2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapisi ile Depresyon Artık Kaderiniz Değil!…
MAKALE #16022 © Yazan Uzm.Psk.Nilgün HASAN | Yayın Ocak 2016 | 3,735 Okuyucu
EMDR terapisinin önemi ve kullanım alanı gün geçtikçe çeşitlenmektedir. Birçok psikolojik kaynaklı rahatsızlığın çözümünde yararlanılan bir terapi tekniği haline gelmiştir. Hatta geçmişte tamamen tedavisinin, neredeyse mümkün olmadığı düşünülen depresyonun bile… EMDR terapisi ile depresyonun tamamen, geri dönüşü olmadan tedavisi artık mümkün hale gelmiştir!

Depresyonun toplumumuzda yaygınlığı oldukça yüksektir. Nerdeyse karşılaştığımız hemen herkes bir dönem bu sorunu yaşamış gibidir. Ancak depresyon ile depresif durum birbirinden farklıdır. Birçok kişi yaşadığı depresif durumu depresyon olarak nitelendirme eğilimindedir. Halbuki yaşanan stresli dönemlerde depresyon belirtilerinin kısa süreli olarak yaşanması sık karşılaşılan bir durumdur. O zaman depresyonu, depresif durumdan nasıl ayıracağız?

Depresyon; kişinin enerjisinin düşüklüğü, sürekli yorgunluk, önceden keyif alınan tüm aktivite ve hobilere karşı ilgisizlik ve isteksizlik, hicbir şeye konsantre olamama, unutkanlıklar, uyku problemleri (çok uyumak ya da uykuya bir türlü dalamama), iştah problemleri, sosyal çevreden uzaklaşma, cinsel isteksizlikler gibi sorunlar yaşaması; kendine dair yetersizlik, değersizlik, suçluluk, çaresizlik gibi olumsuz inançlarının oluşması ve benlik değerinin azalması; donuklaşma, karamsar, üzgün ve mutsuz bir duygu durum içinde olmasıdır. Bu belirtilerin bir süredir (en az iki hafta) devam ediyor olması ve kişinin yaşam kalitesinin bozulmaya başlaması depresyon tanısı almasında önemli bir ayırıcıdır. Yaşanan kısa sureli bu belirtilere hemen depresyon tanısı koymak doğru değildir. Peki depresyonun nedeni nedir?

Depresyon, geçmiş olumsuz yaşantıların yarattığı olumsuz duygu, düşünce ve inançların, bugün yaşanan olumsuz olaylar tarafından tetiklenmesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Kişinin geçmişte, çocukluk döneminde yaşadıklarının sonucunda kendi hakkında oluşturduğu değersizlik, çaresizlik, yetersizlik, suçluluk gibi olumsuz inançlar kişinin adeta yumuşak karnını oluşturur. Hayatta karşılaştığı birçok olayı bu olumsuz inançların hassasiyetinde değerlendirir. Tıpkı karşılaşılan aynı olayı iki kişinin de birbirinden çok farklı anlamlandırıp yorumlaması gibi. Örneğin; bir buluşmanın iptal olmasını biri ‘benden daha önemli işleri var, öncelikleri farklı. Çünkü ben onun için yeterince ‘değerli değilim, değersizim diye yorumlarken bir başkasının; ‘ demek ki işlerini ayarlayamadı, zaten yoğun bir dönem geçiriyor’ diye yorumlamasında olduğu gibi. Ya da; yöneticinin bir işi üç çalışandan herhangi birine verdiğinde diğer iki çalışandan birinin ‘bu konuda o daha çok bilgiye sahip, onun yapması daha doğru’ diye yorumlarken diğerinin ‘benim bu işi yapamayacağımı düşünüyor. Tabii ben yetersizim diye yorumlaması gibi.

Depresyonun tedavisinde tek başına ilaç kullanımı, dönemsel olarak sorunun çözüme kavuşmasını sağlayabildiği bir gerçektir. Evet bazı durumlarda depresyonda ilaç desteğine de ihtiyaçta vardır. Eğer kişi ciddi şekilde depresyona gömülmüş, hiçbir şey yapacak gücü, isteği, motivasyonu kalmadıysa, kontrasyon sağlamakta sorun yaşıyorsa, hatta intihar düşünceleri taşımaktaysa ilaçtan destek almak gerekli olabilir. Çünkü ilaçtan aldığı destek terapi sürecinde de ilerleyebilmemize, önümüzü görebilmemize yardımcı olacaktır. Bu durumda psikiyatrist desteği ile ilaç tedavi sürecinin bir parçası haline gelebilir.

EMDR terapisi ile depresyon tedavisinde son derece etkili sonuçlar elde edilmektedir. Birçok terapi yöntemi depresyon tedavisinde uzun bir süreci gerektirirken, EMDR terapisi bu süreci kısaltarak tamamen depresyondan kurtulmayı mümkün kılmaktadır. Depresyonun altında yatan olumsuz geçmiş yaşantıların ve başlamasına neden olan tetikleyici durumların keşfedilmesi ve bunların EMDR terapi tekniği ile tek tek ele alınması, terapistle birlikte danışanın bu anılar üzerinde çalışması ve olumsuz inançların olumlu, pozitif bir hale dönüştürülmesiyle depresyonun tedavisi sağlanmaktadır.

