2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Küfür ve Hakaret Kelimeleri Kullanmasına Karşı Ne Yapılabilir
MAKALE #16182 © Yazan Psk.Burcu OVACIK ERDEM | Yayın Şubat 2016 | 4,899 Okuyucu
Okul öncesi dönemde, çocuklar kayıt cihazı gibidir. Bu nedenle, gördükleri, duydukları her şeyi taklit etme eğiliminde olurlar. Taklit becerisi, çocuğun öğrenmesi ve keşfetmesi için gerekli bir beceridir. Fakat dünyada, çevrede sadece olumlu ve iyi örnekler yoktur. Olumsuz örnekleri de çocuklar taklit eder. Olumlu / olumsuz, iyi/ kötü gibi ayrımlar çocuklarda henüz gelişmediği için neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmeden, her şeyi model alırlar. Özellikle dil becerileri gelişmekte olan çocuklar, anlamını bilmeseler de kelimeleri iyi/ kötü diye ayırmadan tekrar ederler. Küçük yaş gruplarında ( 2-3 yaşta) görmezden gelmek, o kelimelere hiçbir şekilde tepki vermemek, duymamış gibi davranmak ve dikkati dağıtmak, o kelimenin unutulmasını sağlayabilir.
Çocuklar istemediğiniz sözcükler kullandıklarında, çocuğa kızmak hiçbir işe yaramaz. Öncelikle, sorunun kaynağını bulmak çok önemlidir. Çocuk, bu kötü sözleri ya da kaba kelimeleri yakın çevresinden mi öğreniyor? Sinirlendiğinde kaba ya da küfürlü konuşan aile bireyleri var mı? Eğer ailede çocuğa yanlış model olan birileri varsa, önce o yetişkinin davranışını değiştirmesi ve çocuğa doğru model olması gerekir. Çocuk açısından, söylediklerinizden ziyade, yaptıklarınız etkilidir. Eğer aile bireylerinde böyle bir olumsuz davranış yoksa, çocuğun arkadaş çevresi ya da izlediği filmlerle-dizilerle ilgili öğrenmeleri araştırılabilir. Bu noktada, çocuğunuzun ne izlediğini kontrol etmeniz büyük önem taşır. Arkadaş çevresiyle ilgili ise, öğretmenlerle işbirliği içinde bu sorunu aşabilirsiniz.
Evde, küfürlü ve hakaret içeren konuşmaların kabul edilmediğini, onaylanmadığını, uygun bulunmadığını, 5-6 yaşlarındaki bir çocuğa anlatabilirsiniz. Basit bir dille ve soğukkanlı bir şekilde, kısaca neyin uygun olmadığını ve neyin uygun olduğunu anlatın. Yüz mimiklerinizle de onaylamadığınızı çocuğa hissettirin. Ve “ bizim evde böyle konuşmaları doğru bulmuyoruz, bu kelimeyi sevmedim” gibi kısa bir cümle kurduktan sonra bir süre sessizlik içinde kalarak çocuğun bu bilgiyi sindirmesini sağlayabilirsiniz.Ebeveynler de kendi aralarında “ Bu çocuk bu konuşmaları nereden öğreniyor anlamıyorum” gibi diyaloglara girmemelidir. Bazı koşullarda bu tarz kelimeleri görmezden gelmek ve çocuğun dikkatini başka yöne çekmek işe yarabilir. Çocuğa ondan ne istediğinizi birkaç cümleyle anlatmanız yeterlidir, uzun konuşmalar ya da öğütler çocuğun anlama seviyesinin üstünde olabilir ya da çocuğun sıkılmasına neden olup dikkatini dağıtır. Eğer çocuk, olumsuz kelimeleri bilinçli olarak, anlamını bilerek kullanmaya başlamışsa, çocuğunuz öfkesini yanlış bir yolla ifade etmeyi öğrenmiş demektir. Ona, öfkesini doğru yoldan ifade etmesini öğretmeniz, yani çocuğunuzu bu konuda eğitmeniz, fakat hepsinden önemlisi ebeveynler olarak öfkesini yönetebilen yetişkinler olmanız, çocuğa rol model olmak açısından önemlidir. “ Seni anlıyorum, kızgınsın ama böyle kelimeler kullanmak sorunu çözmez. Ne istediğini, karşıdakini üzmeden, kırmadan da anlatabilirsin. Bazen her istediğimiz olmaz, ben de istediklerim olmadığında kızıyorum üzülüyorum ama kötü sözler kullanmıyorum onun yerine ben öfkelendiğimde böyle yaparım, sen de deneyebilirsin, şunu yapabilirsin, bunu isteyebilirsin, şu kişiyle oynayabilirsin…” gibi alternatif düşünme becerileri geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Eğer, her yolu denediğinizi ve doğru model olduğunuzu düşünüyorsanız; fakat buna rağmen çocuğunuzda davranış değişikliği olmuyorsa , belki de çocuğun duygusal ve sosyal dünyasıyla ilgili başka keşifler yapmak gereklidir; bu nedenle bir uzmandan yardım almanızı öneririm.

Psikolog Burcu OVACIK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Küfür ve Hakaret Kelimeleri Kullanmasına Karşı Ne Yapılabilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu OVACIK ERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu OVACIK ERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu OVACIK ERDEM'in Makaleleri
► Oyun Terapisi Nedir? Oyunla Terapi Yapılabilir mi? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukların Küfür ve Hakaret Kelimeleri Kullanmasına Karşı Ne Yapılabilir' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:56
Top