2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over Hastalığı
MAKALE #16006 © Yazan Dr.Şule AYDIN | Yayın Ocak 2016 | 3,827 Okuyucu
Üreme çağındaki kadınlarda %4-12 oranında görülmektedir.Androjen fazlalığı ile seyreden endokrin bozukluktur. Adet düzensizliği , kıllanma artışı ,akne, kilo artışı gibi semptomlar ile seyreder.Polikstik over hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir.Etkilenmiş bireylerin kız kardeşleri ve anneleri sorgulandığında genetik temel şüphelidir.Bilimsel çalışmalar hastalık ile ilgili bir takım kromozamal etkilenmelerini işaret etmektedir.

Uygunsuz hormon salınımna bağlı olarak kadınlarda adet düzensiliği-anovulasyon yani yumurtlamanın olmaması gelişir.Normalde erkek cinsiyette yüksek olan androjen bu hastalığa sahip kadınlarda normal kadınlardan daha yüksektir.Androjen yüksekliği erkek tipinde kalın ,koyu renkte kıllanmanın fazlalığına sebep olur.Özellikle üst dudak.çene,kulakların ön kısmı,göğüs arası ve alt karın göbek çevresi kıllanmadan etkilenir.Ergen döneminde ısrar eden akne veya geç başlangıçlı akneler polikistik overi düşündürmelidir.Orta dereceden şiddetliye aknesi olan kadınlarda ultrason incelemesinde overlerde polikistik görünüm saptanmıştır.Kadınlardaki bir diğer bulgu da alopesi yani saç dökülmesidir.Etkilenmiş hastalarda erkek tipi saç dökülmesi görülür.Bu bulgu diğerlerine göre daha nadirdir.Saç kaybı yavaş ilerler,tepede incelme ya da kulak üstü bitemporal bölgede çekilme tarzında olur.Saç dökülmesi başka ciddi hastalıkların belirtisi de olabileceğinden detaylı testlerin yapılması gerekir.

Jınekolojık açıdan en önemli semptom adet düzensizliğidir.Amenore, olygomenore, epizodik menometrorajı şeklinde olabilir.Bu hastalarda yılda 8 den daha az adet vardır.İki menstruel kanama arası 35 günden fazladır. Hastalarda ovulasyon olmamaktadır.Bu yüzden infertilite nedenleri arasında polikistik over üst sıralardadır.

Polikistik over hasatlığı ile insülin direnci arasındaki ilişki bir çok bilimsel çalışmada yer almıştır.PCO hastaları artmış vücut / kitle indeksi ve bel / kalça oranı ile obes olmaya yatkındırlar.İnsülin direnci obesiteyi şiddetlendirir.Bunlara bağlı olarak bozulmuş glukoz toleransı ve tip 2 diabet riski artar.

Polikistik over hastalarında infertilite sık olsa da gebe kalabilmiş hasta grubunda erken gebelik kayıpları normalden daha fazladır.Bu duruma da insülin direncinin neden olduğunu kanıtlayan çalışmalar vardır.Kayıp oranını azaltmak için önlem almak ve yakın takip gereklidir.Gebelik boyunca metformin kullanmak gerekebilir.Metforminin gebelik kategorisi B dir.Ancak henüz gebelik sonuçlarına yönelik çalışmalar yeterli olmadığından gene de gebelikte kullanılması önerilmemektedir.

Polikistik over tanısında hormon tetkiki ve ultrason ile overlerdeki kistik yapıların görünümü önemlidir. ultrason incelemesinde 2-9 mm çapında 12 den fazla sayıda küçük kistlerin varlığı ve artmış over boyutu saptanır.Ancak şunu da belirtmek gerekirki; genç kadınların yaklaşık %23 de polikistik over ultrason görüntüsü saptanabilir.Bu kadınların çoğunda PCO semptomları yoktur.Bu yüzden ultrason tek başına tanı için yeterli değildir.

Tedavi kadının isteğine ve hormon bozukluluğunun şiddetine göre seçilmelidir.Gebelik isteyen kadınlar ,adet düzensizliği ve kıllanma -aknasi olndan daha farklı tedavi edlmelidir.Özetle;
Kilo kaybı
Egzersiz
Oral kontraseptifler
insülin duyarlaştırıcı ilaçlar
Epilasyon
Cerrahi tedavi; Günümüzde wedge rezeksiyon nadir olarak yapılsa da klomifen sitrata dirençli olduğu saptanan kadınlarda düşünülebilir.Laparoskopik overyen drilling operasyonunun ovulasyonu düzelttiği gösterilmiştir.
Son olarak PCO lu kadınlarda endometrıum ( rahim ) kanseri riskinin üç kat artmıştır.Rahim duvarının kalınlaşması uzun süreli anovulasyonun sonucudur.Kronik karşılanmamış östrojene maruz kalan endometrıumda neoplastik hücre değişiklikleri oluşur.Bu yüzden yakın takip ve endometrıal değerlendirme ihmal edilmemelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over Hastalığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şule AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şule AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şule AYDIN Fotoğraf
Dr.Şule AYDIN
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şule AYDIN'ın Makaleleri
► Polikistik Over Hastalığı (Pkos) Dr.Belgin HARZADIN
► Polikistik Over Dr.Mehmet KOÇ
► Polikistik Over Sendromu Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Polikistik Over Sendromu Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Polikistik Over Nedir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Polikistik Over ve Prolaktin Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Polikistik Over Sendromu Nedir Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
► Polikistik Over Sendromu (Pkos) Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Polikistik Over Sendromu (Pcos) Op.Dr.Burcu ARSLAN
► Polikistik Over Sendromu (Pcos) Dr.Numan BAYAZIT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over Hastalığı' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İkiz Gebelik Aralık 2016
► Gebelikte Hipertansiyon Aralık 2016
► Rahim Sarkması Ocak 2016
► İnfertilite Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:02
Top