2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botoksa Kaç Yaşında Başlanır? Botoks ve Depresyon
MAKALE #15947 © Yazan Prof.Dr.Muhitdin ESKİ | Yayın Aralık 2015 | 6,543 Okuyucu
Botoksa başlamak için çok mu erken? Botoksa ne zaman başlamalıyım?*
“Botoksa başlamak için çok mu erken?” bir estetik plastik cerrah olarak en sık karşılaştığımız soruların başında gelir. Nadiren bu soruya “çok erken” cevabını veririz.
Alın, yüz, göz çevresinde oluşan kırışıklıklar sıklıkla cildin katlanması, yoğun mimik hareketleri ve bazen de yatış pozisyonuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle yüz ifade kaslarının yoğun çalışması yani mimikler, çatık kaş, alın ve özellikle göz çevresinde kaz ayağı çizgilerinin oluşumu ile sonuçlanır. Çocukluk ve gençlik çağında gülme ile oluşan ve o kişiye özgü çizgilerin zamanla kalıcı olup derinleştiği bilinmektedir. Benzer şekilde yatış pozisyonuna bağlı olarak oblik olarak ortaya çıkan uyku çizgilerinin aynı pozisyonda yatmaya devam edildiği sürece kalıcı olduğu görülmektedir. Bunlar yatış pozisyonun değiştirilmesi yada basıncı eşit dağıtan yastıklar kullanılmasıyla önlenebilmektedir.
Yüz ifade kaslarının etkinliğinin azaltılmasıyla yaşlanma, yorgunluk veya kızgınlık çizgileri olarak yorumlanan çizgilerin basitçe oluşmayacağı söylenebilir. Yirmili, 30’lu yaşlarda düzenli olarak başlanacak botoks tedavisinin aynı kişinin 40’lı, 50’li yaşlardaki görünümünü dramatik olarak etkileyeceği bildirilmektedir. Bu etki 38 yaşındaki tek yumurta ikizlerinde çok iyi bir şekilde ortaya konmuştur. İkizlerden birisi 25 yaşından itibaren düzenli olarak botoks tedavisi almış, diğeri ise 7 yıllık periyoda 2 kez botoks uygulatmıştır. Düzenli tedavi görmemiş ikizde alın ve çatık kaş çizgileri istirahat halindeyken belirginken diğer ikizde son botoks uygulamasından 4 ay geçmesine rağmen bu çizgiler gözlenmemiş.(Arch Facial Plast Surg.2006;8(6):426-431). Bu gözlem botoksla düzenli tedavinin mimik çizgilerini gelişimini azaltabileceği şeklinde yorumlanmıştır.
Yaşla ilgili değişimleri önlemek azaltmak için güneş koruyucu krem, peeling uygulaması, akılcı botoks ve dolgu uygulamaları, lazer tedavisi gibi non invazif girişimler hastanın genç ve sağlıklı görünmesini sağlamaktadır. Bu nedenle, nadiren bu işlemlere başlamak için erken denebilir. Asıl sorulması gereken soru “ ne zaman geç olduğudur”.

*When is “ Too early” too early to start Cosmetic Procedures JAMA Dermatology, 2013 149(11);1271


Botoks ve Depresyon

Çatık kaşlar için uygulanan botoks depresyonu tedavi ediyor.

Chevy Chase Kozmetik Merkezi ve Goeorge Town Tıp fakültesinden Dr Finzi ve arkadaşlarının Psikiyatrik Araştırma Dergisinde (Journal of Psychiatric Research) 2014 Nisan sayısında çıkan makalelerinde çatık kaşlar için uygulanan tek bir botoks enjeksiyonu depresyon tedavisinde sürekli ve belirgin antidepreant etki sağladığını bildirmektedirler.

18-65 yaş arasında depresyon tanısı olup tedavi alan yada almayan 74 hastada yaptıkları çift kör randomize çalışmada 33 hasta kaş çatılmasını sağlayan korrügatör ve procerius kaslarına estetik amaçlı botox uygulanmasındaki gibi onabotilinumtoxinA yani botoks enjeksiyonu yapmışlardır. 44 hastaya ise plasebo yani serum enjeksiyonu yaparak karşılaştırmışlardır. Sonuçları değerlendirmede depresyon derecesini ölçen MADRS skalası kullanılmıştır. MADRS skalasında yüksek skor ileri depresyonu gösterirken bu skorun 10 ve altı olması remisyon olarak değerlendirilmektedir. Botoks uygulanan grupta 3 ve 6. haftalarda MADRS skorunda %52 oranında azalma saptanırken plasebo yani serum uygulanan grupta bu oran % 15 de kalmıştır. Remisyon oranı botoks uygulanan grupta %27 ( 33 hastada 9) iken serum uygulanan grupta bu oran %7 (41 hastada 3) olarak tespit edilmiştir.

Dr. Finzi botoksun etkisini “ fasial feedback hypothesis” ile açıklamaktadırlar. Bu konuyla ilgili olarak Charles Darvin (1872) ve William James (1890) yeni tanımlanan duygu teorisinini öne sürmüşlerdir. Yüz ifadesinin, beyne geri bildirimde bulunarak duygulanımı negatif yada pozitif yönde etkileyebileceğini öne sürmüşlerdir. Birçok araştırmacı bu teoriyi destekleyecek çalışmalar yapmışlardır. Örnek verecek olursak yüz kaslarının istemli bir şekilde gülme yada kaş çatma yapması durumunda mutluluk yada üzüntü duyusu ortaya çıkardığı gösterilmiştir ( Lewis 2012).Bu durumunda olaylar karşısında duygusal değerlendirmeyi etkilediği ve neticede beyinde otonomik sinir siteminde özelleşmiş değişikliklere yol açtığı gösterilmiştir. Kaş çatmayı sağlayan kasların botoksla aktivitesinin azaltılmasının bu döngüyü normale getireceği öne sürülmüş ve bu çalışmada araştırılmış ve başarılı sonuçlar alınmıştır.Deneyimli ellerde botoks uygulamasının estetik yanında tedavi edici etkiside vardır.

Prof. Dr.Muhitdin Eski
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botoksa Kaç Yaşında Başlanır? Botoks ve Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Muhitdin ESKİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Muhitdin ESKİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muhitdin ESKİ Fotoğraf
Prof.Dr.Muhitdin ESKİ
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (4) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Muhitdin ESKİ'nin Makaleleri
► Botoks Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
► Botoks Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Botoks Op.Dr.Murat TEZCAN
► Botoks Uygulamaları Doç.Dr.Tamer SEYHAN
► Botox (Botoks) Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Botoks Uygulaması Dr.Erhan ŞAFAK
► Botoks ve Dolgu Uygulamaları Dr.Engin KOCABAŞ
► Botoks ve Uygulama Alanları.. Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Botoks Nedir? Nerelere Uygulanabilir? Op.Dr.Ekrem KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Botoksa Kaç Yaşında Başlanır? Botoks ve Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 79 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:44
Top