2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boyun Ağrıları Kabusunuz Olmasın!
MAKALE #15954 © Yazan Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN | Yayın Aralık 2015 | 3,441 Okuyucu
Her 3 insandan birinin yaşamında en az bir kere boyun ağrısı geçirdiği kabul edilmektedir. Boyun ağrılarının oluş sıklığı genel populasyonda kadınlarda 13%, erkeklerde 9%’dur. Yaş, psikolojik sıkıntılar ve bazı işlerde çalışma ile sıklığı artar ve ağrının oluşması ya da artmasında psikolojik faktörler mesleki faktörlerden daha etkilidir. Yaklaşık üçte biri ise tekrarlar.

Boyun ağrısına çoğu kez tutukluk, uyuşma, karıncalanma, bulanık görme, kulak çınlaması, denge bozukluğu, baş dönmesi, çarpıntı gibi belirtiler eşlik eder. Tutukluk uzun süreli ise sebebi iltihaplı bir romatizmadır. Uyuşma, karıncalanma şeklindeki yakınmalar sinir kökü sıkışmasının göstergesidir. Bazen kalp üzerinde veya sırtta kalp krizi kuşkusu uyandıracak ağrı olabilir.

Boyun ağrılarında tedavi, hekim tarafından konmuş kesin tanıyla değişmekle birlikte yapılabilecek birkaç uygulamayla ağrının azaltılması veya ağrıdan tamamen kurtulma mümkündür.

POSTÜRAL DÜZGÜNLÜK

Klinik incelemelerle ve yapılan araştırmalarla başın öne doğru kaydığı postür(duruş) boyun, sırt ve bele ait problemleri beraberinde getirmektedir. Bu anormal pozisyon boyun-omuz kaslarında ve destekleyici tüm yapılarda aşırı gerilim uygulayarak omurga problemlerine, kasların kısalmasına, kas spazmına ve sonuç olarak da ağrıya sebep olmaktadır. O halde korunma mekanizması olarak en etkili yöntem bu yanlış postürün engellenmesidir.

*Başınızı ve gövdenizi dik tutmaya çalışın. Ve gün içinde bunu sürekli kendinize hatırlatın.(Örneğin, masanızda görebileceğiniz bir yere ufak bir not yazıp yapıştırabilirsiniz.)
*Hızlı hareketlerden kaçının, özellikle hızlıca baş çevirme hareketleri yapmayın.
*Uzun süreli sabit postürlerden kaçının. İş arasında periyodik aralıklar verin.
*Yavaşça başınızı sağa-sola çevirin/ öne-arkaya hareket ettirin/baş hareketiyle sağ kulağınızı sağ omzunuza ve sol kulağınızı sol omzunuza değdirmeye çalışın(omuz hareket etmeyecek)/omuzları önce yukarı sonra geriye çekin. Bu egzersizlerin her birini 2 saatte bir en az 10 defa tekrarlayın.
* Yatarken kalın yastıklar kullanmayın. Gece uyurken rahatsız olduğunuzda destekleyici rulolardan yararlanabilirsiniz. Yüzükoyun uyumamaya çalışın. Mümkünse baş ve boynunuzun şeklini alan ortopedik yastıklar kullanın.

SICAK UYGULAMA

Boyun ağrısı, inflamasyonun aktif olduğu akut dönemde(ilk 2-3 hafta) değilse sıcak uygulama yapılmalıdır. Bunun için boyun ve omuz bölgenizi kaplayacak sıcak su torbaları ya da ütüyle ısıtılmış havlular kullanılabilir.(Günde en az 3 defa/20 dakikalık uygulamalarla). Aşırı sıcak yanık riski taşır bu sebeple çok sıcaklık değil sizi rahatsız etmeyecek sıcaklık olması önemlidir. (Hipertansiyon, anevrizma ve kanser gibi hastalıklarda sıcak uygulama kesinlikle yapılmamalıdır.)

STRESTEN UZAK DURUN!

İş yaşamı başta olmak üzere günlük hayatın getirdiği stres başta mide ve bağırsak problemleri olmak üzere kaslarda spazm oluşturarak ağrıya sebep olur ve boyun ağrılarının en çok görülme sebebi mesleki kaynaktan çok psikolojik faktörlerdir. Stres sonucu oluşan kas spazmına bağlı boyun ağrılarının ilerleyen devrede fibromiyaljiye dönüşüp kronik bir hal alması kaçınılmazdır. Ayrıca uyku düzeni bozuklukları veya uyku problemleri de boyun ağrılarına sebep olan başka bir faktördür ve stresi yoğun olarak yaşayan bireylerde görülür. Bu sebeple günlük hayatta karşılaşılan problemlere karşı psikolojinin kabul ettiği ve normal kabul edilen bir savunma mekanizması geliştirmek, gerekirse de psikolojik destek almak hem ruh sağlığı hem de ağrılardan kurtulmak için önemlidir.

