2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alkolizm: Alkolik Değilim Diyenler
MAKALE #1588 © Yazan Dr.Psk.Başak DEMİRİZ | Yayın Eylül 2008 | 12,921 Okuyucu
Ben Alkolik Değilim!

Yaz gelince uzun günlerin, serin yaz gecelerinin tadını çıkarmak adına her fırsatta, mümkünse açık havada, aile ve dostlarla toplanılır, uzun sohbetler eşliğinde yenilir, içilir…Deniz kenarında içilir, pikniklerde içilir, düğünlerde içilir, balkonlarda içilir, açık hava barlarında içilir, teknelerde içilir…

İçkiyi biraz fazla kaçırınca veya bu güzel yaz gecelerinde her gece içince alkolik olunur mu? İçkiden keyif alan ve düzenli tüketen bir çok kişinin sık sık “ben alkolik değilim” diye kendilerini müdafaa ettiklerini duyarsınız. Alkol bağımlısı olmak kolay değildir. Kişinin alkol kullanma nedeni, dozu ve sıklığı, alkolik olup olmadığına ait ip uçları verir. Kişinin alkolik olması ise, genetik, psikolojik, biyolojik ve çevresel faktörlere bağlıdır.

Sohbetin içkisiz keyif vermediğine inananlar, sadece arkadaş toplantılarında içtiklerini vurgulayarak “ben sosyal içiciyim” derler. Onlar içkiyi, günün sonundaki toplantılarda karşı cinse daha cesurca yaklaşabilmek veya yabancı bir ortama daha rahat kaynaşabilmek amacıyla kullanır. Alkol, kısıtlayan, engelleyen, eleştiren iç seslerin azalmasına, dolayısıyla özgüvenin artmasına yardımcı olur. Normal zamanlarda görev başında olan ve davranışları kontrol altında tutarak denetleyen bu iç sesler azaldığında, insanlar kendilerini daha dışa dönük, özgür ve cesur hissederler, böylelikle çevresindekilerle daha kolay ilişki kurabilirler.

Diğer yandan, alkol beyindeki karar mekanizmasını ve koordinasyonu da etkilediğinden, bu cesur adımlar, kimi zaman tehlikeli hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. Alkollüyken araba kullanıp kaza yapmak, fiziksel kavgalara girmek veya korunmadan cinsel ilişkiye girmek gibi.

Bazı insanlar da yaşadıkları gerilimleri ve sıkıntıları kendi kendilerine tedavi etmek amacıyla içki içerler. İş yaşamından, sosyal yaşamdan, ilişkilerden veya ilişki yoksunluğundan kaynaklanan stresle, alkol kullanarak başetmeye alışırlar. Problemlerin üstesinden gelmeyi öğrenememiş, alkolün sakinleştiren, uyuşturan etkisine bağımlı olmuşlardır. Bununla beraber içki, aile, iş veya okul hayatlarında yeni problemlere neden olmuş ve kişi bu problemlerden de kaçmak için içtiğinde bir kısır döngüye girmiştir.

Evimizdeki Alkolikler

“Alkolik değilim” diyen kişiler çoğunlukla etraflarından gelen şikayetlerden veya uğradıkları zararlardan sonra alkol ile ilgili ciddi problemler yaşadıklarını farkederler. “Akşamcı,” “sosyal içici” veya “dayanıklı içici” gibi ifadelerin arkasına saklanan bir yakınınızın öyküsü aşağıdaki kişilerden birinin öyküsüne benziyorsa, yakınınızın alkolik olma ihtimali çok yüksektir ve yardıma ihtiyacı vardır.

Orhan Veli gibi “rakı şişesinde balık olsam” diyenler grubundan olan Ali bey, her gece evine bir “küçük” almadan gitmez. Yorgun bir iş günü ardından tek eğlencesi hanımının yaptığı mezeler ile rakısını içmektir. Hayatlarındaki tek rutin budur ve “küçük rakı” küçük kaldığı sürece bundan ne Ali bey ne de hanımı şikayetçidir. Arada bir gelen misafirlerle, veya stresli bir günün ardından kaçırır ölçüyü Ali bey. Böyle zamanlarda ise kimse yanına yaklaşmak istemez, çünkü Ali beyin öfkesi korkutucudur. Çocuklarını fena dövdüğü bir kaç gece eve polisler gelmiş Ali beyi uyarmıştır.

Cem ilk içkisini ortaokul sıralarında arkadaşlarıyla tatmıştır. Önceleri bir-iki bira ile başlayan bu serüven üniversite yıllarınde “ne bulursam içerim” şekline dönüşmüştür. Zaman zaman sarhoş olup eve geldiğinden beri ailesi Cem’in içki içtiğini öğrenmiş ama Cem onlara içki ile ilgili bir problemi olmadığına inandırmıştır. Oysa Cem, derslerinin çoğundan kalmış ve devamsızlığı yüzünden fakülteden atılmak üzeredir.

