2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Yaparken Yapılan Hatalar
MAKALE #16070 © Yazan Dyt.Eda Canan EYGÖREN | Yayın Ocak 2016 | 3,133 Okuyucu
Sağlıklı ve dengeli bir diyet demek sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmak ve bu vücut ağırlığını korumak için çeşitli yiyeceklerin doğru miktarda ve doğru porsiyonda tüketilmesi anlamına gelmektedir. Kişi ideal ağırlığına ulaşmak ve bu ağırlığı korumak için alması gereken bir kalori miktarı vardır. Bu kalori miktarı kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu nedenle diyetler kişiye özgü olmalıdır. Kişinin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite derecesi, metabolizma hızı, biyokimyasal bulguları, sağlık problemi göz önüne alınarak ve kişinin yaşam tarzı değerlendirilerek kişiye özel diyet planı oluşturulmalıdır. Özellikle uzman kontrolünde olmadan yapılan diyetler kişilerin metabolizmalarına zarar vererek sağlıksız kilo vermeye ve verilen kiloların geri alınmasına neden olmaktadır. Metabolizmayı yoran ve önemli sağlık sorunlarına neden olan 7 diyet hatası;
1) Karbonhidrat Kaynaklarının Tüketilmemesi Diyet yapan kişilerin sıklıkla düştüğü hatalardan biri beslenme programlarından ekmek, makarna, pilav gibi yiyeceklerin tamamen çıkarılmasıdır. Diyette günlük alınması gereken enerjimizin yüzde 55-60’ ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Kişiler günlük beslenmelerinde yeterli miktarda karbonhidrat almazlarsa vücutlarında kas ve su kaybı meydana gelir. Çünkü kişinin ihtiyacı olan karbonhidratlar kişinin kas dokusundaki glikojen depolarından sağlanmaya başlar. Ayrıca beynimizin tek gıdası glikoz olduğundan günlük 50 g’ ın altında karbonhidrat alındığında beynimizin düşünsel fonksiyonları gerilemeye başlar ve unutkanlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle diyetten karbonhidrat içeren gıdaları tamamen çıkarmak yerine basit karbonhidrat kaynakları yerine kompleks karbonhidrat kaynaklarını tercih edebiliriz. Örneğin; beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pilav yerine bulgur pilavını, makarna yerine kepekli makarnayı doğru porsiyonlarda tüketebilirsiniz.
2) Bitki Çaylarının Aşırı TüketimiYüksek kilolara sahip kişilerin daha çabuk kilo vermek için sıklıkla yapmış oldukları hatalardan bir diğeri de bilinçsizce ve çok fazla tüketilen bitki çaylarıdır. Bu çaylar, vücuttan su atılımını ve bağırsak hareketlerini arttırarak kişilerin tartıda yanılmalarına neden olmaktadır. Aynı zamanda, fazla miktarda tüketilen bitki çayları karaciğer başta olmak üzere kalp, böbrek gibi birçok hayati önem taşıyan organları olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca bazı ilaçlarla etkileşime girerek ilacın vücuttaki etkisini azaltmaktadır. Bitki çaylarını tüketmeden önce bir uzmana danışılmalıdır.
3) Şok Diyetlerin Yapılması Son dönemlerde televizyonlarda ve internette gördüğümüz şok diyetler kişilerde geçici kilo kaybına neden olmaktadır. Bu diyetler bırakıldığı anda kişi tekrar kilo almaya başlayacaktır. Ayrıca bu diyetler kişilerin metabolizma hızlarını düşürerek tekrar kilo vermelerini zorlaştıracaktır. Düşük kalorili diyetler kişilerde baş ağrısı, unutkanlık, kabızlık, bulantı, kusma, tansiyon ve diğer kalp rahatsızlıklarına, karaciğer rahatsızlıklarına, cilt kuruluklarına ve saç dökülmelerine neden olabilmektedir.
4) Light Ürünlerin Sınırsız Tüketimi Light ürünlerin şeker ve yağ içeriği azaltılarak kalorisi eş değer ürünlere göre daha azdır. Ancak bu light ürünlerin hiç kalorisi olmadığı anlamına gelmez. Özellikle kişiler light ürünlerin hiç kalorisi olmadığını düşünerek diyetlerinde bu ürünleri sınırsızca tüketebileceklerini düşünmektedir. Light ürünlerin sınırsızca tüketimi kilo almaya neden olabilmektedir. Bu nedenle bu ürünlerin doğru tüketimi ile ilgili beslenme uzmanlarından yardım alınması gerekmektedir.
5) Uzun Süre Aç Kalmak Uzun süreli açlıklarda kişiler kilo kaybeder ancak bu istenilen, gerçek bir kilo kaybı değildir. Çünkü uzun süreli açlıklarda vücutta su kaybı olur ve kaslar erimeye başlar, fakat yağ oranında herhangi bir düşme olmaz. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına uyan kişiler ideal kilo ve yağ oranına ulaşırken vücutlarındaki kas ve su oranında herhangi bir azalma olmaz.
6) Aşırı spor yapmakSağlıklı beslenmeyle birlikte kişilerin spor yapması metabolizma hızını arttırarak kişilerin ideal kiloya ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Fakat aşırı spor yapmak ve yetersiz enerji alımı kişilerde metabolizma hızını düşürerek kas kaybına neden olmaktadır. Ayrıca kızlarda aşırı spor yeme bozukluklarına, adet görememeye ve kemik erimesine (osteoporoz) neden olabilmektedir. Yüksek kiloya sahip kişilerin biranda yoğun tempoda spora başlamaları bu kişilerde eklem problemlerine sebep olabilmektedir.
7) Zayıflama İlaçları Kullanmak Son dönemlerde reklamlarda ve internet sayfalarında sıkça görülen ve bilinçsizce bir uzmana danışılmadan tüketilen zayıflama ilaçları kişilerde kalp, böbrek, karaciğer gibi birçok hayati önem taşıyan organa hasar vererek kişileri ölüme kadar götüren süreçlere sebep olmaktadır.
İdeal kilonuza ulaşmak için dengeli beslenin. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Diyetisyen Eda Canan Eygören
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Yaparken Yapılan Hatalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Eda Canan EYGÖREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Eda Canan EYGÖREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Eda Canan EYGÖREN'in Makaleleri
► Diyet Yaparken Yaptığımız Yanlışlar Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli Dyt.Merve KARA CİRAY
► En Sık Yapılan 30 Diyet Hatası Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyet Yaparken Yapılan Hatalar' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:05
Top