SPOR YAPIN!

Stresli bir günün sonunda vücutta adrenalin hormonu birikir. Bu hormon gereğinden fazla olduğu sürece rahat etmemiz ve sakin olmamız oldukça zordur. Yapılan araştırmalar, spor sonucunda hızlanmakta olan metabolizmanın, adrenalinden daha çabuk kurtulmamızı sağladığını göstermektedir Spor yaparken endorfin hormonları üretilir Genellikle, yapmakta olduğunuz sporu en az 30 dakika devam ettirdikten sonra endorfin hormonları salınır. Endorfinin vücuttaki işlevi, morfine benzetilmektedir: Hem doğal bir ağrı kesici hem de yatıştırıcı niteliği vardır.

BASİT BOYUN AĞRILARINDA YAPILABİLECEK EGZERSİZLER

1. Başı öne eğmeye direnç: Eller alına konulur, baş öne doğru zorlamadan itilmeye çalışılırken, ellerle engel olunmaya çalışılır. 5'e kadar sayılır ve bırakılır. Hareket 10 kez tekrarlanır. (Günde en az 3 set)

2. Başı arkaya eğmeye direnç: Eller başın arkasına konulur. Baş arkaya doğru zorlamadan itilmeye çalışılırken, ellerle engel olunmaya çalışılır. 5'e kadar sayılır ve bırakılır. 10 kez tekrarlanır. (Günde en az 3 set)

3. Başı yana eğmeye direnç: Sağ el başın sağ tarafına konur. Baş sağa doğru itilmeye çalışılırken sağ elle engel olunmaya çalışılır. 5'e kadar sayılır ve bırakılır. Hareket 10 kez tekrarlanır. Aynı hareket sol elle sola doğru uygulanır. Hareket 10 kez tekrarlanır. (Her biri günde en az 3 set)

4. Aşırı zorlanmaya sebep olmadan, başınız, çeneniz göğsünüze gelecek şekilde öne eğmeye çalışın. Dinlenin, başınızı yavaşça arkaya bükün, dinlenin. Hareketi 10 kez tekrarlayın (Günde en az 3 set)

5. Başınızı yavaşça sağa döndürün, 5 sn. bekleyin başladığınız noktaya geri dönün. Hareketi 10 kez tekrarlayın daha sonra aynı hareketi sola doğru yapın. Hareketi 10 kez tekrarlayın. (Her biri günde en az 3 set)

6. Başınızı yavaşça kulağınız omzunuza yaklaşacak şekilde sağa eğmeye çalışın, 3-5 saniye bekleyin başladığınız noktaya geri dönün. Hareketi 10 kez tekrarlayın. Aynı hareketi sol tarafa da uygulayın. Hareketi 10 kez tekrarlayın. (Her biri günde en az 3 set)

** Boyun ağrısına sebep olan faktörler (postür bozukluğu, stres, omurga ve yumuşak doku patolojileri vs..) ortadan kalkmadığı sürece ağrıların tekrar etmesi kaçınılmazdır. Lütfen bunu unutmayınız.

** Yukarda anlatılanlar genel yöntemler olup ağrınızın geçmemesi durumunda bireysel olarak değerlendirilip profesyonel olarak tedavi almanız gerekmektedir bu sebeple lütfen alanında uzman bir fizyoterapiste danışınız.

FİZYOTERAPİST ŞENGÜL ŞEN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boyun Ağrıları Kabusunuz Olmasın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şengül ŞEN TEKİN Fotoğraf
Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN
Denizli
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Şengül ŞEN TEKİN'in Makaleleri
► Boyun Ağrıları ve Boyun Fıtığı Prof.Dr.M. Volkan AYDIN
► Boyun Ağrıları Fzt.Atalay ÇELEBİ
► Boyun Düzleşmesi ve Sırt Ağrıları ÇOK OKUNUYOR Dr.Aybars AKKOR
► Boyun Fıtığı(Boyun Kireçlenmesi) Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Boyun Fıtığı ve Boyun Kireçlenmesi Prof.Dr.Semih KESKİL
► Boyun Ağrısı ve Boyun Fıtığı Dr.Nagihan YARAROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Boyun Ağrıları Kabusunuz Olmasın!' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:09
Top