2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadın Neden İsteksizleşir?
MAKALE #16183 © Yazan Psk.Ahmet Sevran POLAT | Yayın Şubat 2016 | 6,530 Okuyucu
Kadınlarda cinsel isteksizlik çok yaygın olan bir durumdur. Cinsel isteksizlik her 3 kadından 1’inde görülen bir cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel isteksizlik vakalarının bu kadar fazla olmasına rağmen kliniklerde başvuru oranı neden düşük derseniz; arz-talep dengesidir. Kadınların bu konuda bilgisiz olması, bu sorunun sadece partnerle yaşanan bir uyum sorunu olması, onları yönlendirecek aydınlatacak güvenilir ve ulaşılır bilgi kaynağının olmayışı gibi bir çok etken yatıyor altında. Son zamanlarda vajinismus ne kadar ön plana çıkmış olsada kadınlarda ki cinsel isteksizlik vakası vajinismusa oranla 10-15 kat daha fazladır.

Cinsel istek bozuklukları belirgin baskı ve kişiler arası zorluklara yol açan cinsel fantezi ve davranış yokluğu ya da eksikliği ile karakterizedir. Yani bu kadınların büyük çoğunluğu fantezi kurmayı bırakmış cinsel birleşmeye ara vermiş ama çok nadirde olsa eşinin zoruyla ilişkiye giriyor onuda eşi istediği için bazende bu bir görev, zorundalık gibi görülüyor ve hal böyle olunca bu kadınlar belli bir zaman sonra kendi bedenlerinden de soğuyor ve cinselliğe tamamen küsüyorlar.

Nedenlerine baktığımız zaman, cinsel isteksizliğin oluşum süreci tek bir etkene bağlı olarak gelişen bir durum değildir çoğu zaman, cinsel isteksizlik yaşanan farklı bir cinsel uyum sorunun sonucu da olabilir. Kişi bilinçli ya da bilinçsiz olarak yaşanan bu cinsel işlev bozukluğunun belirtilerine hizmet eder ve sanki bir hak edilmişlik hissiyatıyla durumunu sorgulayamaz olur bazen. Başlıca etkili olan nedenlerine baktığımızda ise karşımıza çıkan ;

1-Düzensizlik: Bir çok kadının kafasında, sürekli düzenleriyle ilgili bir program vardır, kadınlar sabah kalktıkları zaman bir iş planı yapıyorlar kafalarında şimdi su saatte kahvaltı yapılacak şuraya gidecek bu yapılacak alışveriş yapılacak tık tık tık akıyor akşam yattığı saate kadar bir planı var içgüdüsel yapar bunu kadınlar. O düzen akışında bir yerde bir tıkanıklık olursa krize girer bu tür kadınlar, biraz kronikleşmişse de cinsel sorunlar ortaya çıkabilir. Anlık krizler her zaman olabilir hayatın kendisinde de ama geleneksel bir kriz yapısına doğru gidiyorsa kadın bir cinsel sorunda yaşar.

2-Kendini cezalandırma: Burada suçluluk ve günahkarlık duyguları devreye giriyor yani bir kadın kendini suçlu ve günahkar hissediyorsa böyle bir duygusal arka planı varsa kefaret ister işte yaşanılan cinsel işlev problemi o suçun ve günahın bir bedeli olarak karşımıza çıkabilir. Bu bilinçdışında cereyan eden bir süreçte olabilir, bilinç düzeyinde aktif olan bir şey de olabilir. Her halükarda kadın cinsel eyleme duyulan ihtiyaçtan dolayı kendisini suçlu hisseder ve yaşanan cinsel isteksizlik bu iç hesabın bir sonucudur.

3-Güven duygusu:Kadın kendine güvenmiyor olabilir, kendine güvenmiyor derken dişiliğine güvenmiyordur, vücudunu beğenmiyor olabilir, göğüslerine güvenmiyordur, saçlarını beğenmiyordur. Bir şekilde kendini beğenmiyordur; yani bedeniyle, cinselliğiyle, kadın cinsel fonksiyonlarıyla yetersizliğiyle ilgili bir kavgası vardır.
Partnerine güvenmiyordur, beni sevecek mi? Terk edecek mi? Koruyacak, kollayacak mı? Yanımda duracak mı? Hasta olduğum zaman yanımda duracak mı? Beni aldatıyor mu? Bir başkasıyla sex yapıyor da bana hastalık mı bulaştıracak? İşte ben boşalmasını kontrol etmesiyle ilgili endişeler yaşıyorum içime boşalıp beni hamile bırakacak mı? gibi korkular ve kaygılar varsa, kadının partneriyle ilgili bir güven sorunu vardır.
Ortama güvenmiyordur, yani mahremiyet eksikliği vardır.

