2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çabuk Kilo Verdiren İşe Yaramaz Diyetler
MAKALE #1581 © Yazan Dyt.Serkan TUTAR | Yayın Eylül 2008 | 7,652 Okuyucu
Atkins diyeti, Simeons diyeti, Bloom diyeti, Stillman diyeti ve daha niceleri. Dünyada ilk çıktıklarında insanların uygulamak için sağlıklarından oldukları diyetler bunlar. Çabucak kilo verdiren ama sağlığı bozan bu diyetleri isimlerini bilmeseniz de sizde uygulamış olabilirsiniz. Hızlı kilo kaybına neden bu diyetlerin bazıları “0 kalorilik”, bazıları bol yağlı, bazıları da 3 gün uygulanan diyetler. Düşününki 3 günde almadığınız 10 kiloyu, 3 günde vermeye çalışıyorsunuz.

Kilo kaybının asıl anlamı, vücuttaki yağ oranının azalmasıdır. Bu diyetler ise vücuttan yağ kaybı yerine su atılmasına, dolayısıyla bireyin hızlı bir şekilde kilo vermesine neden olmaktadır. Ama verilen bu kilolarda hızlı bir şekilde de geri alınmaktadır. İşte o zaman içtiğiniz su bile gerçekten size yaramaktadır.

Vücudunuzun alışık olduğu yiyecek miktarını bir anda azalttığınız anda, beyniniz emir verir ve metabolizmanız yavaşlar, ayrıca iştahınızda da artma gözlenir. Siz çok az yemeye devam ettiğiniz sürece vücutta yağ deposunu kullanmamak için o derece direnir.
Aklımızda yanlış oluşan yargılardan biride aldığımız besinlerden sadece yağı azaltmak, aslında fazla miktarda alınan şekerde, vücutta kullanılmadığı zaman yağ olarak depolanmaktadır.

Vücuttan kilo kaybı yağ dokusu, kas kitlesi ve su kaybı olarak gerçekleşir. Kilo vermede asıl hedefimiz vücudunuzdaki yağ kitlenizden kayıp yaratmaktır. Hızlı kilo kaybı ilk önce su kaybına daha sonra ise kas kitlesi kaybına neden olur, bu sebeple kilo verirken ilk önerimiz kas kitlesinin daha az, yağ dokusunun daha çok kaybı için fiziksel aktivitedir.

Verdiğiniz Kilolar Size Geri mi döndü?

Çok aç kaldınız, istediğiniz kiloya vardınız; fakat kısa zamanda hepsini fazlası ile geri aldınız. Neden mi? Çünkü kısa zamanda verdiğiniz kilolar sizin metabolizmanızı yavaşlattı ve siz eski yeme düzeninize döndüğünüzde vücudunuza bu besinler fazla geldi. Bu tür diyetlerden sonra normal yemeklere döndüğünüzde, tekrar kilo almamak için eskisinden çok daha az yemelisiniz.

Bu sıkıntıları çekmemek için yapmanız gerekenler gayet basit. Gazete ve dergilerde yazan diyetlerin hiç birisini uygulamayın. Çünkü o diyetler hangi cinsiyete, hangi yaş grubuna ve hangi kilodaki bireye yazıldığını bilmiyorsunuz. Gerçekten sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız bir beslenme ve diyet uzmanına başvurabilirsiniz. Çünkü “DİYET BİREYE ÖZELDİR” ve sadece o diyetin sahibi o diyeti uyguladığında kilo verir, ama başkası o diyeti uyguladığında kilo almasının yanında sağlığını da kaybedebilir. Diyete başladığınızda sadece yemeklerinizden kesmenin çözüm olmadığını bilin ve fiziksel aktiviteyi de hayatınızın bir parçası haline getirmeyi unutmayın.

