2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anlaşmazlıkların Çözümü
MAKALE #16172 © Yazan Psk.Dnş.Kemal TUNCER | Yayın Şubat 2016 | 3,245 Okuyucu
Bir erkeğin ya da kadının ne kadar terbiyeli bir insan olduğunu kavga ettiği zaman anlarsınız der G.B. Shaw. Bir evlilikte ya da ilişkide farklı isteklerin, farklı düşüncelerin olması kadar doğal bir şey yoktur. Bazen biriniz biraz sağa, diğeriniz de biraz sola dönmek isteyebilir.

Ya da tamamen karşıt yönlerde hareket etmek istersiniz. Kimi zaman da kafa kafaya çarpışırsınız. Aranızdaki farklılıklara karşı gösterdiğiniz tepkiler ve duruş anlaşmazlıklarınızın da göstergesidir. Anlaşmazlık, öncelik verdiğiniz konuların, durumların ya da tercihlerinizin birbirinizinkine uymaması ve farklı yönlerde olması durumudur. Birinizin ya da her ikinizin de öfkelendiği bir durum olarak da tanımlanabilir. Evlilikteki kavgaların çoğu fikir ayrılıklarından değil, yetersiz diyalog becerilerinden, çabuk öfkelenmekten, ateşli konulardan ya da düşünme yeteneğinin az olmasından ortaya çıkar.

Bunların en önemlisi de temel iletişim becerilerinden yoksun olmaktır. Eşlerden biri duygu ya da düşüncelerini açıklıkla ve yeterli bir biçimde açıklamadığı, diğeri ise soru sormak yerine varsayımlarda bulunduğu zaman yanlış anlamaların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Kendini savunmak adına özellikle ''sen’ ‘mesajlarıyla karşındakini suçlamak, sınır ihlallerinde bulunmak ve bunların sonucunda öfkeyi kontrol edememek işleri iyice karmaşıklaştırır. Eğer duygusal açıdan kırılgan bir insansanız, ufak tefek iletişim bozuklukları dahi her an bir anlaşmazlığa sebep olabilir. Yine, biriniz çok yorgun ya da herhangi bir konuda stresliyken tek bir ''sen'' mesajı ya da zehirli bir dille yapılan ufacık bir yorum da bir anlaşmazlığa yol açabilir. Özellikle de hassas olarak tabir ettiğimiz konularla ilgili en ufak bir söz bile kavgaya yol açabilir.

Eşinizin ailesi, evlilikte işbölümü, para ve zaman, kültürel ve dinsel farklılıklar, ebeveynlik görevleri, cinsellik, alkol kullanımı, kilo ve görüntü en önemli hassas konu başlıklarıdır. Peki bu anlaşmazlıkları nasıl çözümleriz? Tabi ki sihirli çözümler söylemek mümkün değil. Ama özellikle hangi stratejilerin olması gerektiğini kısaca açıklayalım: Uzlaşması olanaksız farklılıklar konusunda yol kat edebilmenin ilk şartı eşinizi değiştirmeye çalışmaktan vazgeçmektir. Bir bilgenin de dediği gibi, birini değiştirmeye çalışmak hiçbir şeyi değiştirmez maalesef.. Bir tartışmayı kesmek için, sakinleşmek ve daha geniş bir açıdan bakabilmek gerekir. Yani durun, bakın ve dinleyin..

Bir takım gerçeklerle ilgili konularda anlaşmazlık ortaya çıktığı zaman, yapılabilecek en iyi şey daha çok bilgiye sahip olmaktır. Bilgi toplamaktır. Tarafsız birinin görüşünü almak da işe yarayabilir bazen.. Temel kurallar koyun.. Yani; yemeği biri pişirir, sofrayı diğeri toplar kuralı, alınan her şey yerli yerine konur kuralı, bir hafta sen, bir hafta ben kuralı, gece belli bir saatten sonra tatsız konuların tartışılmaması kuralı gibi.. Anlaşmazlıkların çözümü konusunda yapılan araştırmalar, insanların iyi bir ruh hali içinde oldukları zaman, anlaşmazlıklara daha esnek bakabildiklerini ve daha iyi çözümler bulabildiklerini göstermektedir. Eşiniz ve siz, yorgun, aç, sinirli iseniz ya da aceleniz varsa, aranızda anlaşmazlık çıkması çok olasıdır ve bu ruh hali içindeyken konuşmaya kalkarsanız, bulduğunuz çözümler oldukça yetersiz olacaktır.

