2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Beslenme ve 2016 ya Hazırlık
MAKALE #15946 © Yazan Dyt.Gizem TÜMAY | Yayın Aralık 2015 | 3,198 Okuyucu
Kendimizi 1 haftalık 2016 ya hazırlık dönemine alıyoruz. Yeni yıla çok daha kararlı adımlarla giriyoruz. Kendinizi yenilemeniz için yeni bir yıldan daha güzel ne olabilir ki? Hemen yeni yılın başlamasıyla diyet yapmak yerine bu yıl bir hafta öncesinden ısınma alıştırmaları yapıyoruz, hem de yeni yıl için aldığımız kıyafetin içinde daha fit görünüyoruz. Bu bir hafta için ihtiyacınız olan şey metabolizmanızı hızlandırmak ve farkındalığınızı arttırmak. Hadi hemen başlayalım
Metabolizmanız için;
Bu bir hafta uyku düzeninize dikkat edin, yatağa yatış ve yataktan kalkış saatleriniz hep aynı olsun. Az uyuyanlar da çok uyuyanlar da bu hafta uyku saatini 7-8 saate çeksin. En az 6-7 en çok da 8 saat uyuyun. Bunu bir anda değiştirmek yerine her gün bir saat arttırarak ya da azaltarak yapabilirsiniz.
Yapılan araştırmalarda kahvaltı öğününün atlanması veya geç saatlerde yapılması metabolizma hızını düşürüyor. Güne dinç başlamak için enerji gerekir ve en iyi enerji kaynağı kahvaltıdan sağlanır. Bu şekilde metabolizmanız da hızlanır. Bu hafta kahvaltı etmeye daha da özen gösterin ki yeni yıldan sonra da düzeniniz devam etsin
Günlük rutin aktivitelerinizi arttırmak hem mide ve barsaklarınızın daha iyi çalışmasına hem de metabolizmanızın artmasına yardımcı. Temizlik, bulaşık yıkama, ütü yapma, merdiven inme, istediğiniz yere yürüyerek gitme gibi aktivitelerinizi günde 15 dakika daha fazla yapmak metabolizma hızlandırmada iyi bir etkiye sahiptir.
Acı biber içeriğindeki ‘capsaicin’ nedeniyle metabolizmayı hızlandıran besinler arasında ilk sıradadır. Bunun dışında zencefil, yeşil çay, hardal, tarçın, soğan, sarımsak da metabolizmanızı tetikleyen en önemli besinler arasında yer almaktadır.
Kahvaltıyı atlamayın dedik ama diğer öğünlerde de saatimiz önemli. Özellikle akşam yemeğini çok geç saate bırakmayın, çünkü akşam metabolizma hızınız yavaşlar ve besinlerin sindirimi süresi de uzar. Herkesin düzeni farklı olduğu için belirli bir saat vermek doğru olmaz ancak en son yiyeceğiniz yemeği yatmadan 2-3 saat önce tamamlamaya özen gösterin.
Farkındalığınızı arttırmak için;
Bunun için sizden öncelikle bir hafta boyunca yediğiniz tüm besinleri not almanızı istiyorum. Arkadaşlarınıza anlatırken her zaman ‘ben hiçbir şey yemiyorum ki’ diyor olabilirsiniz, bakalım gerçekten de düşündüğünüz kadar mı yiyorsunuz yoksa farkında bile olmadan bir sürü kaçamaklar mı yapıyorsunuz. Bu size biraz zor gelebilir biliyorum ama şöyle düşünün; yepyeni bir yıla giriyorsunuz, hazırlık aşamasındasınız, yeni yıla daha arınmış, daha temiz besinlerle girmek için neler yediğimizi görüp kendimizle yüzleşmemiz gerek. Belki yapmanız gerekenleri bunca zamandır biliyordunuz ama hep kaçtınız, şimdi başlamanın tam zamanı çünkü yeni yıla yeni adımlar ve yeni cesaretlerle giriyoruz.
Yediklerinizi kaydederken lütfen tükettiğiniz su miktarına da bakın. Biliyorsunuz su tüketimi kilo vermek ve az önce yazdığım metabolizmayı arttırmak için bizim mucizevi besin öğemizdir. Amacımız farkındalığınızı arttırmak olduğu için su tüketiminizi de bardak olarak kaydedin. Sağlıklı bir insanın günde en az 8-10 bardak içmesi gerekir. Bakalım siz ne kadarını tüketiyorsunuz?
Açlık hissi oluşmasa bile arada atıştırmaları önlemek ve akşam yemeklerine çok aç oturmamak adına bu bir hafta düzenli öğünlerinizin yanına ara öğün ekleyin.
Evet artık siz de metabolizmanızı nasıl arttıracağınızı ve beslenme şeklinizdeki yanlışları görmek adına neler yapabileceğinizi öğrendiniz. Kendinizi tanıyarak artık bedenininiz ve beyninizi yönetmek çok daha kolay olacaktır. Bu haftayı çok iyi değerlendirerek yeni yıla çok daha emin adımlarla ve cesaretli bir şekilde gireceksiniz. Bu yıl neden sizin yılınız olmasın?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğru Beslenme ve 2016 ya Hazırlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem TÜMAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem TÜMAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem TÜMAY'ın Makaleleri
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
► Okulda Doğru Beslenme Dyt.Şefika AYDIN
► Yaz Mevsiminde Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Doğru Bilinen Beslenme Yanlışları Dyt.Halime Gamze KARSLI
► Pikniklerde Sağlıklı ve Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Doğru Beslenme ve 2016 ya Hazırlık' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Beslenme Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:53
Top