2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Rahim Sarkması
MAKALE #15991 © Yazan Dr.Şule AYDIN | Yayın Ocak 2016 | 3,754 Okuyucu
Her dört kadından biri idrar kesesi ve pelvis taban dokuları ile ilgili bir problemden yakınır.örneğin; saat başı idrara çıkıyorum, idrarrımı tutamıyorum, her gittiğim yerde tuvalet soruyorum,korkumdan sokağa çıkamıyorum,devamlı idrarım varmış gibi hissediyorum,gece sık sık tuvalete gidiyorum,sırt ve kasık ağrılarım var,belim ağrıyor,dışkımı eskisi gibi kontrol edemiyorum,aşağı tarafta elime gelen bir şey var...vs
Bu durum sadece ileri yaştaki kadınları değil aynı zamanda doğum yapmış her üç kadından birini etkiler.doğum sonrası zorlu ıkınma süreci sonrasında idrar kesesi ile ilgili sorunlar oluşmakta ve bunların çok az bir kısmı normale dönmektedir.Bu tür rahatsızlıklar kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.Utanma,kendine olan güvenin azalması,cinsel partnerin problemleri fark etmesi korkusu kişinin sosyal ve cinsel yaşamını zora sokar.Problemler gün geçtikçe artmasına rağmen kişi bu durumu doktora ve yakınlarına anlatmakta utanmakta çoğu zamanda bunların normal olduğunu ve tedavisi olmadığını düşünmektedir.Çoğu zaman başvurdukları hekimden ; iyice yaşlan öyle gel - yapabileceğimiz bu kadar-bu yaşta ameliyat riskli olur gibi tepkiler alırlar.Eskiden daha düşük başarı oranına sahip cerrahi tedaviler de günümüzde başarı oranları gün geçtikçe yükselmektedir.
Rahim sarkması nedir ??? Neden oluşur ????
TIP literaturınde desensus uteri olarak isimlendirilir.Genital organlar pelvis kemikleri denilen kemik yapılar içinde bir takım bağlar ile sabitlenmiştir.Sınırlı dercede hareketleri söz konusudur.Yaş ilerledikçe tüm doku ve bağlarda olduğu gibi pelvik bölge bağlarında da zayıflama ortaya çıkar.Bağlar özeliklerini yitirirler ve böylece genital organların vajen içine doğru kaymasına neden olurlar. Sarkma değişik derecelerde olabilir.Bu durum sadece ileri yaşta değil çok doğum ya da zor doğum öyküsü olan kadınlarda daha erken yaşlarda da görülebilir.Rahim sarkmasında rahim vajına içine doğru kaymıştır .Bazen o kadar ileri düzeyde kayarki kadın vajına girişinde eline gelen bir oluşum fark eder.Bazen ise rahim tamamen dışardadır.Hasta eliyle içeri iter.
İdrar torbası sarkması nedir ????
Tıp literatürindeki adı sistoseldir.Vajen ön duvarına komşu idrar kesesinin benzer sebepler ile aşağı kayması ve vajen ön duvarında bombeleşmesidir.Tek başına olabileceği gibi idrar kaçırma ,idrar tutamama gibi semptomlar ile beraber de olabilir. Özellikle ağır kaldırma, öksürme,hapşırma vb gibi karın içi basıncı artıran durumlarda şikayetler artar.Kadın sarkmış idrar kesesini eliyle balonlaşmış olarak hisseder.Cinsel ilişki esnasında zorlanır .Ayrıca bu durum sık idrar yolu enfeksiyonu geçirmesine de sebep olur.
Rektosel ; Vajen arka duvarında bombeleşme şişlik şeklinde görülür.Kalın barsak sarkmasıdır.Arka duvardaki rektumun sarkmasıdır.
Hiç doğum yapmamış ya da sezeryan ile doğum yapmış bayanlarda çok nadir izlenir.zor doğum ,çok doğum.ileri yaş,fazla kilo, uzun süreli ayakta kalma,ağır taşıma risk faktörleridir.
Şikayetler ayakta kaldığında , öksürdüğünde, hapşırdığında daha da artar. Sarkma ve özellikle alt karın -kasık ve belde ağrı oluşturur.Genelde hepsi birden ortaya çıkar .Sıklıkla rahim sarkması, idrar kesesi sarkması ve rektosel hepsi bir arada gözlenir.Genetik yatkınlık da önemli etkendir.
Tedavi şeklinin seçimide hastanın yaşı ve çocuk istemi ,sarkmanın derecesi önemlidir.Uygulanan cerrahi tedavi sarkmış olan rahimin vajinal operasyon ile çıkarılması şeklindedir.Ön ve arka vajinal doku fazlalıkları çıkarılır ve yeniden onarım yapılır.Çok sayıda teknik mevcuttur.Uygulamakta olduğumuz Pelvik taban cerrahi yönteminin önemli isimlerinden Prof .Dr. Goeschen /Çalışkan tekniği ile başarı yüzdesi oldukça iyidir.Yayınladıkları bir çalışmada dünyadaki en yüksek başarı ve de en düşük komplikasyon oranını bildirmişlerdir.Bilimsel çalışmalrda etkinliği kanıtlanmış bu teknik ile şikayetlerinize etkili ve de kalıcı çözümler sunulmaktadır.B u tekniğin diğer tekniklerden üstünlüğü ;
***Daha yüksek başarı oranı
***Daha az ağrı
***Küçük ameliyat izi
***kısa süreli hospitalizasyon
***günlük hayata hızlı dönüş
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Rahim Sarkması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şule AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şule AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şule AYDIN Fotoğraf
Dr.Şule AYDIN
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şule AYDIN'ın Makaleleri
► Rahim Dönüklüğü - Rahim Sarkması Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Rahim Ağzı ve Rahim Kanseri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Chiari Sendromu-Beyincik Sarkması Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Rahim Sarkması' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İkiz Gebelik Aralık 2016
► Gebelikte Hipertansiyon Aralık 2016
► İnfertilite Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:34
Top