2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İkiz Çocuklarla Yaşamak
MAKALE #16134 © Yazan Psk.Atiye KAYTAZOĞLU | Yayın Ocak 2016 | 3,467 Okuyucu
Anne-baba olmak dünyanın en güzel duygularından biri olmakla beraber bir o kadar da zor bir misyondur. Özellikle anneleri ömür boyu devam edecek bir görev beklemektedir. Sevgisiyle besleyecekleri, koruyacakları, kendi canlarından bir parça olan o minicik bebek, ailenin hayatına yeni renkler, yeni heyecanlar getirecektir. Bazen de bu sevimli bebekten iki tane olması bütün bu görevlerin ve heyecanların ikiye katlanmasına sebep olacaktır.
İkiz bebek sahibi ailelerin sık sık takıldıkları bazı konular vardır;
İkisini de yeterince doyurabilecek miyim?
İkisine birden bakabilecek miyim?
İkisine birden enerjim ve gücüm yetecek mi?
Acaba büyüdüklerinde anlaşabilecekler mi?
İkisine birden aynı ilgiyi, sevgiyi gösterebilecek miyim?
Ya birini, diğerinden fazla seversem?
Tek başıma bu sorumluluğu alabilecek miyim? Yardım istemeli miyim?
Bütün bu sorular bebeklerin ikiz olduklarının tespit edilmesiyle birlikte anne ve babanın kafasını kurcalayan konulardır. İkizler doğana kadar bu durum pek hissedilmese de, dünyaya geldiklerinde ikiz bebeklerin zorlu fakat bir o kadar da heyecanlı ve mutluluk verici serüvenleri başlamış olacaktır.
Ailenin bu duruma hazırlık aşaması nasıl olmalıdır?
Öncelikle sakinliği korumakta fayda vardır. Çünkü bu zorlu başlangıç hep böyle kalmayacak ve zamanla işler yoluna girecektir.
Anne-baba gebeliğin başlangıcından itibaren başlayan, doğumdan sonra da devam eden hikayelerinde birbirlerine yardımcı olmalılar ve iş bölümü yapmalılar. Evde bebeklerin bakımlarıyla ve doyurulmalarıyla ilgilenen anneye, dışardaki tüm işleri hallederek baba destek vermelidir.
Birlikte program yapmalılar ve çok zor durumda kalmadıkça programlarını bozmamalılar.
Anne-baba adayı daha önce ikiz bebek büyütmüş, deneyimli ailelerden bilgi almalı. Yaşanılacak herhangi bir zorluğa karşı önceden bir seçenek geliştirmeliler.
Anne bu dönemde hem duygusal olarak hem de bedenen yıpranacağı için, bir arkadaşı, annesi ya da bir yardımcıdan gerektiğinde yardım alabileceği konusunda ön konuşma yapmalı. Böylece ihtiyaç anında yanında birisinin olacağı fikri onu rahat ve sakin tutacaktır.
İkiz bebekler ailenin aynı zamanda ilk bebekleri ise, bakım ve yetiştirme konusunda da önceden araştırma yapmalılar. Eğitici kitaplar okumalı ve bebek büyütmek ile ilgili programlar izlemeliler. Bu şekilde ufak krizlerin üstesinden gelebileceklerdir.
İkiz bebek ailelerinin dikkat etmesi gereken konular
Her iki bebekte birbirinden bağımsız iki canlıdır. Huyları, yeme içmeleri, uyumaları, hareketleri birbirinden farklı olabilecektir. Bu sebeple; ikisine de aynı davranmak doğru değildir. Onları anlamaya çalışmalı ve ihtiyaçlarını giderirken farklı olduklarını bilerek yaklaşılmalıdır.
Biri uyurken diğeri uyanabilir, biri sebze yerken diğeri sevmeyebilir, biri arabalardan hoşlanırken, diğeri Legolardan kuleler yapabilir. Onlar farklı iki birey. Bu sebeple anne-babanın zorla bir şeyleri kabul ettirmeye çalışması uygun değildir.
