2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi
MAKALE #15938 © Yazan Fzt.Kaan AKIN | Yayın Aralık 2015 | 3,644 Okuyucu
Bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ve ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi konularında internet sayfalarında bir araştırma yaparsak, kendimizi uçsuz bucaksız bir bilgi kirliliğinin içinde buluruz.

Bel fıtığı tedavisi nasıl yapılır ya da boyun fıtığı tedavisi nasıl yapılır sorularını yakın çevremizde bulunan kişilere sorarsak, İlk bakışta birçok kişinin, hatta birçok doktorun aklına gelen tedavi alternatiflerinin ilaç tedavisi, fizik tedavisi ve son çare olarak bel fıtığı ameliyatı ya da boyun fıtığı ameliyatı olduğunu fark ederiz.
Bel fıtığı tedavisi ve boyun fıtığı tedavisi için faydalı olduğu iddia edilen birçok ürün - ki bunlar arasında bitkisel ürünler, kremler, korseler, akupunktur yöntemleri de vardır - karşımıza çıkmaktadır.

Üzücü olan ise maalesef bu yöntemlerin bir kısmının hekimler tarafından da tavsiye ediliyor olmasıdır.

Geçekte ise artık modern tıp teknolojisi, bel fıtığı tedavisi ve boyun fıtığı tedavisi için son derece güvenilir, çağdaş tedavi alternatifleri sunmaktadır.

Bel fıtığı ve boyun fıtığı hastalığında problem, omurga kemikleri arasında bulunan yuvarlak ve tavla puluna benzeyen disk ekleminin yıpranmış olmasıdır. Bu eklemin kabaca iki parçası vardır. Disk ekleminin ortasında yük taşıyan eklem çekirdeği, çekirdeğin çevresinde ise simit şeklinde bir halka bulunmaktadır. Disk ekleminin çevresinde bulunan halkada zamanla gelişen yıpranmalar sonucunda, dejeneratif disk hastalığı adını verdiğimiz durum ortaya çıkar, eklemde ağrı oluşmasını sağlayacak birçok mekanizma harekete geçer, bel ağrısı ya da boyun ağrısı başlar. Bir sonraki aşamada ise, disk ekleminin çekirdek kısmı çatlaklardan dışarıya doğru sızmaya başlar, eklem mesafesinden dışarıya doğru sızan eklem parçasına fıtık adını veririz. Bu şekilde, öncelikle bel ağrısı ya da boyun ağrısı, ertesinde de fıtığa bağlı olarak kol ya da bacak ağrısı, siyatik ağrısı ortaya çıkar.

Ameliyatsız bel fıtığı ve boyun fıtığı tedavisi dediğimiz zaman, hastalığın belirtilerini geçici olarak ortadan kaldıran uygulamalardan değil, gerçek nedeni oluşturan yıpranmış disk ekleminin içine dek ulaşarak yapılan ameliyatsız bel fıtığı ve boyun fıtığı tedavilerinden söz etmek gerekir.
Bunun dışında kalan yöntemlerin hiçbir tanesi kalıcı tedavi amaçlı yöntemler değildir. Çoğunlukla spekülatif yöntemlerdir.
Bel fıtığı ameliyatı ya da boyun fıtığı ameliyatında omurga kemikleri arasında bulunan disk eklemi, oluşturduğu fıtık ile beraber çıkartılır.

Ameliyatsız bel fıtığı tedavisi ya da ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi dediğimiz zaman ise, eklemin tamamının çıkartılması yerine, ince iğneler ile eklem içine girilerek eklemin çok küçük bir parçasının çıkartılması ve eklem içindeki basıncın düşürülmesi, eklem içinde ağrıya neden olan mekanizmalara etki edilmesi söz konusudur. Eklem içinde basınç azalması, fıtığın sıkıştırdığı, baskı yaptığı sinir kökü üzerinde de daha az tahriş yapmasına neden olur.
Ameliyatsız bel fıtığı ve ameliyatsız boyun fıtığı tedavileri genel olarak 3 temel yöntem ile yapılır:
Isı ile çalışan termal yöntemler; lazer yöntemi, radyofrekans yöntemi. Bu yöntemler eklemin bir parçasının ısı ile yakılması ve buharlaştırılması prensibine dayanırlar.

İkinci çeşit tedavi yöntemleri, mekanik yöntemler adı verilen eklemi ufalayarak boşaltma yöntemidir ( nükleotomi ).
Üçüncü yöntem ise, eklem içerisine bir takım kimyasal maddeler vererek, eklemin erimesini sağlamaya yönelik kimyasal tedavi yöntemleridir ( ozon, alkol…).

Prensip olarak yöntemlerin tamamı aynı mantıktan yola çıkarak çözüm elde ederler. Eklem içerisinde en hafif derecede hacim azalması, dahi eklem içerisindeki basıncın önemli ölçüde azalmasını, dolayısıyla da ağrının hafiflemesini sağlar.

