2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitirilmemiş İşler
MAKALE #16054 © Yazan Osman URFA | Yayın Ocak 2016 | 9,020 Okuyucu
BİTİRİLMEMİŞ İŞLER
Bitirilmemiş işler özellikle Gestalt Terapi yaklaşımının üzerinde durduğu önemli kavramlardandır. Karşılaşılan birçok problemin altında bitirilmemiş, yarım kalmış işler görülebilmektedir. Gündelik hayatımızda birçok uyarıcı, birçok ilişki, birçok iş, birçok sorumluluk içerisinde hayatımızı sürdürürüz. Bu tüm işlerimizden bazıları beklediğimiz gibi devam ederken bazılarının istediğimiz gibi gitmediği görülmektedir. Bunlarda birtakım faktörler etkili olmaktadır: sosyal normlar, hayatımızı devam ettirme gerekliliği, statümüz, iletişim biçimimiz, ilişki becerilerimiz gibi… Tüm bu becerilerimizin sonucunda birçok durumda bitirilmemiş işleri görürüz. Mesela:


Duygularımızı ifade edemediğimiz zaman,
Eksik kalan, tamamlayamadığımız işlerde,
Yas durumlarında,
Nedenini bilmediğimiz, farkında olmadan yaptığımız işlerde,
Söylemek istediğimiz bir sözü birtakım sebeplerden dolayı söyleyemeyince,
İçten içe bunaldığımız, sıkıldığımız durumlarda,
Sürekli bastırdığımız duygu ve düşüncelerimizde,
Geçmişte çözümleyemediğimiz işlerde,
Doyuma ulaşamayan duygularımızda,
Çocukluk döneminde karşılanmayan duygusal ihtiyaçlarımız,
sonucunda birçok bitirilmemiş işle devam ederiz hayatımıza.

Bu bitmemiş, yarım kalmış işler tamamlanmayı beklerler ve yeteri kadar güçlendiklerinde bireyde karmaşa, takıntılı-ihtiyatlı davranışlar, agresiflik ve bireyin kendi kendisini tüketmesine doğru gitmektedir. Hatta somatoform bozukluklarda , bedensel rahatsızlıkların altında da bitirilmemiş işlerin yer alabildiği görülmektedir. Bunların dışında hayatımız farklı bir çok alanına farklı şekillerde etki edebilmektedir bitirilmemiş işler. Bu durumlara örnek verecek olursak:


1. Sevgilisiyle her tartışmasında alttan alan bir kadın düşünülürse. Her tartışmalarında olayın büyümemesi için kendi duygu ve düşüncelerini söyleyemiyor, içine atıyor, bastırıyor ve bu şekilde ilişkinin devam etmesini sağlıyor. Belli bir süre sonra ise içten içe pişmanlık duygusu, bunalma hali, öfkeli davranışlar, ağlama krizleri, baş ağrısı ve depresyon gibi birçok olumsuz sonuç görülebilmektedir.


2. Annesiyle kavga ettikten belli bir süre sonra annesinin vefat ettiğini öğrenen bir birey. Yaşayacağı birçok pişmanlıkları, keşkeleri olacak, söylemek isteyip de söyleyemediği birçok kelime olacaktır. Ama bunlar için çok geçtir. Belki de bitirilmemiş işlerin en şiddetlilerinden birisidir bu. Çünkü gerçek anlamda bitirmesi için olanağı kalmamıştır.


3. Çekingen, içine kapanık bir insan çoğu kez kendi hayatında söz hakkını başkalarına vermiştir. Onu yönlendiren, onun yerine karar veren insanlar edinmiştir etrafında. Ona sadece bir tiyatro oyuncusu gibi rolleri oynamak kalmıştır. Bu tarz insanların, gerçek anlamda kendi duygu ve düşüncelerini ifade edemedikleri ve kendi istediklerini yapamadıkları için birçok bastırılmış duygu ve düşünceleri yer alacaktır. Bu döngüyü bozmadığı sürece her geçen an onun için bitirilmemiş bir iş daha demektir.


4. Annesi tarafından asla sevilmediğini ve kabul edilmediğini düşünen bir birey. Annesinden sevgi görebilmek için yapmadığı kalmamış ve her çırpınışından sonra yetersizlik duygusuyla karşılaşmaktadır. Büyümesiyle birlikte annesinden alamadığı onayı çevresindeki kadınlar aramaya başlamıştır. Kadınların kendisini onaylaması için birçok yol denemektedir fakat hiçbir şekilde doyuma ulaşamamaktadır. Annesiyle geçmişinde bitiremediği işleri hayatına yön vermiş ve ilişkilerinde belirleyici rol oynamıştır. Kadınlarla gerçek bir ilişki kurmasını engellemiştir.


Görüldüğü gibi bitirilmemiş işler bizlerde küskünlük, öfke, nefret, acı, kaygı, keder, suçluluk ve vazgeçme, pes etme gibi birçok duygu durumun oluşmasına neden olmaktadır. Bitirilmemiş işler aslında çoğu birey tarafından fark edilmediği için bu duygular bireyleri yoğun olarak sarmakta, tüm hayatına etki etmektedir fakat birey bunun farkında değildir. Onun tek farkında olduğu mutsuz, sinirli olduğudur. Bitmemiş işlerle çalışmak özellikle bireyin açıklayamadığı duyguları ile yüzleşmesi açısından çok önemlidir.


