2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Renkli Beslen Uzun Yaşa
MAKALE #15948 © Yazan Dyt.Zehra GÖKTAŞ | Yayın Aralık 2015 | 2,807 Okuyucu
Renkli Beslen Uzun Yaşa

Yapılan araştırmalar, günümüz koşullarında bireylerin yalnızca %20’lik kısmının önerilen 5-6 porsiyon sebze ve meyveyi tükettiğini ortaya çıkarmıştır. Peki siz daha kaliteli ve uzun yaşam için rengarenk meyve ve sebzelerden günde 5-6 porsiyon tüketiyor musunuz?
Peki Meyve ve sebzelerin rengarenk dünyalarını tanımaya ne dersiniz ?

UZUN VE SAĞLIKLI BİR YAŞAMIN SİMGELERİ MORLAR:

•YABAN MERSİNİ : İçeriğindeki Krom elementi sayesinde insülin direncini yenmenizi sağlayan Yaban Mersini kan şekerinin dengelenmesinde ve kilo vermede yardımcıdır.

• KARA ÜZÜM: Kara üzümün kabuğunda bulunan resveratrol vücutta kanser oluşumunu engeller . Bunun yanında resveratrol anti-aging rolüyle uzun yaşamın sırları arasındadır.
• PATLICAN: Patlıcan içerdiği antosiyaninler nedeniyle çok güçlü bir antioksidandır. Bunun yanında patlıcanda bol miktarda A, C ve B vitaminleri kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunur. Patlıcanla ilgili içerisinde nikotin var, hiçbir besin değeri yok gibi söylentiler olsa da gördüğün gibi sofralarımızın baş tacı da olan patlıcanın gerçekleri hiçte sanıldığı gibi değil! Patlıcanı sağlıklı pişirme yöntemleriyle mevsiminde bol bol tüketin.

• MÜRDÜM ERİĞİ: Lif bakımından zengin olan bu meyve kan şekerini yavaş yükselmesine ve tokluk sağlanmasına yardımcı olur. Mürdüm eriği antioksidan özelliklere sahiptir. Ara öğünlerinde tüketeceğimiz 3 orta boy mürdüm erik bağışıklık sistemimizi güçlendirirken, tok kalmamızı da sağlayacaktır.

ANTİKANSEROJEN ÖZELLİKTEKİ TURUNÇGİLLER

• HAVUÇ: Kalbi, gözleri ,cildi besler ve güzelleştirir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder. Havucun 100 gramı günlük A vitamini gereksinimimizin %60’ını karşılar.Şeker oranının yüksek olmasından dolayı (Glisemik indeksinin fazla olmasından) günlük miktarını dengeli bir şekilde yenilmesi önerilir.
• TURUNÇGİLLER: Kış mevsiminin sevilen meyveleri arasında yer alan turunçgiller özellikle içerdiği zengin C vitamini ile hastalıklara karşı vücudun savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. Portakal, C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içermektedir. İçerdiği yüksek potasyum tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

YÜZÜMÜZÜ GÜLÜMSETEN KIRMIZILAR:

•KIRMIZI KAPYA BİBER: Kırmızı kapya biberde C vitamini ve potasyum da bol miktarda bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltır.
Kapya biber kalbinizi ve yüzünüzü gülümsetirken kansere karşı da korur. İçerisinde bulunan likopen kansere karşı oldukça etkilidir.

• ÇİLEK:İçeriğindeki ellagic asit sayesinde işlenmiş gıdalardaki kanserojen maddeleri etkisizleştirmektedir.Mevsiminde tüketildiği sürece en fit meyve seçeneklerindendir.

• DOMATES: Domatesin içeriğindeki ‘’Likopen’’ maddesi sayesinde yaşlanma karşıtı ve kansere karşı etkilidir .Mevsiminde olduğu sürece her öğünde mutlaka domates tüketerek hem metabolizmanızı beslemiş hem de kansere karşı korunmuş oluruz.

• NAR: Nar, antioksidan etkisiyle vücutta detoks etkisi yaratır..Vücudun toksinlerden arınmasını sağlayan narın çekirdeğinde barındırdığı polifenoller, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir

KARACİĞER DETOKSUNA YARDIMCI YEŞİLLER:

• ENGİNAR: Karaciğer dostu denilince ilk akla gelen yeşil enginardır. Besin içeriği bakımından çok zengin bir sebzedir. İçeriğindeki vitamin ve minerallere ek olarak enginarda bulunan ‘ciarin’ adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı, bedeni ve ruhsal bitkinliği giderici bir maddedir.

