2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus ve Cinsel Problemler
MAKALE #16176 © Yazan Uzm.Psk.Yusuf KAYA | Yayın Şubat 2016 | 3,158 Okuyucu
CİNSEL SORUNLAR BİR KİŞİNİN DEĞİL, BİR ÇİFTİN SORUNUDUR

Vajinusmus, halkımızın bilmesi gereken önemli bir kadın cinsel problemidir.
Vajinusmus, en basit anlamıyla, kadının cinselliği reddetmesi ve erkeğiyle cinsel birleşmeyi yapamamasıdır. Günümüzde tedavisi olan bu rahatsızlık, korku ve geçmiş travmatik cinsel deneyimlerin sebep olduğu, kadınların cinsel yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Kadın için olduğu kadar erkeği içinde sorun olan bu durum, iyi bir cinsel terapistin kontrolünde çözülebilecek bir problemdir.
Birkaç yıl önce birkaç kadın doğum uzmanı arkadaşımla bu konuyu konuştuğumuzda korkunç bir gerçeği bana anlattılar. Vajinusmus hastaları sık gelir mi? diye sorduğum bir uzman arkadaşım, çok sık geldiklerini, fakat gelme nedenlerinin daha çok vajinusmus hastasının bakire mi yoksa bakire değil mi anlamak olduğunu söyledi. Nasıl yani!!! Şeklindeki şaşkınlıkla karışık soruma, evet ne yazık ki, psikolojik olan bu sorunun daha çok yeni evlenen çiftlerde görüldüğünü ve evliliğin ilk gecesi gelinin ilişkiye girmekten korkmasının, damat ve ailesini bu soruyu sormasına sebep olduğunu söyledi. Gelen her hastaya bu sorunun psikolojik boyutunu anlatmaya çalıştığını söyleyen arkadaşım, bunu anlatmanın kimi evliliği kurtardığını, kimisinin ise bildiğini okuduğunu söyledi.
Genç kızlarımız ve genç erkeklerimiz heyecanla evlenirler ve ilk gecelerinin mükemmel geçmesini hayal ederler ama bazen hesapta olmayan bazı şeylerle karşılaşırlar, bunlardan biri de vajinusmustur.

En mutlu günlerinde, birkaç haftalık psikolojik destekle ve müdahalelerle atlatılabilecek bu problemi büyütüp, kurdukları güzel yuvayı dağıtan veya eşinin bu halini anlamayıp zorla ilişkiye girerek, yine bir travma yaşatan çiftler olması çok üzücü.. Yıllar önce bu ve benzeri cinsel problemlerin aslında çok az olduğunu düşünürdüm, ama çeşitli araştırmaları okuyunca aslında zannedildiği kadar da az olmadığını, neredeyse ülkemizde her on kadından birinde bunun yaşandığını görmüş oldum.
Danışanlar, yıllarca eşi ile normal bir ilişki yaşamadığını, çevresinin çocuk baskısını ve kendilerince buldukları çözümleri anlatıp dururlar. Hiçbir şey için geç olmadığını bilmek her zaman güzeldir ve gerçekten cinsel terapilerde günümüzde ümit verici birçok gelişme olması ve her cinsel işlev bozukluğunun tedavisinin de olduğunu bilmek rahatlatıcı ve çok güzeldir.

Bu yazımda, Vajinusmusun sebeplerinden en önemlisini anlatmaya çalışacağım.
Peki nedir en önemli sebep?

KORKU

Korku, insanların şiddetle kaçmasını, uzaklaşmasını ve kendini korumasını gerektiren durumdur. Bazen bir şeylerden bilinçli korkarken, bazen de içgüdüsel olarak korkarız. Evet insanlar genellikle bilmedikleri şeyden iç güdüsel olarak korkarlar. Bilmemek ürkütücüdür.

