2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Eşler Arasında Neler Yaşanır?
MAKALE #16007 © Yazan Psk.Dnş.Kevser ORAK | Yayın Ocak 2016 | 11,679 Okuyucu
Doğum sonrası eşler arasında neler yaşanır?

Doğum, dünya ya bir bebek getirmek, bir bebek sahibi olmak şüphesiz ki yaşamın en büyük mucizesidir. Bir çok çift bu anı sabırsızlıkla bekler, hayaller kurar. Ancak bazen doğumdan sonra işler beklendiği gibi gitmeyebilir. Ağlayan bir bebeğin yanında romantizm zordur. Çiftler daha önce yaptıkları ve yakınlık hissetmelerini sağlayan pek çok şeyi özellikle ilk aylarda yapamaz hale gelirler. Her ikisinin de çok sevdiği ve belki de uzun süredir bekledikleri o güzel varlık yanlarında olmasına rağmen, beraberinde bir dizi zorluğu ve sorumluluğu da getirir. Bir bebek dikkatli davranılmadığında eşler arası gerginliğe yol açabilir.

Doğumdan sonra çiftin yaşamında belirgin değişiklikler olur. Kadının tüm zamanını ve enerjisini alan bir bebek vardır. Ancak eve bebekle birlikte gelen tek değişiklik bu değildir; her iki eşin aile üyeleri ve/veya bakıcı gibi kişiler de evin normal sakini haline gelir. Eşler artık evlerinde, hatta birçok durumda; yatak odalarında bile baş başa kalamazlar. Bebek ve gereksinimleri her an ilk plandadır ve ertelenemez.
Özellikle bebek eve geldikten sonraki ilk birkaç ayda yaşanan bedensel yorgunluk pek çok kadında çok yıpratıcı sonuçlar doğurabiliyor. Bu kritik süreçte taraflar dikkatli davranmazsa her iki ebeveyn de kısa bir süre sonra kendilerini yetersiz, ihmal edilen ve yalnız bireyler olarak algılamaya başlıyor. Hatta bazı çiftler arasında oluşan mesafe ve her geçen gün artan şiddette hissedilen yalnızlık, bireyleri aldatmaya sürükleyebiliyor
Özellikle ilk doğumlarda daha sık karşılaşılan bu süreç, annenin tecrübesizliğinin onda yarattığı gerginlik duygusuyla baş gösterir. Yeni annenin yaşadığı hormonal dengesizliklerin de etkisiyle cevaplamaya çalıştığı ve sürekli kafasında dönüp duran onlarca soru bulunmaktadır:

- Sütüm yetecek mi?
  • İyi bir anne olabilecek miyim?
  • Hem eve hem bebeğe nasıl yetişeceğim?
  • Hangi ara kendime zaman ayıracağım?
  • Eşim beni eskisi kadar çekici buluyor mu?
  • Ya bebeğime iyi bakamazsam?
  • Bebeğimin başına kötü bir şey gelir mi ?
  • Tüm bu işlerde bana kim yardımcı olacak?
  • Eşim iyi bir baba olacak mı?
  • Bebeğe bakma sürecinde eşim de bana yardımcı olacak mı yoksa yalnız mı kalacağım?
  • Kilolarımı verebilecek miyim?

Çiçeği burnunda anne aklında bu kadar soruyla boğuşurken diğer taraftan bebeğiyle ilgilenmeye çalışmaktadır. Bunun yanında doğum yapmanın vermiş olduğu fiziksel rahatsızlıkları vardır. Bu süreçte beklediği desteği göremeyen, bu sorunlarla yalnız başa çıkamayan bazı annelerin “Loğusa Depresyonu” yaşaması kaçınılmazdır.

Çevresindekiler yeni anne nin bu haline bir türlü anlam veremezler ve durumu çok abarttığını düşünebilirler. “Ne var canım bizde doğurduk kaç tane” vs. cümlelerle karşılaşması olasıdır. Oysa annenin en çok ihtiyaç duyduğu ve çevresinden beklediği şey anlaşılmaktır.

Peki ya babalar?

Doğum yapan eş bu duygular içerisindeyken erkekler çoğu zaman ne yapacağını bilemez haldedirler. Onlar da eşlerinin ilgisinin tamamen bebeğe kayması ile birlikte kendisini geri plana itilmiş, dışlanmış hissedebilir. Eşlerinin psikolojik durumundan kaynaklı gerginliğini kişiselleştirip, eşlerinin artık onu sevmediği, istemediği düşüncesine kapılabilirler.

Ne yapmalı?

