2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolog Nasıl Seçilir?
MAKALE #15730 © Yazan Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL | Yayın Kasım 2015 | 3,498 Okuyucu
Uzman Desteği Almak İstiyorum, Nelere Dikkat Etmeliyim?

Günümüzde bireylerin problemlerine yardım eden birçok terapist ve birçok farklı yaklaşım adı altında uzmanlar söz konusudur. Dolayısı ile psikoloji eğitimi almamış, daha önce herhangi bir psikolog ya da psikiyatr görüşmeleri yapmamış bireyler için “doğru uzman seçimi” yapmayı güçleştirmektedir. Uzman desteği almaya karar veren, ancak çevresinde tavsiye alabileceği kimse olmayan bireyler, internet aracılığıyla uzman arayışını yapmaktadır. Tavsiye ya da duyum üzerinden profesyonel yardımı alınamıyorsa “doğru” terapistlerin seçilmesi adına dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar söz konusudur:

- Terapistin eğitim durumu uzman arayışındaki ilk adım olmalıdır. Lisansının psikoloji, yüksek lisansının ise yine psikolojinin dallarından (klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, uygulamalı psikoloji vb.) olması önemlidir. Yüksek Lisans eğitimine bakılırken; danışanın çocuk, ergen ya da yetişkin olması ve danışanın terapiye gitme nedenlerine bağlı olarak terapist seçimi değişecektir. Bundan ötürü, yüksek lisansın psikoloji dallarından biri olması gerekmektedir.
- Dolayısıyla terapist seçerken, terapistin hangi eğitimleri aldığı, hangi alanlarda çalıştığı ve süpervizyon sürecinden geçip geçmediğine bakılmalıdır.
- Ardından, psikologun uzmanlık alanına bakılmalıdır; seansa gitmenize neden olan konu ya da konular neler ise bu konuda çalışmalar yapmış kişi ile seansa başlamak psikoterapi sürecini (terapistin hangi yaklaşım/yaklaşımları kullandığı, yol haritasını daha hızlı ve etkili şekilde belirlemesi vb) etkileyecektir.
- Google’da her zaman ilk sayfada çıkan terapist, onun iyi terapist olduğu anlamına gelmiyor. Karşımıza kimi zaman çıkacak olan danışmanlar diplomasız bile olabilmektedir. Günümüzde, birçok kısa süreli kişisel gelişim kursları verilmektedir. Bu ağlardan eğitim alan "bireyler" terapist olarak kendilerini maalesef adlandırabilmektedirler. Alan dışından gelen ya da yüksek lisans yapmayan kişiler aldıkları kısa süreli eğitimleri "kaliteli ve mesleğe bağlı derneklerden" alamadıkları için özel kurumlardan temin etmektedirler. Tüm bu nedenlerden ötürü, gideceğiniz psikoloğu ve uyguladığı tekniği önceden araştırıp size uygun olup olmadığına karar vermek sizi doğru noktaya yönlendirecektir.
- Gitmeyi düşündüğünüz uzman var ise, terapisti daha detaylı araştırmak “doğru”psikologu seçip seçmediğiniz konusunda biraz daha bilgi verecektir. Uzman psikologun websitesinden; eğitim durumunu, çalıştığı kurumları, yazdığı makaleleri, uzmanlık alanını, çalıştığı konuları vb. alanlarda daha geniş bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu bilgilere rağmen aklınızda sorular var ise, uzmanı arayarak ya da mail atarak aklınızdaki soruları sorabilirsiniz.
- Son aşama ise, ilk görüşmedir. Bu noktada, daha önce terapist geçmişi olan danışanlarla olmayan danışanlar arasında farlılıklar söz konusudur. Daha önce uzman desteği alan bireyler, eğer geçmişteki deneyimi kötü ise, ön yargılarla seansa gelmesi olasıdır. Çünkü daha önceki sürecinde bir süre tedaviye katılmış ancak farklı konulardan ötürü seansı yarıda bıraktığından şimdi ki terapistin de yardımcı olamayacağı endişesi ile gelebilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, her terapistin yaklaşımı, uzmanlık alanı, deneyimi farklıdır. Dolayısı ile bir önceki uzman ile şimdiki uzmanın aynı olması mümkün değildir. Daha önce herhangi bir uzman ile çalışmamış kişiler de ise “farklı ön yargılar” olabilmektedir. Psikolog ne kadar yardımcı olabilir, sorununu ne kadar anlayabilir vb. konularda aklında sorular ile seansa başlayan danışanlar oldukça sıktır. Ancak birkaç seansın geçmiş olması, danışanlara;
[/list]Terapistine güven duyup duyamayacağını (bazı kişiler için güven duygusu daha fazla seans süreci gerektirmektedir),Terapistin, etik değerlere önem verip vermediğini, gizlilik ilkesine (danışan ait herhangi bir bilgiyi, danışanın onayı olmadıkça herhangi bir üçüncü şahsa aktarmamasına gizlilik ilkesi denir.) sadık kalıp kalmayacağını; birey iyi bir uzmana gelmişse anlayacaktır.

Bireyin, alanında uzman bir terapistle çalışmış olması ya da çalışıyor olması başta kendisini daha sonra da yakın çevresini olumlu etkileyeceğinden, bireyin yaşam kalitesini arttıracağından terapist seçiminin “doğru” olması önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolog Nasıl Seçilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Duygu YÜKSEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi77 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Duygu YÜKSEL'in Yazıları
► Psikolog İş Ne İş Yapar? Psk.M.Enes İMERT
► Rehabilitasyonda Psikolog Psk.Zehra Ayça AYSEN
► Psikolog Kimdir? Psk.Tuğçe EYİKOÇAK
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog Kimdir? Psk.Gizem PEKCAN
► Psikolog Ne Yapar? Psk.Özlem DEMİRCİ
► Psikolog Problemimi Çözer mi? Psk.Ceren TATAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolog Nasıl Seçilir?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Süreci Temmuz 2018
► Neden Vajinismusum? Mayıs 2017
► Tırnak Yeme (Onikofaji) Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:00
Top