Kendinize bir ara verin ve her ikinizin de ruh hali düzeldikten sonra konuşmayı deneyin. Her ikinizin de rahat olabileceği bir zaman ayarlayın.. Aranızdaki gerginlik giderek artıyorsa araya bir fiziksel engel koymanın, göz temasını azaltmanın anlaşmazlıklara çözüm bulma olasılığını arttırdığı araştırmalarla da sabittir. Rekabetin söz konusu olduğu durumlarda göz temasının devamı, bir tür tehdit duygusu yaratıyor ve öfkeli insanları birbirlerine saldırmaya davet ediyormuş. Olumsuz duygularını dile getiren evli çiftler de bu buluştan yarar sağlayabilirler. Birlikte yürüyüşe çıkmak, özellikle de sakin ve sessiz bir yerde yürümek, tartışmalı bir konuyu açmak için iyi bir yoldur. Çevrenizdeki huzur, ruh halinize de yansır ve sizi sakinleştirir.

Yan yana yürümek de, aranızdaki gerilimi artıran göz temasına girmenize engel olur.. Aklınızın takıldığı konulardan kopabilmek için tartışmaya ara vermek gerekir bazen. Tartışma sırasında kişi bir noktaya kilitlenip kalabilir. Fikirleriniz sanki donar ve tüm esnekliğinizi, anlayışınızı yitirirsiniz. İnandığınız şeylere ters düşen yeni bir bilgi edindiğiniz zaman, bunu hemen göz ardı etmek ya da sorunu çözmek için yollar aramak yerine bu yeni bilgiye karşı adeta savaş açmak düşüncelerin donmasının açık bir belirtisidir. Yeni bilgilere açık olamamak, aynı bir bilgisayarın kilitlenmesi gibi, öğrenme ve kavrama sisteminizin kilitlenmesidir.

Böyle zamanlarda tartışmayı kesip, daha sonraya ertelemek iyi bir çözümdür.. Özetle şunu söylemek gerekir ki çiftlerin birlikte yaşama konusunda başarılı ya da başarısız olmalarının nedeni kullandıkları sözcüklerdir. Karşılıklı konuşmalarınız, güven ve sevgi dolu ise ve konuşmalarınızdan doyum sağlıyorsanız, ilişkiniz iyi bir ilişkidir. Eğer karşılıklı konuşmalarınızda taraflardan biri baskın ve konuşmalar gerilimli, kaba ya da yaralayıcı ise, ilişki güvensiz ve tatsızdır. Temel iletişim becerilerini öğrenmek ve geliştirmek ilişkimizin mutluluğu için yapabileceğimiz en etkili yoldur. Ve bu yolun sonunda mutlaka huzur ve kendini gerçekleştirme vardır. Ne mutlu yola çıkanlara.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anlaşmazlıkların Çözümü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kemal TUNCER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kemal TUNCER Fotoğraf
Psk.Dnş.Kemal TUNCER
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kemal TUNCER'in Yazıları
► Stres ve Çözümü Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
► İlişkilerde Çatışma Çözümü Psk.Simge ÖZYÜREK
► Cinsel Sorunların Çözümü Psk.Feyzullah ALPMAN
► 4+4+4 Okula Uyum Problemi ve Çözümü Psk.Sinem Gül ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Anlaşmazlıkların Çözümü' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Olsun... Aralık 2020
► Benim Hayatım Aralık 2020
► Çocuk ve Kitap Ekim 2017
► Çocuk ve Şiddet Ocak 2017
► Mutluluğun Resmi.. Nisan 2016
◊ Çöktüremiyeceksiniz Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:35
Top