Bu süreci yaşayan bireyler çoğu zaman bu bitirilmemiş işlerle yüzleşmeye hazır değillerdir. Çıkmaz ya da tıkanma noktası dediğimiz noktada dönüp dururlar. Bir sorun vardır ama sorunun ne olduğu belli değildir bu dönemde. Alacakları psikolojik yardım sayesinde olayları değerlendirmeleri değişecektir ve en önemlisi de kendi duygu ve düşünceleri ile tanışacaklar, farkındalık yaşayacaklardır. Bitirilmemiş işlerle çalışılırken en önemli aşama bu kısımdır.


Bizler hayatımıza devam ederken her an kendimizi güncelleyerek devam ederiz. Her an geçmişimize başka anılar yaşantılar biriktiririz ve bunların sonucunda geleceğe yönelik gidişatımız yön değiştirir. Bu biriktirmeleri bir arşiv gibi düşünebiliriz. Yaşadıklarımız sonucunda doyum alırsak ve memnun olarak devam edersek bu olaylar geçmişimize iyi bir şekilde kaydedilmekte ve uygun şekilde depolanmaktadır. İhtiyaç duyduğumuz zaman bu arşive ulaşarak oradan güven, cesaret, başarı duygusu gibi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. Fakat yaşadığımız olaylardan doyum almazsak, mutlu olmazsak ve duygu-düşüncelerimizi ihmal edersek arşive bozuk kaydedilecektir. Bu arşive ihtiyacımız olsa sayfalar bozulmuş, eksik kalmıştır. Kalan sayfalarda ise başarısızlık, güvensizlik, pişmanlık, korku, kaygı gibi olumsuz duygular yer almaktadır. Bu da ister istemez gelecekle ilgili olan beklentilerimize yön verecektir. Gördüğümüz gibi önemli olan kısım “şu an” dır. Şu an yaptıklarımız hem geçmişi, hem geleceği etkileyecektir. Bundan dolayı tüm bireylerin şu an hissettikleri duyguların farkında olmaları sorunları çözebilmeleri açısından en önemli aşamayı oluşturmaktadır.

Aslında Ataol Behramoğlu’ nun şu şiiri anı nasıl yaşamamız gerektiğini, hayattan nasıl doyum alınacağını ve nasıl kendimiz olacağımızı çok güzel anlatmaktadır.


Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var
Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var:
Yaşadın mı, yoğunluğuna yaşayacaksın bir şeyi
Sevgilin bitkin kalmalı öpülmekten
Sen bitkin düşmelisin koklamaktan bir çiçeği
İnsan saatlerce bakabilir gökyüzüne
Denize saatlerce bakabilir, bir kuşa, bir çocuğa
Yaşamak yeryüzünde, onunla karışmaktır
Kopmaz kökler salmaktır oraya
Kucakladın mı sımsıkı kucaklayacaksın arkadaşını
Kavgaya tüm kaslarınla, gövdenle, tutkunla gireceksin
Ve uzandın mı bir kez sımsıcak kumlara
Bir kum tanesi gibi, bir yaprak gibi, bir taş gibi dinleneceksin
İnsan bütün güzel müzikleri dinlemeli alabildiğine
Hem de tüm benliği seslerle, ezgilerle dolarcasına
İnsan balıklama dalmalı içine hayatın
Bir kayadan zümrüt bir denize dalarcasına
Uzak ülkeler çekmeli seni, tanımadığın insanlar
Bütün kitapları okumak, bütün hayatları tanımak arzusuyla yanmalısın
Değişmemelisin hiç bir şeyle bir bardak su içmenin mutluluğunu
Fakat ne kadar sevinç varsa yaşamak özlemiyle dolmalısın
Ve kederi de yaşamalısın, namusluca, bütün benliğinle
Çünkü acılar da, sevinçler gibi olgunlaştırır insanı
Kanın karışmalı hayatın büyük dolaşımına
Dolaşmalı damarlarında hayatın sonsuz taze kanı
Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var:
Yaşadın mı büyük yaşayacaksın, ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına
Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata sunulmuş bir armağandır
Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana

Ataol Behramoğlu

KAYNAKLAR
Ataol Behramoğlu, Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var
Gaie Huston, Brief Gestalt Therapy
Gerald Corey, Psikolojik Danışma, Psikoterapi Kuram ve Uygulamaları
Margherita Spagnuolo.L., Nancy Amendt.L. The Art of Gestalt Therapy
Nilüfer Voltan Acar, Gestal Terapi, Ne Kadar Farkındayım?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bitirilmemiş İşler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Osman URFA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Osman URFA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Osman URFA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Spor Psikoloğu
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Osman URFA'nın Makaleleri
► Tamamlanmamış İşler Psk.Pınar UÇAR
► Okb ve Tamamlanmamış İşler Psk.Hilal BEBEK
► Tamamlanmamış İşler ve Etkileri Psk.Bengisu Nehir AYDIN
► Psikoterapi Süreci Nasıl İşler? Psk.Dnş.Efendi YAVAŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bitirilmemiş İşler' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sınav Kaygısı Nisan 2016
► Zihinsel Antrenman Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:40
Top