İçkiye bir arkadaşının tavsiyesi ile rahatlamak için, geceleri bir bira içerek başlayan Ayşe‘ye, boşandığından beri bir bira yetmez olmuştur. Kızgınlıkları ve hayal kırıklıkları ile başedebilmek için daha fazlasına ihtiyaç duyduğunda, bazı geceler sızana kadar içer. Böyle gecelerin ertesi uyanmak zor olduğundan işe bir kaç kez geç kalmış ve uyarı almıştır. Çevresindeki insanlara içki içmeden dayanamaz hale geldiğinden son zamanlarda arkadaş ve aile toplantılarından da kaçınmaya başlamış, bu onun kendini daha da yalnız ve çaresiz hissetmesine neden olmuştur.

Ben sadece bir “sosyal içiciyim” diyen Faruk, haftasonunu iple çeker “dağıtmak” için. Genellikle sabaha kadar süren arkadaş toplantılarında içkinin sınırı yoktur. Son zamanlarda, öğle yemeğinde 1-2 kadeh şarap, eve geldiğinde 1-2 bira ile hafta içinde de içmeye başlamıştır. “Bana içki dokunmaz” diyerek çıktığı bir gece, içkili araba kullandığı için ehliyetini kaybetmiş ve bu nedenle kız arkadaşıyla arasında ciddi problemler yaşamıştır.

Ben sarhoş olmam


Sık sık etrafınızda “bana içki dokunmaz” veya “ben kolay sarhoş olmam” diyerek alkole ne kadar “dayanıklı” olduklarından gururla bahseden kişileri duymuşsunuzdur. İşin aslı, bu kişiler ilk başta içtikleri 1-2 kadehle, artık aynı etkiyi alamadıklarından, kullandıkları alkol miktarını giderek arttırmış ve alkol bağımlılığının en önemli ölçütlerinden biri olan ‘içkiye tolerans’ı geliştirmişlerdir.

İstenilen etkiyi yaratmak uğruna hergün daha fazla alkol almaya yönelmek, alkol alma saatlerini daha erkene çekmek, hayatı alkol almak üzerine planlamaya başlamak, alkol bağımlılığı ile son bulur. Bunu, sağlık problemleri, ekonomik kayıplar, aile içi ilişkilerde tamir edilemeyecek sorunlar takip eder.

Alkolik miyim?

Alkol kullanan her kişi alkolik olma tehlikesi altında değildir doğal olarak. Hatta her gece 1-2 kadeh kırmızı şarabın kalbe faydalarından da sık sık bahsedilir. Ne kadar içmek normaldir diye merak ediyorsanız, içki içme davranışlarınızı tekrar gözden geçirmelisiniz. Keyif almanın alışkanlığa, alışkanlığın ise bağımlılığa dönüşmesine fırsat vermemek için kendinize şu soruların cevaplarını dürüst olarak vermelisiniz:

1. Alkol içtiğim zaman ilişkilerim zedeleniyor mu? Ailem, çocuklarım, arkadaşlarım şikayet ediyor mu?

2. Hiç alkol içtiğimi saklamak zorunda kaldım mı?

3. İçtiğim içkinin sayısı konusunda yalan soyledim mi?

4. Problemlerle başedemediğimde alkole sarıldım mı?

5. İstemediğim halde sarhoş oldum mu?

6. Arkadaşlarım veya ailem içkim konusunda endişelerini dile getirdiler mi?

7. İçkiye toleransım arttı mı?

8. İş veya okula devam konusunda sıkıntılar yaşıyor muyum?

9. Bir an önce içki içsem duyguları yaşıyor muyum?

10. İçtiğimde davranışlarımda veya kişiliğimde değişiklikler olduğu söyleniyor mu?

Yukarıdaki sorulara verdiğiniz cevapların çoğu “evet” ise, alkol bağımlısı olma ihtimaliniz var demektir ve en kısa zamanda bu konuda uzmanlaşmış bir profesyonelden yardım almalısınız.

Psikolog Dr. Basak Demiriz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alkolizm: Alkolik Değilim Diyenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Başak DEMİRİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Başak DEMİRİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak DEMİRİZ Fotoğraf
Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
İstanbul
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Başak DEMİRİZ'in Yazıları
► Alkolizm Nedir? Psk.Tutku Damla TOPALOĞLU
► Alkolizm ve Çocuk Psikolojisi Psk.Ali BIÇAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Alkolizm: Alkolik Değilim Diyenler' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obsesif Aşklar (Takıntılı Aşk) ÇOK OKUNUYOR Kasım 2009
► Tatil Psikolojisi Temmuz 2009
► Kişisel Sınırlar Ekim 2008
► Kırkından Sonra Aşk Eylül 2008
◊ Panik Atak İyileşir Eylül 2014
◊ Psikolojik Saglık Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:32
Top