2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluğumuzun Lezzeti: Dondurma
MAKALE #16175 © Yazan Dyt.Simge KURALAY | Yayın Şubat 2016 | 2,428 Okuyucu
Dondurma, tüm dünyada her yaştan insanın severek tükettiği bir besindir. Ülkemizde özellikle yaz aylarında tüketilmesine karşın, her mevsim tüketilebilen, serinletici ve mutluluk sağlayan bir gıdadır dondurma. Aynı zamanda içerdiği karbonhidrat, protein, yağın yanı sıra başta kalsiyum olmak üzere birçok minerali içermesi nedeniyle de çok besleyici bir tatlıdır.

Gelelim dondurmanın geçmiş zamandan günümüze gelişine: Dondurmayla ilgili yazılı ilk belgelere 1769 yılında İngiltere’de yayımlanan bir dergide rastlanılmıştır (1). Yaklaşık 3000 yıllık bir tarihi olan dondurma, ülkemizde ilk olarak 1900’lu yılların başlarında İstanbul’da ve Kahramanmaraş’ta üretilmiştir (6). Yapılan araştırmalara göre kişi başına dondurma tüketimi yılda ABD’de 26 litre, Avrupa ülkelerinde ortalama 11 L, İtalya’da 12 L, İngiltere’de 25 L, İsveç’te 14 L, Yunanistan’da 7 L ve Japonya’da 15 L iken Türkiye’de ise sadece 1.5 L’dir (2, 3). Ülkemizde dondurma tüketiminin düşük olmasının en önemli nedeni dondurma kültürünün henüz gelişmemiş olmasıdır. Üretimde önemli gelişmeler olmasına karşın, dondurma tüketimi açısından Avrupa ve Amerika ülkelerinin çok gerisinde bulunmaktayız. Örneğin Avrupa ve özellikle de Kuzey Amerika’da dondurma hemen her mevsimde tüketilen bir ürün iken, ülkemizde ise dondurma çoğunlukla yaz aylarında tüketilmektedir.

Bu besleyici ve mutluluk sağlayıcı tatlının içeriğine bakacak olursak; karbonhidrat, protein, yağ gibi makro bileşenlerin yanında A, B, C, D, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kkal içerir. Bu değer, hamurlu ve yağlı tatlılara kıyasla çok daha düşük bir değerdir. Kültürümüzdeki yemek sonrası tatlı alışkanlığı da düşünülecek olursa, dondurma çok güzel bir seçim olabilir. Ayrıca 100 gram sütlü dondurmada ortalama 148 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 63 mg sodyum, 181 mg potasyum, 0.1 mg demir, 440 IU A vitamini, 0.21 mg E vitamini, 0.21 mg B2 vitamini ve 0.1 mg niasin vardır. Glisemik indeksi orta seviyede olsa da tüketilen miktar fazla olursa glisemik yükü artar, yani kan şekerini hızlıca yükseltip düşürebilir. Bu nedenle tüketilen miktara dikkat edilmelidir.

Peki dondurmanın çok daha besleyici bir şekli ile tanışmak ister misiniz? Yoğurt dondurması! Yoğurt dondurması, dondurma ve yoğurdun bütün özelliklerini, özellikle de sağlığımız açısından çok önemli etkileri olan laktik asit bakterilerini taşıyan fonksiyonel bir gıda maddesidir (5). Avrupa ve Amerika’da uzun yıllardır sevilerek tüketilen yoğurt dondurması, ülkemizde pek fazla tanınma imkanı bulamamıştır (4). Normal dondurmadan %80 daha az yağ, 2 kat daha fazla protein ve %40 daha az kalori içerdiğinden, Amerika’da dondurma tüketen her 10 insandan 8’inin yoğurt dondurmasını normal dondurmaya tercih ettikleri ve daha ferahlatıcı buldukları gözlenmiştir (Mitten 1977).

1) Akbulut N, Kınık Ö. 1991. Soya sütünün dondurma üretiminde kullanım olanakları üzerinde bir araştırma. Ege Üniv Müh Fak Dergisi Seri: B Gıda Müh, 9 (2): 1-13.
2) Anon. 2004. Dondurmanın besin değerinden faydalanmıyoruz. www.ntvmsnbc.com/news/276136.asp (Erişim tarihi 16.9.2007).
3) Ateş Y. 2004. İster külahta ister pakette hepsi birbiriyle rekabette. www.sabah.com.tr/2004/04/17/gny102. html
4) Mann 1977. Özrenk ve Akyüz 2000
5) Abd El-Rahman ve ark. 1997; Jonkman ve ark., 1999)

Dyt. Simge Kuralay
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluğumuzun Lezzeti: Dondurma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Simge KURALAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Simge KURALAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Simge KURALAY'ın Makaleleri
► Dondurma Dyt.Merve TIĞLI
► Süt, Dondurma ve Sağlık Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocukluğumuzun Lezzeti: Dondurma' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:23
Top