2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Antibiyotik Kullanımı
MAKALE #15936 © Yazan Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR | Yayın Aralık 2015 | 4,162 Okuyucu
Yanlış antibiyotik kullanımı organ bozukluklarına yol açabilir, böbrek, karaciğer, mide ve bağırsak sistemlerine zarar verebilir. Bazı antibiyotikler böbreklere zararlı etki yaparken, diğerleri karaciğeri tahrip edebilir. Böbrek çalışması sınırlı olan insanlara, böbreklere toksik olan antibiyotikler verilmezken, karaciğer bozukluklarında ise böbreklerle atılan antibiyotikler tercih edilir. Ayrıca bazı antibiyotikler tansiyon ve kalp ilaçları gibi çok sayıda ilaçla birlikte alındıklarında, onların kan düzeylerini yükselterek zararlı etkiler ortaya çıkarabilirler. Penisilin alerjisi olan hastalarda ise anafilaksi gelişerek, nadiren de olsa ölüm gibi istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir.

Ülkemizde antibiyotikler, yanlış kullanılan ilaçlar arasında ağrı kesicilerden sonra ikinci sıradadır. Gereksiz veya yetersiz doz ve sürede antibiyotik kullanımı, bakterilerin direnç kazanmasına yol açar. Bunun sonucu olarak, bir süre sonra bakteriyel hastalıkların tedavisinde yetersiz kalınabilir veya en azından tam bir bakteri eradikasyonu için daha uzun süre antibiyotik kullanımı gerekebilir. Antibiyotik kullanımında bilimsel kanıt düzeyinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Antibiyotikler kesinlikle ağrıyı dindirmek veya ateş düşürmek amacıyla kullanılmazlar. Antibiyotiklerin grip ilaçlarıyla birlikte kullanılmaları, grip ilaçlarının çoklu ajan içermeleri nedeniyle sakıncalı olabilir.

Kreş ve okullar gibi toplu yaşam merkezlerinde yaşayanlarda, viral bir hastalık olan grip nezle durumunda, özellikle çocuklarda beta mikrobu nedeniyle sistemik hastalık riski oluşacağından, koruyucu antibiyotik tedavisine başlanacak ise, penisilin türevi antibiyotikler tercih edilebilir.

Ağızdan alınan antibiyotikler barsak mikrop florasını bozarak, ishal oluşturabilirler. Bunu önlemek amacıyla her öğün birer kâse yoğurt alınması faydalı olabilir. Bu istenmeyen etkinin daha ön planda olduğu durumlarda probiyotikler önerilebilir.

Kadın idrar torbası iltihabı gibi bazı hastalıklarda tek doz antibiyotik kullanımı yeterli olurken, kronik prostat iltihabının ataklarında ise, en az 3 hafta süreyle antibiyotik kullanımına gereksinim duyulabilir. Antibiyotik tedavisi doktor önerisi olmadan erken kesilemez ve doktor tavsiyesi dışında daha uzun süre ve dozda kullanılamazlar. Antibiyotikler eski yakınmaların tekrar ortaya çıkması durumunda doktora sormadan kullanılamazlar. Bir hastanın yakınmalarına iyi gelen antibiyotik, benzer yakınması olan başka birine doktor bilgisi dışında kesinlikle önerilmez. Bazı antibiyotikler kanama pıhtılaşma zamanın ayarlayıcı ilaçların etkinliğini arttırarak, kanamalara yol açabilirler. Yine greyfurt suyunun çok sayıda ilacın vücuttan atılmasını geciktirerek istenmeyen etkilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. En önemlisi, antibiyotikler alkolle birlikte kullanılamazlar.

Kronik prostatit tedavisinde uzun süreli antibiyotik kullanımına gereksinim duyulduğunu belirtmiştik. Bu hastalar kabız kalmamalı, 3 gün ara ile ilişkiye girerek konjesyonun azaltılması ve ilaç aldıktan 1 saat sonra 15 dk. süre ile sauna tedavisi alması etkinliği arttırmada faydalı olabilir.

İdrar yolları iltihabının tedavisinde ise, kültüre uygun antibiyotik tedavisi yanı sıra yeterli miktarda sıvı alınması ve sitrik asit içerek limondan günde an az yarım, en fazla 2 adet tüketilmesi ve uzun süre idrar tutulmaması önerilir. Basit idrar kesesi iltihaplarında önerilen, tek kullanımlık poşetler halindeki antiseptiklerin kullanılacağı akşam yemekten bir saat sonrasına kadar mai alınabilir. Daha sonra yatıncaya kadar mai alınmaz. Poşet içeriği tümüyle bir su bardağına dökülür. Suda eridikten sonra içilir. Sabah idrar mümkün olduğu kadar geciktirilir.

Prof Dr Enver ÖZDEMİR
Üroloji, Üro-onkoloji Uzmanı
Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Üroloji Kliniği
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Antibiyotik Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR'in Yazıları
► Gebelikde İlaç Kullanımı Op.Dr.Pınar TOKATLIOĞLU
► Gebelikte Vitamin Kullanımı Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Gebelikte Aşı ve İlaç Kullanımı Dr.Lale Zeynep KANMAZ
► Guatrda Vitamin Kullanımı Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Gebelikte İlaç Kullanımı Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Burun Tıkanıklığında Radyofrekans Kullanımı Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Antibiyotik Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sağlıklı Cinsel Yaşam Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:23
Top