2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çiftlerde Fertilite Problemi
MAKALE #16146 © Yazan Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN | Yayın Ocak 2016 | 2,946 Okuyucu
Fertilite gebe kalabilme ve doğurabilme kapasitesi olarak tanımlanırken infertilite tanımı ise düzenli cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebe kalamamaktır. Toplumda infertilite problemi ile karşılaşma oranı %15 civarındadır. Doğada gebe kalmanın verimliliği düşüktür. Daha önce çocuğu olan bir çiftin, gebe kalmak ile ilgili erkeğe ve kadına ait herhangi bir problemi olmadığı halde, düzenli ilişkiye rağmen her ay gebe kalma şansı ancak %25 civarındadır. Bir yılın sonunda toplumda çiftlerin %85’i gebe kalabilmekte, fakat %15’i infertilite (kısırlık) tanımı içine girmektedirler.

Genel olarak, infertil çiftlerin % 15-20’inde erkeğe bağlı faktör sorumludur. Kadına ait faktörler % 30-40 oranında (%15-20 kadına ait yumurtlama, diğer %15-20'de rahim-tüp ile ilgili problemler sorumlu olmaktadır) görülürken, %30-40 çiftte hem erkeğe hem kadına ait problemler birlikte katkıda bulunmaktadırlar. %15 çiftte ise mevcut tanısal testler normal olup, görünür bir problem saptanamamaktadır; bu duruma açıklanamayan infertilite denir.

İnfertil hastalarda yapılacak incelemeler:

Erkek Faktörüne bağlı İnfertilitenin değerlendirilmesi:

Fizik muayene

Semen analizi

3-5 günlük cinsel perhizi takiben yapılmalıdır. Tek örnek çoğu zaman fikir vermez

Endokrinolojik değerlendirme

Gonadotropin seviyelerinin ,tiroid hormonlarının, prolaktin ve testosteron bakılması tanıda önemlidir

Testis biyopsisi

Azospermik hastaların ayırıcı tanısında kullanılmaktadır

Kadına Bağlı İnfertilitenin değerlendirilmesi:

Ovulasyonun değerlendirilmesi

Progesteron düzeyinin saptanması

USG değerlendirmesi

Hormonal inceleme

Uterus Fallop Tüpleri ve Peritonun değerlendirilmesi

HSG çekimi

Rahim içinin tüplerin radyoopak bir madde ile değerlendirilmesidir

Histeroskopi

Rahim içinin optik bir sistem aracılığıyla direkt gözle görülmesidir

Laparoskopi

Karın içini optik sistem aracılığıyla gözle değerlendirilmesidir

Histerosonografi

Rahim içine salin infüzyonu yapılarak ultrasonografik olarak rahmin değerlendirilmesidir.



İnfertil hastaların tanı ve özellikle tedavisinde son 20 yıl içinde baş döndürücü hızla gelişmeler elde edilmiştir. Tüp bebek ve ilgili tekniklerde sağlanan gelişmeler ile daha önce ümitsiz olan çoğu çifte günümüzde çocuk sahibi olma şansı doğmuştur.

İnfertilitede tedavi hastada saptanan patolojiye göre yapılmalıdır. Hastada ovulasyon problemi varsa ovulasyonu sağlayacak ajanlarla ovulasyon sağlanmaya çalışılırken açıklanamayan infertilitede hem ovulasyon sağlanmaya çalışırken hem intrauterin inseminasyon gerçekleştirilir. İnfertilite erkek kaynaklı ise yapılacak işlem erkekteki sperm problemin şiddetine göre intrauterin inseminasyon veya ICSI prosedürüdür.

İnsanda ilk tüp bebek (Louis Brown) 1978’de dünyaya gelmiştir. 1992’de menideki sperm kullanılarak yapılan mikroenjeksiyon sonrası ilk gebelik rapor edilmiştir. Menide hiç sperm olmaması olarak tanımlanan azospermi olgularında, testisten sperm elde edilerek (TESE) mikroenjeksiyon sonrasında ilk gebelik 1995’de bildirilmiştir. Tıkayıcı olmayan azospermiye bağlı kısır olan çiftlerde, 1995 öncesi tek çocuk sahibi olma şansı evlat edinme iken, TESE’de sperm çıktığı takdirde %40-45’ler civarında gebe kalma şansı sunmak inanılması güç bir gelişmedir. Elbette bu konuda devam eden gerek temel gerekse de klinik çalışmalar, tüp bebek uygulamalarında kısa gelecekte başarı şansını arttıran yeni uygulamaların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Mikroenjeksiyon, erkeğe bağlı kısırlık tedavisinde bir devrimdir. Mikroenjeksiyon, bir spermin bir yumurta içine yerleştirilmesi esasına dayanır. Sperm canlı olduğu takdirde, sperm şekli, hareketliliğinde olan sapmalar, mikroenjeksiyonda by-pass edilmekte ve önemini yitirmektedir.

Kısır çiftlerde tüp bebek uygulaması en son tedavi seçeneği olarak görülmelidir. Kısırlık nedenine göre değişmekle birlikte öncelikli olarak standard tedavi metodları denenmelidir. Standard tedavi metodları ile yanıt alınamayan olgularda tüp bebek tercih edilmelidir. Bu bağlamda kadın yaşının son derece önemli olduğu hiç bir zaman göz ardı edilmemelidir. Kadın yaşına bağlı özellikle 38 yaş sonrasında gebe kalma potansiyeli azalmaktadır. İleri kadın yaşı varlığında tüp bebek dahil her türlü tedavide başarı şansı azalmaktadır. Bu nedenle, gebe kalmakta güçlük çeken çiftlere, uygun araştırma sonrası, tüp bebek öncesi tedavi seçenekleri ile başarı elde edilemiyor ise gecikmeden tüp bebek uygulamasına geçmeleri gerekmektedir.

Sonuç olarak, infertil çiftlerin çocuk sahibi olmaları yolunda büyük mesafeler kat edilmiştir. Tedavinin başarısını belirleyen en önemli unsur doğru tanı ve en etkin tedavinin seçilerek hızlı bir şekilde uygulanmasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çiftlerde Fertilite Problemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN
Kayseri
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ercan Mustafa AYGEN'in Yazıları
► Kadınlarda İdrar Kaçırma Problemi Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Problemi Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Çiftlerde Fertilite Problemi' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Endometriozis Aralık 2016
◊ YENİİdrar Kaçırma Nisan 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:09
Top