2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Seçimlerimiz ve Kararlarımız
MAKALE #15987 © Yazan Psk.Emine ÖZDEMİR | Yayın Aralık 2015 | 3,395 Okuyucu
Dünyaya gelirken seçemeyeceğimiz şeyler vardır. Örneğin annemizi, kardeşlerimizi, akrabalarımızı, cinsiyetimizi vs. bunları biz belirlemiyoruz ama bunların dışında yapacağımız pek çok şeye biz karar veriyoruz.

Her seçim aynı zamanda bir vazgeçiştir. Çünkü seçim yaparak, diğer seçeneklerden vazgeçmiş oluyoruz. Biz bir okul seçerken, pek çok diğer okuldan vazgeçmiş oluruz.

Bir meslek seçerken, seçimimiz dışındaki pek çok meslekten vazgeçmiş oluruz.

Bir eş seçerken de pek çok eş adayından vazgeçmiş oluruz.karar verme

Gün içinde irili ufaklı pek çok seçimler yapıyoruz. Örneğin sabah saat kaçta uyanacağımıza, kahvaltıda ne yiyeceğimize, dışarı çıkarken hangi kıyafeti giyeceğimize ve buna benzer pek çok seçim yaparız.

Seçenekler arasında karar verirken, seçimimizi belirleyen şey; baskın tarafımızdır. Bu durumu aşağıdaki hikaye ile somutlaştırmak istiyorum:

"Yaşlı Kızılderili reisi kulübesinin önünde torunlarıyla oturmuş, az ötede birbirleriyle boğuşup duran iki köpeği izliyordu.

Köpeklerden biri beyaz, biri siyahtı ve on iki yaşındaki çocuk kendini bildi bileli o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlardı. Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki iri köpekti bunlar. Çocuk, kulübeyi korumak için biri yeterli gözükürken niye ötekinin de olduğunu, hem niye renklerinin ille de siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık. O merakla sordu dedesine.

Yaşlı reis, bilgece bir gülümsemeyle torununu sırtını sıvazladı.

"Onlar benim için iki simgedir evlât" dedi. "Neyin simgesi?" diye sordu çocuk.

"İyilik ile kötülüğün simgesi. Aynen şu gördüğün köpekler gibi, iyilik ve kötülük içimizde sürekli mücadele eder durur. Onları seyrettikçe ben hep bunu düşünürüm. Onun için yanımda tutarım onları."

Çocuk sözün burasında, mücadele varsa kazananı da olmalı, diye düşündü ve her çocuğa has bitmeyen sorulara bir yenisini daha ekledi:

"Peki, sence hangisi kazanır bu mücadeleyi?" Bilge reis, derin bir gülümsemeyle baktı torununa ve,

"Hangisi mi evlât? Ben hangisini daha iyi beslersem o!" dedi.

İnsanın içinde hep iki ayrı ses arasında yaşanan bir mücadele vardır. İçimizden bir ses ‘iyilik yap’ der, diğer ses, ‘boş ver’ der. Bir ses çalışmamızı söylerken, diğer sesimiz tembellik etmemizi söyler. Biz hangi sesimizi dinlersek o yönümüzü beslemiş oluruz. Sesini dinlediğimiz tarafımız güçlenir, diğer tarafımız ise zayıflar ve mücadele edecek takati kalmaz."

Şimdi bir düşünelim. Karar verirken ve seçimler yaparken hangi sesimize kulak veriyoruz?

Hangi yönümüzü güçlendiriyoruz? Seçimlerimizin ve kararlarımızın bizi nereye götürdüğünün farkında mıyız?

Seçimlerimiz hayatımızı belirler. Nasıl bir gelecek yaşayacağımızı şekillendirir? Bu nedenle seçim yaparken iyice düşünerek karar vermek gerekir. Seçeneklerden birine karar verirken, şu iki şeyi düşünmekte fayda var diye düşünüyorum:

1. Bu seçimim ve kararım, beni nereye götürecek, bana ne kazandıracak?

2. Bu seçimin dışındaki diğer seçeneklerden benim için daha iyi ve faydalı olanı var mı?

Bu iki durumu dikkate alarak seçim yapmak ve bazı önemli seçimler öncesinde deneyimli ve bilgili kişilerle istişare yapmak isabetli seçimler yapmamızı kolaylaştıracaktır.

Ya doğru ve güzel davranışlar içeren, bize mutluluğu kazandıracak doğru seçimler yapacağız.

Ya da geçici ve aldatıcı, anlık zevklerden oluşan ama sonrasında pişmanlıklar oluşturacak yanlış seçimler yapacağız.

İkisinin de sonuçlarını düşünerek bir karar vermemiz gerekiyor. Önemli olan doğru seçimler yapabilmektir.

Hayatınız boyunca isabetli ve faydalı seçimler yapabilmenizi diliyorum...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Seçimlerimiz ve Kararlarımız" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emine ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emine ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine ÖZDEMİR Fotoğraf
Psk.Emine ÖZDEMİR
Osmaniye (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emine ÖZDEMİR'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Seçimlerimiz ve Kararlarımız' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendini Bilmek Temmuz 2023
► Neden Tahammül Edemiyoruz? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:53
Top