***


Evet, sağlıklı beslenmenin ilk başladığı noktadır; anne sütü. Çocuğunuzla olan ilk temasınız ve annelik içgüdüsünü ilk tattığınız andır çocuğunuzu emzirmek. Günümüzde anne sütüne bile gereksiz, onun yerine tüketilir birçok mama var diyen ve bunları dergi ve gazetelerde yazan birçok kişi var. Ve maalesef bunlara inananların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla.

Anne sütü sadece o an için değil bir ömür boyu sizi sağlığınızı koruyan bir olgudur. Yapılan çalışmalarda görülmüştür ki, bebekken alınan anne sütü ileride çocuğunuzun alerji olma ve kronik hastalıklara (obezite, kalp hastalığı, şeker hastalığı) yakalanmasını azaltmaktadır.

Sadece bebeğinizi değil sizin sağlığınızı da korumaktadır. Bebeğinizi emzirmeniz, sizin göğüs kanserine yakalanmanızı, osteoporozise yakalanmanızı (kemik kitlesinin azalması ve kemiklerin çabuk kırılması) ve anemi olma riskinizi azaltmaktadır.

İlk 6 ay sadece anne sütü verilmesi dünya sağlık örgütünün (WHO) önerisidir. Ve biz annelerden tek istediğimiz başka hiçbir besin vermeden sadece kendi sütünü çocuğuna vermesidir. Su bile verilmemelidir, çünkü anne sütünden bebeğiniz ihtiyacı olan her türlü besin öğesini sağlamaktadır. Gerekli tamamlayıcı besinlere ise 6. aydan sonra başlanabilir.

Bebeğiniz için emzirme neden önemlidir?

—Her zaman siteril ve ısısı idealdir
—Besin öğesi bileşimleri bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaktadır
—Çocuğun bağışıklık sistemini koruyan ve geliştiren etmenleri içerir
—Enfeksiyonlardan çocuğunuzu korur
—Orta kulak iltihabını riskini azaltır
—Kemik gelişimi için önemlidir
—İleride çocuğunuzun kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır
—Allerjiye karşı koruyucudur
—Zekâ gelişimine (IQ) çok önemli katkı sağlamaktadır
—Bebeğinizin daha az ağlamasını sağlar
Emzirme ilk 6 ayla sınırlı kalmamalı 6. aydan sonra tamamlayıcı besinler ve anne sütü verilmelidir. Özellikle 2 yaşına kadar verilmesi yukarıda saydığımız maddeler için önemlidir.
Bebeğin ilk aldığı süt çok önemlidir, özellikle ilk 5 gün. Çünkü bu dönemde kolostrum adı verilen ve rengi sarımtrak olan bu süt bebeğinizin enfeksiyona yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca kolostrum, doku gelişimi ve bebeğinizin sindirim sistemini korur bunun yanında daha fazla protein ve çinko içermektedir.
Mamalarda bebeklerin büyümesi için çok önemli besinlerdir ama her zaman ilk tercih anne sütü olmalıdır. Sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemlidir. Sağlıklı günler…

***


Günümüzde, bilim adamlarının hala yoğun bir şekilde çare bulmaya çalıştığı hastalıklardan biridir kanser. Kanseri yenen insanlar ise hep erken teşhis sonucu kurtulmuşlardır.
Peki, insanların kansere yakalanma riskini azaltan ve arttıran etmenler nelerdir? Bunları bilmek ve buna göre hareket etmek kansere yakalanma riskini en az düzeye indirmektedir.
İşte kansere neden olan etmenlerden bir kaçı;
—Sigara ve alkol kullanımı
—Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma
—Kalıtım
—Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma
—Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.)
—Bazı virüsler
—Hava kirliliği
—Radyasyona maruz kalma
—Kötü beslenme alışkanlığı

Şimdi bu maddeleri dikkatli bir şekilde inceleyin. Sizin elinizde de riskleri azaltacak etmenler olduğunu gördünüz di mi? Peki hangileri bunlar örneğin sigara ve alkol kullanımı, uzun süre güneş altında kalma ve en önemlisi kötü beslenme alışkanlığıdır.
Birçok bilim adamı belirli araştırmalar sonucunda, tam anlamı ile geçerli olmayan sonuçlara ulaşmışlardır. Ama yapılan çalışmalarda geçerliliği en yüksek olan besinlerin kanser üzerine olan etkileridir. Özellikle alınan besinlerin vitamin ve mineral içerikleri kanseri önlemede çok etkilidir.

