filminde tüpleri açık olarak gözüken bir kadın hastada, laparoskopi sırasında tüplerin tıkalı olarak tespit edilmesi oldukça ender şekilde rastlanan bir durumdur. Çoğunlukla laparoskopi esnasında tüplerde yaşanan bir kasılma (spazm) sebebiyle bu tıkanıklık yaşanabilir.

Cerrahi Laparoskopi
Jinekolojik kanser tedavisinde laparoskopik cerrahi:

Gebelik yetisini artırmak amacı ile uygulanan laparoskopik uygulamalar
Laparoskopik endometriosis cerrahisi
Laparoskopik kist cerrahisi
Laparoskopik Myom Cerrahisi
Laparokopik histerektomi
Endoskopik Cerrahi Ve Asiste Reprodüktif Teknoloji İVF
Polikistik Over Hastalığında Laparaskopi ve Endoskopik Cerrahi (Drilling)
Second-Look Laparoskopi
İdrar Kaçırma, Üriner İnkontinans Ameliyatları ve Endoskopik Cerrahi
Laparaskopik Adneksektomi-Laparaskopik Ooferektomi-Laparaskopik Gonadektomi
Endoskopik Cerrahi İle Uterus Suspansiyonu
Endoskopik Cerrahi İle Adneksial Torsiyon Ameliyatı
Laparaskopik Ektopik Gebelik
Pelvik Enfeksiyon Ve Tuboovarian Abse teadvisinde Endoskopik Cerrahi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Jinekolojide Laparoskopi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sezgin SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sezgin SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sezgin SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Sezgin SÖNMEZ
Gaziantep
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sezgin SÖNMEZ'in Makaleleri
► Jinekolojide Laparoskopi Dr.Hasan YILDIZ
► Laparoskopi (Kapalı Ameliyat) Nedir? ÇOK OKUNUYOR Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Jinekolojide Laparoskopi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kızlık Zarı ve Dikimi Kasım 2015
► Riskli Gebelikler Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:45
Top