Doğum sonrası dönemde eşlerin ve aile büyüklerinin anlayışlı olmaları, yeni annelerin annelikleri ile ilgili olumsuz eleştiride bulunmamaları gerekir. Ev işlerinde, bebek bakımında yeni anneye destek olmak, ona dinlenmesi için kendini toparlaması için küçük molalar sunmak annenin psikolojik sağlığı açısından çok önemlidir. Sürekli uykusuz yorgun düşen anne fiziksel olarak rahat olamadığında psikolojik çökkünlük yaşaması kaçınılmazdır. Bebek görme ler misafirlikler anne ve bebek kendini toparlayana kadar mutlaka ertelenmelidir. Ayrıca aile büyüklerinin ev içerisinde gereğinden fazla kalabalık oluşturmamaları, yeni oluşan ailenin kendini bulmasına zaman tanımaları, anne ile bebek arasındaki ilişkiye anne destek istemedikçe çok müdahale etmemeleri gerekir. Özellikle erkeklerin eşlerine karşı çok anlayışlı davranmaları, ona her anlamda destek olmaları, bebeğin bakımında ise aktif rol almaları gerekir. Eşi tarafından desteklendiğini düşünen yeni anneler, eş ile olan ilişkilerinde zamanla eski haline dönüş yaparlar. Her iki eşin ebeveyn ve eş rollerini dengede tutabilmesi önemlidir ve zaman ister. Olumsuz davranışların ve duyguların süresi ve şiddeti arttığında psikolojik destek almakta fayda vardır.

Sık sorulan sorular
  • Doğum sonrası eşler neden uzaklaşır?
    Yukarıda da belirttiğim gibi doğumdan sonra annenin yaşadığı psikolojik süreçte ona en çok destek olması gereken kişi eştir. Kadın erkekten eskisinden daha çok duygusal yakınlık ve destek bekler. Erkek bu dönemde eşinin yanında olmakta yetersiz kalırsa çiftler arası uzaklaşmalar görülebilir. Bunun yanında erkek eşini anlayamamanın verdiği karmaşıklık duygusuyla durumu kişiselleştirip eşinin kendisini istemediğini düşünebilir.
  • Doğum sonrası eşler arası yaşanan cinsel problemlerin nedeni nedir?
    Doğum yapan anne kendisini eskisi kadar güzel ve çekici bulmayabilir, bunun yanında eşinin kendisini eskisi kadar beğenmediğini düşünebilir. Ayrıca sürekli bebek için uğraşan anne fiziksel olarak yorgun ve bitkin durumdadır. Annelik rolü ile eş rolünü bağdaştırmakta zorlanan kadın cinsellikten kendisini geri çekmeyi tercih edebilir.
  • Doğum sonrası eşlerin problemsiz bir dönem geçirmesi için nelere dikkat etmesi gereklidir?
    Eşler iletişimi iyi tutmalı doğum öncesinde de doğum ve bebekle ilgili konular konuşulmalı, bazı anlaşmalara varılmalıdır. Bebek bakımı ile ilgili kitaplar okunmalı, fikir alışverişinde bulunulmalı, bebek alışverişi birlikte yapılmalıdır.Bazı anneler bebeğin bakımına babayı karıştırmak istemez. Oysa bu hem babaya kendisini daha iyi hissettirecek hem de iki eş arasındaki paylaşımı güçlendirecektir. Babanın bebek bakımına katılımı desteklenmeli hatalı davranışları hoşgörüyle karşılanmalıdır. Aile üyeleri eşlere birlikte zaman geçirecekleri ortamlar sağlamalıdır. Tamamen eve kapanmamalı, bebek öncesi dönemde yapılan aktivitelerden tamamen kopmamalıdır. Eşler birbirlerine karşı eskisinden daha anlayışlı ve hoşgörülü davranmaya özen göstermelidirler. Erkek ev işlerinde de bebek bakımında da eşine yardımcı olmalı, eşine dinlenebileceği ortamlar sunmalıdır. Evliliği ayakta tutan sevgi, saygı ve hoşgörüdür. Eşler, ebeveyn olarak çocuğuna gösterdiği sevgi, ilgi ve hoşgörüyü hayat arkadaşına da göstermeyi ihmal etmemelidir. Anne-baba ve çocuktan oluşan sevgi üçgeninin her köşesi doldurulmalıdır. Zira bu sağlıklı, sıcak bir yuvanın vazgeçilmezidir.
    Çocuğunuzu büyütürken ailenizdeki sevgiyi de büyütmeyi ihmal etmeyin.
  • Loğusa depresyonu nedir? Nasıl başa çıkılır?
Doğum sonrası yaşanan psikolojik çökkünlük halinin bir yıldan uzun sürmesi durumu loğusa depresyonunu beraberinde getirir. Normal depresyona benzer belirtiler gösterir ancak loğusa depresyonunda intihar düşüncesi çok yaygın değildir. Şiddetli hüzün ya da boşluk duygusu; duygusal küntlük ya da duyarsızlık; aşırı yorgunluk, enerji eksikliği gibi bedensel yakınmalar; aile, arkadaş ya da keyif veren etkinliklerden uzak durma, bebeklerini yeterince sevmedikleriyle ya da bebeğin beslenmesiyle, uykusuyla ilgili endişeler, bebeğe zarar verme korkusu.. vs. belirtileri vardır.

Bu gibi belirtiler gözlendiğinde uzman desteği almakta fayda vardır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Sonrası Eşler Arasında Neler Yaşanır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kevser ORAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kevser ORAK Fotoğraf
Psk.Dnş.Kevser ORAK
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kevser ORAK'ın Yazıları
► Doğum Sonrası Depresyonu Ne Zaman Yaşanır? Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Mutlu Evliliğin Sırları - Eşler Arasında Sağlıklı İletişim ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Eşler Arasında Neler Yaşanır?' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Fobisi Kasım 2015
► Aşk Evliliği Kasım 2015
◊ Aile Terapisi Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:50
Top