4- İmago aktifleşmesi: Çocukken annemizin ve babamızın fiziksel özellikleri davranış özellikleri bize karşı olan bizi memnun eden, tatmin eden davranışların ya da bize vermedikleri bizden esirgedikleri ve bize vermesini istediğimiz hayalini kurduğumuz güçlü ebeveyn algısı bunlar imagomuzu oluşturur. Bunlar bizim ilk aşk nesnemizdir ve bir erkeğe baktığımızda, bir kadına baktığımızda onu arzulamak onu beğenmekle ilgili bir duygu hissettiğinizde yüksek bir ihtimal imagonuz aktifleşmiştir.
Aşk denilen şey imagonun aktifleşmesidir bir anlamda, yani durup dururken birisine aşık olup birisinden hoşlanıyorsanız onda bir şey bulmuşsunuzdur. Bulduğunuz şey ya vaktiyle size verilendir ya da verilmeyip verilmesini arzuladığınızdır yada sizi büyütenlerin fiziksel özellikleridir. İmago aktifleşmesi patolojik bir durum degildir bu arada, gayet olağan doğal normal bir şey hepimizin içindeki bri imago var hepimiz birilerini beğenip arzuluyoruz. Ne zaman patolojik oluyor? Aşırıya kaçtığımız zaman yani çok kavramı burada devreye giriyor, eğer sizin sex yapmanızı engelleyebilecek özelliklere dönüşmüş gözünüzün önüne görüntüler gelmeye başlıyorsa geçmişe dair yani o imagoyla, baba figürleri iç dünyadan dışarıya gelip iniltilemeye başlıyorsa, iste o zaman imago aktifleşmesi patolojik bir duruma geliyor.

5- Duyguları bastırma: Bu cok önemli bir kavram bize duyuglarımızı bastırmak ögretildi duyguların ifade edilmesinin kötü oldugu söylendi duygularımızın ortaya dökmenin tehlikeli oldugu söylendi. Bu sebeple bizler duygularımızı bastırıyoruzve genellikle bastırdıgımz duygular öfke, korku, kırgınlık nedeniyle kontrolden çıkan duygulardır. Özellikle çatısmalı, kavgalı, duyguların böyle serbeste fütursuzca yaşandıgı aileler vardır; bağrışlarn, cağrışların, siddetin, alkolün bire bir yaşandığı ailelerde büyüyen kız cocukları, duyguyla korkuyu, siddeti birleştiriyorlar zihinlerinde ve bir şemsiye gibi bütün duyguları o semsiyenin altına alıp bastırıyorlar. Bu duyguların içersinde şehvette var cinsel arzular isteklerde var, yani siz öfkenizi bastırmak icin sehvetinizide bastırıyorsunz sebebi öfkenin serbestce bırakıldığı bir ailede büyümüş olmak ve duyguları kontrol ettiginizde geçmişteki acılarınızı kontrol edeceginiz varsayımıyla hareket ediyorsunuz. O bakımdan bazı kadınlar duygularını bastırırlar bu bastırmadan dolayıda şehvet duyamazlar istek duyamazlar.

Ahmet Sevran Polat
Uzman Klinik Psikolog & Cinsel Terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadın Neden İsteksizleşir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ahmet Sevran POLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ahmet Sevran POLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ahmet Sevran POLAT'ın Makaleleri
► Kadın Psikolojisi Psk.Ebru Ceylan TEZER
► Kadın Cinselliği Psk.Meltem BİLGİCİ
► Kadın Psikolojisi Psk.Deniz AKINCI
► Kadın Olmak Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Kadın Depresyonları Psk.Namık ACAR
► Kadın ve Şiddet Psk.Derya SOY
► Boşanma ve Kadın Psk.Nazlı AKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kadın Neden İsteksizleşir?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Terapi Hakkında Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:24
Top