Beslenme ile kanser riskini azaltmak için yapmanız gerekenler…

—D vitamini kanser riskini azaltmada çok önemli bir olgudur; çünkü insan vücudunun bağışıklık sistemini güçlendirir. D vitaminin vücutta sentezini arttırmak için ise derinizin direk olarak güneş ışığı görmesi gerekmektedir.(pencere arkasından değil) Kısacası fazla güneş ışığı almak; özellikle yaz sıcağında öğle vakitlerinde güneş ışığını almak çok sağlıklı değildir; fakat dozunu iyi ayarlayıp teninizin güneş görmesine izin vermelisiniz.
—B vitamini türlerinden olan folik asitte kanser riskini azalttığını gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Özellikle kolon kanseri riskini azalttığına dair yapılan çalışmalar olumlu sonuçlar vermektedir. Fakat tüketim olarak maalesef istenilen düzeye ulaşabilmiş değiliz. Folik asit özellikle hamile bayanlara önerilen bir vitamindir. Çünkü bebeğindeki nötral tüp defekti diye adlandırılan bir hastalığın oluşmasını engellemektedir. Folik asidi vücudunuzun gereksinimleri kadarını, alınan besinlerle sağlamak çok zor bir olgudur. İstenilen durumlarda doktora başvurarak tablet kullanabilirsiniz.
—Domates, kanser riskini azaltmada çok önemli besinlerden biridir. Özellikle prostat kanseri üzerine etkileri olumlu sonuçlar vermiştir. Bunun nedeni olarak ise domates içerisinde bulunan likopen olduğu düşünülmektedir.
—Selenyum adı verilen mineralde kanser oluşum riskini azalttığı düşünülmektedir. Bu konu ile yapılan çalışmalarda tam anlamı ile sonuç vermemiştir.
—Bunların dışında brokoli, lahana ve karnabaharında kanser üzerine olumlu sonuçlar verdiğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
—Özellikle bitkisel yağlarda olmak üzere kuruyemişte de bulunan E vitamininin de kanser oluşum riskini azalttığına dair çalışmalar yapılmaktadır. E vitamininin özellikle C vitamini ile birlikte alınması daha etkili bir yöntem olabilir.
—Fazla yağlı besinlerden (kızartmalardan ve kavurmalardan) uzak durmalısınız. Özellikle dışarıda yemek yediğinizde bu besinleri tercih etmemelisiniz.
Kanseri önlemede birçok etken sizin elinizdedir. Yukarıda belirttiğim maddelere uymanız halinde riski fazlası ile azaltabileceğinizden emin olabilirsiniz. Şimdi aklınıza şu soru gelebilir. Benim bir tanıdığım vardı 100 yaşına kadar yaşadı ve günde 2 paket sigara içti. Peki, bu nasıl oldu? İşte cevabım; benimde çok tanıdığım vardı ve hepsi sigara nedeni ile çeşitli kanserlere yakalandılar. Hem de çok fazla kişi. Özellikle iş sağlık olduğunda istisnalar gerçekten kaideyi bozmaz. Herkes 100 yaşına kadar yaşabilecek kadar şanslı olmayabilir…
Sağlıklı günler sizlerle olsun…

Dyt.Serkan TUTAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çabuk Kilo Verdiren İşe Yaramaz Diyetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serkan TUTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serkan TUTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan TUTAR Fotoğraf
Dyt.Serkan TUTAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serkan TUTAR'ın Makaleleri
► Kilo Verdiren Bitki Çayları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çabuk Kilo Verdiren İşe Yaramaz Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:47
Top