• BROKOLİ: Brokoli; A vitamini, C vitamini, folik asit ve kalsiyumdan zengindir. Bunun yanı sıra brokoli glukosinolatlar denilen kansere karşı koruyucu fitokimyasalları içermektedir.

• ISPANAK: Hastalıklara karşı koruyucu sonbahar kalkanı ıspanak; A ve C vitaminlerinin yanı sıra folik asit, lif, magnezyum gibi minerallerden zengindir. Bu besin değerleri sayesinde ıspanak kanserden, kalp ve damar hastalıklarına kadar pek çok hastalığa iyi gelmektedir.

•YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER : Sofralarımızın baş tacı olan yeşil yapraklı sebzeler gün içerisinde öğünlerimizde farklı farklı şekilde bulunmaktadırlar.Soğuk algınlığının olmazsa olmazı Nane –Limon , Salatalarımızın en önemli yanı mevsim yeşillikleri yavaş çalışan metabolizmayı hızlandıran Yeşil çay ,Balığın yancısı Roka…

GÜZELLİĞİNİN YILDIZI SARILAR:

• LİMON: Sofralarımızın, sağlığımızın ve güzelliğimizin yıldızı bu şarı meyve yüksek C vitamini içeriğiyle çok iyi antioksidan etki gösterir.Salatalarımıza döktüğümüz yağlarımızı azaltıp C vitamini deposu limonla besin ögesini zenginleştirirken daha güzel görünen ve genç bir vücuda sahip olabiliriz..

•ANANAS: Tropikal güzellik ananas içeriğindeki bromalein; daha parlak cilt ve saçlara sahip olmamıza yardımcı bir bileşendir.İçeriğindeki C vitamini ile güneşten zarar gören derinin yenilenmesi için gerekli kollajen oluşumuna fayda sağlayan ananas, bulundurduğu mineraller ile yıpranan saç ve tırnakların da sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.

• GREYFURT: Bir Greyfurtta yaklaşık 80 mg C vitamini vardır. İçerdiği C vitamini sayesinde kanseri önlemekten, kolesterolü düşürmeye; cilt problemlerine iyi gelmekten, akne üzerindeki olumlu etkilerine, diş eti kanamalarından, metabolizmayı hızlandırmaya kadar pek çok özelliği olan greyfurt meyvesinin faydalarını bu şekilde sıralayabiliriz. Dikkat edilmesi gereken nokta; greyfurtun ttansiyon ilaçlarıyla beraber alınmamasıdır çünkü Greyfurt suyu etkileşime girerek bu ilaçların etkilerini artırarak çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KORUYAN BEYAZ MELEKLER:

• KARNABAHAR: Karnabahar güçlü antioksidan içeriğe sahip brassica sebzelerdendir. Mutfaklarda genel olarak karnabaharın beyaz iç kısmı kullanılarak yeşil yaprakları atılır oysaki yapraklarında da kansere karşı koruyucu antioksidan birçok bileşen içeren karnabaharı bütün olarak çok haşlamadan, buharda pişirerek tüketmelisin.

• SOĞAN: Soğanda bol miktarda A, B ve C vitaminleri, fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler bulunur. Ayrıca soğanda bulunan allilik sülfitler bağışıklık sistemini güçlendirir, serbest radikallerin atılımını arttırır, tümör hücre çoğalmasını engeller, kolesterol düzeyini azaltır. Yemeklerinde soğana bol bol yer ver; kanseri hayatından kapı dışarı et!

• SARIMSAK: Kalp sağlığını koruyan mutfağının bir numaralı yıldızı olan Sarımsak damar kalitesini arttırmak için birebir dir.Kokusu sebebiyle çiğ olarak tüketmekten korkanlar yemeklerinin içerisinde kullanarakdaha sağlıklı ve lezzetli yemekler yapmakla beraber sarımsak kokusundan da kurtulmuş olurlar .

MUZ: Muz kardiyovasküler rahatsızlıklar, artirit ve sinir sistemi sorunlarında olumlu etkilere sahiptir. Sporcular için vazgeçilmez bir meyve olan muz içerisindeki potasyum sayesinde sporda dayanıklılığını arttırır ve kaslarını besler!

Sağlıklı Günler Dilerim...
Diyetisyen Zehra GÖKTAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Renkli Beslen Uzun Yaşa" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zehra GÖKTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın Makaleleri
► Doğru Beslen Genç Kal Dyt.Serpil TARMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Renkli Beslen Uzun Yaşa' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Diyeti Kasım 2016
► Ek Besin Döneminde Beslenme Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:10
Top