Peki vajinusmusta korkuya sebep olan şeyler nelerdir. Öncelikle yanlış inanışlar, bu soruna sebep olan en temel etmendir. Genellikle cinselliğin rahatlıkla konuşulamadığı toplumlarda genç kızlar, ergenlik dönemi ile birlikte çevrelerinde cinsel deneyimlerini korkunç bir şekilde anlatan insanların derme çatma cinsel tecrübe ve bilgilerini dinlerler. Bu kızlarımızın genellikle hayal ettikleri cinsellik kanlı ve acılı olacağı şeklindedir. Bu yanlış inanç ile evliliğe hazırlanan bir genç bayan bu düşüncelerinin bazen farkına bile varmaz ve ilk gecesinde bu düşünce kendini hissettirmeye başlayınca, artık zor bir süreç onlar için başlamış olur. Bu duruma anlam veremeyen erkeklerin bazıları sevilmediğini-arzulanmadığını düşünür, bazıları acaba aldatıldım mı der, bazıları ise bu durumun sabır gerektiren bir durum olduğunu ve zamanı gelince cinselliği sevgili eşiyle yaşayacağını düşünür. Kimi genç kız ve erkekler ise bu durumun tamamen psikolojik olduğunu fark eder ve iyi bir uzmanla bu konuyu halledebileceklerine inanır ve bir cinsel terapi uzmanına giderler. Şanslı olan bu kesim, kendileri için en özel duygularını ve bedenlerini paylaşacakları eşinin de desteğiyle, bir uzmana gider ve uzman ile hassas adımlarla ilerleyecekleri, zamanlamaların ve ev ödevlerinin önemli görüldüğü süreci yaşarlar. İyi bir uzman, hem bu sorunun çözülmesine yardımcı olur, hem de keyifli cinsel yaşam konusunda bu çifte bilgiler aktarır.

Her şeyden önce vajinusmusun çözümünü sabır, inanç ve irade ile kendini ortaya koyan, danışanın sağlayacağı gerçeğini bilmek gerekir. ”KADER DEĞİLDİR VAJİNUSMUS” ve bu çok önemli bir ayrıntıdır, günlerce, haftalarca, aylarca ve bazıları için yıllarca eşi ile ilişkiye girememek, kadın için “kaderim bu benim” dedirtse de aslında bu durum onun kaderi değildir. Zor bir süreçtir, fakat asla kader değildir. Tedavisi neredeyse yüzde yüz olumlu sonuç veren bir cinsel problemdir.

CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI

Konumuz vajinusmus fakat cinsel bazı sorunların da en azından isimlerinin bilinmesinde fayda olduğunu düşünüyorum.
Günümüzde cinsel problemlerin sebebi büyük oranda psikolojiktir ve toplumumuzda çoğu kişi bu problemlerinin farkında olmasına rağmen yok sayarlar, bir uzmandan destek almaktan kaçınırlar. Cinsel hayat erkekler ve kadınlar için, hayata renk katan ve eşleri ile aralarındaki sevgiyi arttıran bir hayattır. Cinsellikteki sorunlar ertelenecek veya görmezden gelinecek kadar önemsiz değildir.
Evet yazımın başında da belirttiğim gibi, CİNSEL SORUNLAR BİR KİŞİNİN DEĞİL, BİR ÇİFTİN SORUNUDUR.. Bir kadın ve bir erkek birlikte cinsellik yaşamaya karar vermişlerse, sorun artık tek bir kişinin sorunu olmaktan çıkmıştır demektir. Sebepler büyük oranda bir kişiye özgü olsa da, aslında çiftlerin ikisini de ilgilendirir. Bazen tek bir kişinin veya çiftin birlikte bu sorunu çözmesi gerekir.
Kadınlarda en sık görülen cinsel problemler;
- Vajinusmus
- Cinsel isteksizlik
- Orgazm olamama
- Cinsel tiksinti

Erkeklerde en sık görülen cinsel problemler ise;
- Cinsel isteksizlik
- Erken boşalma
- Geç boşalma
- Sertleşme problemi
- Orgazm olamama
Ve yukarıda saydığımız her problemin uygun bir tedavi yolu olduğunun bilinmesi gerekir. Hayatınızı ve cinsellik gibi güzel paylaşımları ertelememeniz dileğiyle..
Psk. Yusuf KAYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinusmus ve Cinsel Problemler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yusuf KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yusuf KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Yusuf KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yusuf KAYA'nın Yazıları
► Erkeklerde Cinsel Problemler Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Evlilikte Cinsel Problemler: Erken Boşalma Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
► Vajinusmus ÇOK OKUNUYOR Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
► Vajinusmus Kadınları Psk.Semra TANAS
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus ve Cinsel Problemler' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:42
Top