2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Cinsel Yaşam
MAKALE #15937 © Yazan Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR | Yayın Aralık 2015 | 4,323 Okuyucu
Cinsellik çocuk sahibi olmakla birlikte aileleri bir arada tutan en önemli organik bağlardan birisidir. Aile milletin temeli, sağlıklı aile ise devletin garantisidir. Düzenli ve sağlıklı aile yaşantısına katkıda bulunmak devlet hizmetinin en önemli yükümlülüğüdür. Bu bağlamda sağlıklı ve düzenli cinsel ilişki fertleri ilgilendiren, ancak sağlıklı toplum olma yolunda devleti de bağlayan sorumluluktur. Ancak maalesef sosyal güvenlik kurumları cinsel sağlığı ilgilendiren konularda ödeme yapmak konusunda çekimser davranıyorlar. Günümüzde sağlığın bu bölümü hala ödeme kapsamı dışında tutuluyor ve tedavi ise oldukça maliyetli olmaya devam ediyor. Okullarda cinsel eğitim ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda ergenlerde farkındalık oluşturulması anayasal bir yükümlülüktür. Cinsel yolla bulaşan ve endemik olan bu hastalıklardan korunma, en ucuz ve en kolay yoldur. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir kısmının etkili tedavileri daha henüz geliştirilememiştir. Tedavisi mümkün olan bir kısım hastalıkların tedavisinde ise, ya tanı da yanılmalar veya tedavide yetersizlikler nedeniyle başarılı sonuçların elde edilmesi her zaman mümkün olmamaktadır.

Erken boşalma, cinsel ilişkiye başlamadan veya başladıktan kısa bir süre sonra istemsiz ejekülasyonla birlikte ilişkinin sonlanmasıdır. İnsanların psikolojik yapısına bağlı olabildiği gibi, daha ziyade kronik prostatit gibi organik nedenlere de bağlı olabilmektedir. Bazen hem organik ve hem de psikojen faktörler birlikte bulunabiliyor. Hastaların tedavisi mümkün olan, bir hastalıkları olduğuna inanmaları tedavide başarının temelidir. Gelişen ileri tedavi yöntemleri bu konuda oldukça rafine tedavi imkânları sunmaktadır.

Yaşam modifikasyon tedavisi en basit ve mutlaka uyulması gereken bir yöntemdir. Erkek ön sevişme süresini uzun tutmalı ve vajinal kayganlık temin edilmelidir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda tek kullanımlık steril sıvı vazelin veya gliserin önerilebilir. Erkek ilişkiye altta başlayabilir. Daha sonra değişik pozisyonlarda sevişme sağlanabilir. Ayrıca içerisinde geciktirici jel barındıran prezervatifler ilişkiden birkaç dakika öncesinden giyilebilir. Bu öneriler çoğunlukla işe yarayacaktır. Bu önerilere ilaçla tedavi olacak hastalar da mutlaka uymalıdırlar.

Cinsel yolla bulaşan üretrit gibi (bel soğukluğu) hastalık geçiren ve yeteri derecede ve efektif olarak tedavi olmayan hastalarda, hastalık kronikleşmekte ve konjesyona bağlı duyarlık artışı ve sonuç olarak erken boşalma gelişebilmektedir. Kronik prostatitin akut ataklarının etkili tedavisi hastalıkta oldukça etkili olacaktır. Bu durumda ikili antibiyotikler en az 3 hafta süre ile kullanılmalıdırlar. Yaşam modifikasyon tedavisinin şifa bulmaya katkısı asla yadsınamaz.

İlaç olarak erken boşalmaya karşı, fosfodiesteraz 5 inhibitörlerinden 5 mg lık günlük dozlar, on-demand ereksiyon elde etmeye katkısı nedeniyle oldukça faydalıdır. Hasta ilk denemesinde erken boşalsa bile, daha sonraki denemelerde başarılı olmaktadır. Yine Silodocin içeren Urorec 4 mg yan etki olarak boşalmayı geciktirici olarak tercih edilebilmektedir. Ayrıca anti-depresif ilaç olan dapoxetin, Piriligy isimli ilaç ilişkiden 1 saat önce alınması önerilmektedir.

İlaçlarla tedavisi mümkün olmayan hastalarda derin dorsal ven ligasyonuyla birlikte cerrahi işlem uygulanmasının katkısı olabilmektedir. Bu tedavileri uygulayarak çok sayıda çiftin boşanmalarının önüne geçilebildiği rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca cinsel doyumsuzluktan kaynaklanan cinsel şiddetin de önüne geçilebilir. Cinsel suçlular arasında cinsel doyumsuzluktan kaynaklanan nedenlerin yeri yadsınamaz. Herkese sağlıklı mutlu cinsel yaşamlar dileriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Cinsel Yaşam" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Enver ÖZDEMİR'in Yazıları
► Sağlıklı Yaşam Önerileri Fzt.Ahmet DOĞAN
► Cinsel Yaşam Prof.Dr.Aylin ERTEKİN YAZICI
► Evlilikte Cinsel Yaşam Dr.Sevilay ZORLU
► Astım ve Cinsel Yaşam Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Yaşlara Göre Cinsel Yaşam Prof.Dr.Doğan ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Cinsel Yaşam' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Antibiyotik Kullanımı Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:35
Top