İkizler doğduklarında, önceden hazırlık ve program yapan anne-babanın eve bir müddet misafir almamaları gerekir. Bebek bakımıyla zaten yorulan annenin ilk etapta misafiri de ağırlaması zor olacaktır.
Ev işleri, yemek, temizlik gibi daha önce mükemmel olan her şey bu süreçte biraz sekteye uğrayabilir. İkizlere daha çok zaman ayırmak gerekeceğinden sadece hijyeni sağlamak ve en kolay yoldan daha basit, daha az zaman gerektiren yemeklerin yapılması uygundur.
Bebeklerin varlığıyla uykuya hasret kalan annenin, onların uyuduğu her vakitte uyuması önemlidir. Çünkü uykusunu alamamış anne sinirli ve gergin olacaktır. İkizler uyurken kalan işleri yapmak, yemek yapmak gibi yorucu aktiviteler onu daha da yorgun ve bitkin yapacaktır. En azından ilk bir yıl onlarla uyuyup onlarla uyanmasında fayda vardır.
İkiz bebekli ailelerin durumu iyiyse mutlaka yardımcı tutmalılar. Çünkü bebeklerin kıyafeti, ütüsü, ihtiyaçları sürekli artacaktır. Buna imkanı olmayanlarda mutlaka eşinden, dostundan yardım talep etmeli, bunu gurur meselesi yapmamalıdır.
İkizlere genelde aynı kıyafetler giydirilir, aynı renklerle ikiz oldukları belli edilmeye çalışılır. Bu tamamen yanlış bir uygulamadır. İkizlerin her ikisinin de seçme hakkı vardır. Tercih haklarını kullanmalarına müsaade edin. Kişilik gelişimlerine böylece olumlu katkıda bulunmuş olursunuz.
İkizler için yapılan yanlışlardan bir diğeri de birbirleriyle kıyas yapmaktır. Kardeşler arasında kıyaslama yapmak, birinin başarılarını desteklerken diğerinin olumsuzluklarını yüze vurmak doğru değildir. Küçük düşürmek, aşağılamak kişilik gelişimlerini zedelediğinden daha ileriki yaşlarda sorun yaşayabilirler. Bazen düşünce ve davranış olarak birbirlerine tamamen zıt ikiz kardeşler olabileceği unutulmamalıdır.
İkiz babalarının da en az anneleri kadar bakım, besleme ve çocuklarının gelişimine katkıda bulunmaları gerekir. Bütün paylaşımlar ortak olmalı. Annenin arada nefes alması sağlanmalı. Birlikte birkaç saat aktivite yapılmalı, yürüyüşler yapılmalı, duygusal paylaşımlarda bulunulmalıdır.
Çiftler ikizlerine ayırdıkları zamanın az da olsa birazını kendilerine ayırmalılar. Böylece sosyal çevrelerinden de kopmamış olurlar.
Dünyanın en zor görevi annelik ve babalık olsa da, yine dünyanın en muhteşem duygusu anne ve baba olmaktır. Bebek yetiştirmenin en zor olduğu yıllar ilk yıllardır. Bu sebeple bu yıllar atlatıldığında hatta ikizler konuşmaya başladıklarında evdeki cıvıl cıvıl hava, oradan oraya koşuşturan, sevimli sevimli konuşan iki tane çocuk… İyi ki dünyaya getirmişim demenize yeter de artar bile…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İkiz Çocuklarla Yaşamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atiye KAYTAZOĞLU Fotoğraf
Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
Konya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atiye KAYTAZOĞLU'nun Yazıları
► Üstün Zekalı Çocuklarla Yaşamak Psk.Burçin DEMİRKAN
► İkiz Çocuk Büyütmek Psk.Gökhan ÇINAR
► İkiz Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► 0-6 Yaş Çocuklarla İletişim Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Çocuklarla Duyguları Konuşma Psk.Beyza Nur DUMAN
► Çocuklarla Doğru İletişim Psk.Melisa AKTÜRK ASAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'İkiz Çocuklarla Yaşamak' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Eğitim Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:45
Top