Termal yöntemler adını verdiğimiz lazer uygulamaları ve radyofrekans uygulamaları diğer uygulamalara göre çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu üstün sonucun nedeni ise, termal yöntemlerin eklem içinde sadece basınç azalmasına neden olmaları dışında, ağrıya neden olan eklem içindeki mekanizmalara da etki etmeleri ve eklem içindeki sinir uçlarının da yakarak ağrı duyusunu hafifletmeleridir.

Bel fıtığı tedavisi

Öncelikle Size bel fıtığının ne olduğunu anlatmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere omurgamız çok sayıda omurun tek tek birleşerek bir bütün oluşturduğu bir yapıdır.Günlük yaşamımız sırasında öne eğilirken,sağa sola bakarken,bir yere uzanırken hatta nefes alırken bile omurgamız hareket halindedir.Omurganın bu hareketleri öne,geriye,sağa ve sola bükülme şeklindedir.Sağlıklı bir omurga demek , baştan aşağıya kendini oluşturan tüm omurların öne,geriye,sağa ve sola bükülme hareketlerini gerçekleştiği bir yapı demektir.Fakat iş yaşamı,gündelik ev yaşamı, bizi bu omurlarımızı hareket ettirecek fırsatlardan alıkoyuyor.Özellikle masa başında çalışan kişilerin sırt bölgesinde sadece öne doğru hareketin olması yani halk arasında kamburlaşma durumunun olması , diğer geriye,sağa ve sola bükülme hareketlerinin belden yapılmasını zorunlu kılar.Bütün gövdenin bu hareketlerini yapmaya çalışan bel bölgesi , zamanla bu kadar zorlamaya dayanamaz ve kendini oluşturan kas,eklem,disk ve sinirlerde harabiyet ortaya çıkar.Bu tablonun tümüne genel olarak bel fıtığı diyoruz.

Yapılan bel fıtığı ameliyatları , harap olmuş diski temizleyerek ya da sinirin geçtiği tıkanmış delikleri rahatlatarak kişiyi problemlerinden kurtarmayı hedefler.Bu yazıyı okumadan önce internette ve çevrenizde bir çok fıtık ameliyatı geçirip de halinden mutsuz insanlara şahit olmuşsunuzdur.Yukarıda belirttiğim bel fıtığının oluşum mekanizması yani bele binen aşırı yüklenmeyi ( ana sebep) ameliyat ile çözülmediği için beldeki harabiyer ameliyat sonrasında da devam etmektedir.Devam eden harabiyetin sonuçları bazen 1 ay bazen de yıllar sonrasında ortaya çıkmaktadır. Peki bu süre neye göre belirleniyor ? Bu süre sizin belinize ne kadar yüklendiğinizle alakalıdır ve kaçınılmaz bir sonu bellidir çünkü bel fıtığı ameliyatını da bu sebepten olmamış mıydınız? Daha uzun süre problemleri tekrarlayan kişiler ameliyat sonrasında öne eğilmekten , az kilo da olsa bir çarşı poşeti taşımayan , yorulunca hemen kendini yatağa atan kişilerdir.Kısa süre içinde tekrar eski şikayetleriyle karşılaşanlar ise ameliyatı kesin çözüm sanıp kendini hiç esirgemeyenlerdir.

Bu durumda aklın ve mantığın gösterdiği yol ,bel fıtığınıza sebep olan ana sebebi tedavi etmektir.
Tedavinin adı manuel terapidir ve egzersiz tedavisidir.
Manuel terapi nedir , nasıl tedavi eder ?
Manuel terapi dediğimiz tamamen bilimsel verilere göre belirlenmiş tekniklerle , uygulama sonucunda ne olacağı net bir şekilde belirtilebilen el ile olan uygulamaların bütünüdür.
Bu uygulamalar ile bazı bel bölgesi omurlarının ve sırt omurlarının hareket kabiliyeti arttırılıp bele binen hareket yükü azaltılır.
Egzersiz tedavisi nedir ,nasıl tedavi eder?
Egzersiz tedavisi öncelikle fitness salonlarında hocaların yazdığı program dahilinde hareket yapmak değildir.Sizin bedeninizi iyi bilen , hangi bölgede nasıl bir hasar olduğunu ve bu hasarın hangi kasların güçsüzlüğü ile arttığını tespit edebilen kişi tarafından belirlenen, hedefe yönelik özel hareketlerin bütünüdür egzersiz tedavisi.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Kaan AKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Kaan AKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Kaan AKIN
Ankara
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Kaan AKIN'ın Makaleleri
► Ameliyatsız Bel ve Boyun Tedavisi Dr.Mehmet PORTAKAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ameliyatsız Bel Fıtığı Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Huzursuz Bacak Sendromu Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:06
Top