2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuru İğneleme (Dry Needling)
MAKALE #15786 © Yazan Fzt.Sedat BAYRAK | Yayın Kasım 2015 | 3,967 Okuyucu
Kuru İğne Tedavisi
KURU İĞNE TEDAVİSİ NEDİR?

Kuru İğne Tedavisi (intramusculer stimulation) halen Kanada’da yaşayan Dr. Gunn tarafından geliştirilmiş olan ameliyatsız ilaçsız bir ağrı tedavisi yöntemi olup ağrılı kas spazmları tedavisi için uygulanır.

Kuru iğne tedavisi (ims) yönteminde kullanılan iğneler çeşitli uzunluklarda,ilaçsız kuru iğnelerdir.

Farklı uzunluklardaki çok ince iğnelerin spazm olan kaslara batırılarak spazmın çözülmesi kuru iğne tedavisi yönteminin esasını oluşturur.

Bu tedavi yöntemi kuru iğneleme, intramuskuler stimülasyon (ims) olarak da bilinir. Kronik kas iskelet sistemi bozuklukları ve bu bozukluklara bağlı ağrıların tedavisinde kuru iğne tedavisi etkilidir.

NASIL YAPILIR?

Tedavide kasılmış ve kısalmış kasa bir iğne batırılarak bu spazm çözülmeye çalışılır. Bir kasta çoğu zaman çok sayıda ağrılı kasılmış ve kısalmış kas demetleri olduğundan çoğu kez, çok sayıda iğneleme yapmak gerekebilir. Tekrarlayan veya kronikleşmiş ağrıda spazmla birlikte fibroz doku gelişimi de varsa iğne sayısının ve iğneleme sıklığının arttırılması gerekir.

AKUPUNKTURDAN FARKI NEDİR?

Kuru-igne-tedavisi-1Kuru İğne Tedavisi uygulaması sırasında kullanılan iğneler nedeniyle yöntem Akapunktur tedavi yöntemine benzetilse de kuru iğne tedavisi uygulamanın esası açısından akupunkturdan farklıdır.

İMS ya da kuru iğne tedavisi bir akupunktur yöntemi değildir. Kuru iğneleme ile akupunktur tedavisinin tek benzerliği her iki metodda da iğne kullanılmasıdır,farkı ise; akupunkturda iğnelerin belli noktalara batırılarak 20 dakika beklenmesine karşın kuru iğne tedavisinde iğne spazm olan ve olması ihtimali olan kaslara yapılır ve hemen çıkarılır,etkisini hemen gösterir.İMS (kuru iğne)yönteminde; iğne nöroanatomik yapıya göre çeşitli doku derinliklerine yapılır.

Kuru iğneleme sırasında kullanılan iğneler, herhangi bir ilaç veya solüsyon içermez,bu nedenle tedavi yöntemi kuru iğne tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Tedavide ilaç kullanılmadığından alerjik reaksiyonlar, ilaç etkileşimleri ve ilaç kaynaklı yan etkileri görülmez.

Bu yöntem kas romatizması da denilen Miyofasyal Ağrı Sendromu (miyofasial ağrı) ‘nda uygulanır. Kas romatizması, iskelet kasları olarak bilinen tüm çizgili kaslarda görülebilir. Yani vücudun hareketini sağlayan, eklemleri çalıştıran, tüm fiziki faaliyetlerimizde rol alan kaslardır.

Kuru iğne tedavisi kas spazmına bağlı ağrıları tedavi etmede etkili bir tedavi yöntemidir.Kas spazmı bel-boyun, sırt ağrılarının en önemli nedenidir. Spazm omurlar arasında bulunan disklere baskı yaparak fıtık oluşumuna, kireçlenme ve ağrılı bir omurgaya yol açarlar. Damarları sıkıştırarak kollar ve bacaklarda soğukluk, uyuşma, üşüme, ödeme neden olur.

Kuru İğne Tedavisi tek başına veya diğer tedavilerle kombine edilerek uygulanabilmektedir.Kuru iğne tedavisi, hastanın muayenesi yapılıp, tomografi,MR vb incelenip,tanısı konduktan sonra, belli seanslar halinde planlanır.

KURU İĞNE (İMS) HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE UYGULANMAKTADIR?

Kuru iğneleme tekniği hangi ağrılar için faydalı olur?

Baş ağrıları
Boyun ağrısı
Sırt ağrıları
Donuk omuz (omuzun hareket kısıtlılığı) ve diğer omuz ağrıları
Bel ağrısı
Tenisçi dirseği ve golfçü dirseği
Ağrılı kas spazmları
Repetitif strain injurileri (Bilgisayar kullanımına bağlı ağrılar)
Duruş bozukluğuna bağlı ağrılar
Fibromiyaljide kısmen etkilidir
Miyofasiyal ağrı sendromu
Adduktor tendinit (Kasık çekmesi)
Tendinit (el, dirsek, omuz, topuk, kasık)
Diz ağrısı (Kondromalazi patella)
Kalça ağrıları (Adduktor spazm, kapsülit)
Topuk ağrıları
Siyataljiler
Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu
Çene eklemi ağrısı
Whiplash yaralanmaları (Travma sonrası omurga ağrıları)
Disk hastalıkları (bel, boyun, sırt)
Özetleyecek olursak; Ağrılar genelde vücudun baş, ense, kol, omuz, sırt, bel, kalça, bacak gibi bölgelerinde görülüyor. Nedenini incelediğimizde o bölgedeki kasların kısalmış olduğunu görülür. Bu yüzden o kasın yönettiği eklemde şekil bozuklukları meydana geliyor. Eklem gerilmiş, sinire baskı yapmaya başlamış, dolayısıyla ağrı başlamıştır. Kuru iğne tedavisinde, ağrıya neden olan kısalmış kasa çok ince bir iğne ile giriliyor, kas uyarılıyor. Böylece sadece ağrı giderilmiyor, ağrıya neden olan temel bozukluk da tedavi oluyor. Düzenli uygulama sonrası sürekli ağrılarla yaşayan kişi, adeta hayata yeniden dönüyor. Çene veya baş ağrısı çeken hastalara bile kuru iğne tedavisi uyguluyoruz, çünkü vücutta herhangi bir metal ya da iğne bırakmıyoruz. En önemlisi de ilaç kullanmıyoruz.Kuru iğne tedavisi ileri yaşlarda daha hızlı sonuç veriyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kuru İğneleme (Dry Needling)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Sedat BAYRAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Sedat BAYRAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sedat BAYRAK Fotoğraf
Fzt.Sedat BAYRAK
Antalya
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Sedat BAYRAK'ın Yazıları
► Kuru İğneleme(Dry Needling) Nedir? Fzt.Deniz İŞÇİ
► Kuru İğneleme (Dry Needling) Tedavisi Dr.Fzt.İsmail SARAÇOĞLU
► Kuru İğne Tedavisi Nedir? Fzt.Akın ÖZKAHYA
► Ağrı Tedavisinde Kuru İğne Tedavisi Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kuru İğneleme (Dry Needling)' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Manuel Terapi Nedir? Temmuz 2016
► Felç (İnme ) Tedavisi Kasım 2015
► Ağrı Bandı Kinesiotape Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:25
Top