Yukarıda verilen örneklerde de bahsedildiği gibi günlük hayatta karşılaşılan durumlara karşı hissedilen yetersizlik, başasızlık, değersizlik gibi olumsuz duygular, artık hayatınızda birşeylerin değiştirmesi gerektiğinin göstergesidir aslında... Kendinize dönüşüm için bir fırsat vermek, kendinize ve hayata daha doğru bir pencereden bakma fırsatını yaşamak için EMDR terapisini deneyimleyin…

Geçmişin etkisinden kurtulamayan ve depresyonda olan bir danışanının seanslarından bir örnek verelim:

58 yaşındaki kadın danışan uzun yıllardır aklından bir türlü çıkaramadığı çocukluk yaşantılarından ve hissettiği değersizlik, suçluluk duygularından şikayetçiydi. Geçmişte yaşadıklarını unutamadığı gibi hala herkes tarafından dışlandığını ve sevilmediğini hissettiğini ifade ediyordu. Gün içinde sürekli hem geçmişte hem de yakın zamanda yaşanan olayların zihninde tekrarlayıp durduğundan ve bir çözüm bulamayıp, mutsuz, huzursuz günler geçirdiğinden ve hiçbir şey yapmak istemediğinden bahsediyordu.

Yaşadıkları sorgulanıp, ayrıntılı bir geçmiş hikayesi alındığında, çocukluğundan beri annesi tarafından önemsenmediğini hissederek büyüdüğünü ve diğer kardeşlerinden daha değersiz hissettiğini ifade etti. En belirgin inançlarının değersizlik üzerine yoğunlaşması nedeniyle, bu inancın temeli sorgulandığında, annesinin 6 yaşındayken kardeşini alarak yurt dışına gittiği ve kendisini akrabasına bıraktığı anıya ulaşıldı. Değersizlik inançlarının yaşandığı geçmişten bugüne kadar tüm hayatındaki anılara ulaşılıp bir planlama yapıldıktan sonra ilk anı ile çalışılmaya başlandı.

Danışan daha ilk çalışmanın sonunda, bu anının eskisi kadar rahatsız edici olmadığını ifade etmeye başlamıştı bile… Ancak birkaç seans sonunda anı artık danışanı rahatsız etmez hale geldikten sonra, kendini gün içinde daha rahat hissetmeye başladığından, artık bu olayların eskisi gibi aklına gelip onu üzmediğinden, yaşananlar yüzünden kendini suçlamaktan vazgeçtiğinden bahsetmekteydi. Eşinin ve çocuklarının da değişimi farketmeye başladığını ve ne kadar memnun olduklarını anlatıyordu.

Tek bir anı ile çalışmak bile danışanda yeni bir bakış açısı sağlamıştı. Ancak geçmişten bugüne yaşanan diğer değersizlik inancının olduğu anıların birçoğunun artık rahatsızlık vermese de, bazılarının hala az da olsa vermesi nedeniyle, kalan anılardan birkaç tanesiyle daha çalışıldığında, danışan kendini yenilenmiş hissetmeye başlamıştı. Değersizlik ve suçluluk duyguları tamamen kaybolmuş, sanki hayata başka bir gözlükle bakıyormuş gibiydi.

‘Eskiden üzüldüğüm ve takılıp kaldığım herşey uzak ve anlamsız geliyor. Yaşanan hiçbir şey benim suçum değil, o zaman öyle yaşanmış. Artık bunlarla vakit kaybetmek yerine çocuklarımla ve eşimle ilgilenmek istiyorum...’

EMDR terapisi sadece depresyonu yenmenize yardımcı olmaz, hayata, ilişkilerinize yeni, olumlu bir bakış kazanmanıza da yardımcı olur!

Yaşadığınız ruh hali artık sizin için dayanılmaz hale geldiyse, aklınızda sürekli tatsız anılar dönüyor ve bunları arkanızda bırakamıyorsanız bir terapistten destek almanızın ve EMDR terapisi ile travmalarınızı tedavi ederek, kendizle ve hayatla barışmanızın vakti gelmiş demektir…



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Terapisi ile Depresyon Artık Kaderiniz Değil!…" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilgün HASAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilgün HASAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün HASAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilgün HASAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilgün HASAN'ın Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Zeka Artık Eski Zeka Değil Psk.Esra ERDOĞAN
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Neden Aile Terapisi? Bireysel Terapi Değil? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Depresyon ve Emdr Psk.Dila HOTLAR
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapisi ile Depresyon Artık Kaderiniz Değil!…' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke ve Öfke Kontrolü Şubat 2015
► Obezite ve Psikoloji Şubat 2015
► Sınav Kaygısı Ocak 2015
► Alkol Bağımlılığı Ağustos 2011
◊ Vajinismus Terapisi Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:59
Top