2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler ve İçecekler
MAKALE #16190 © Yazan Dyt.Eda Canan EYGÖREN | Yayın Şubat 2016 | 3,183 Okuyucu
Bağışıklık sistemi, vücudumuzu hastalıklara neden olan bulaşıcı bakteriler, virüsler ve mantarlara karşı koruyan etkili bir sistemdir. Ayrıca vücudu istila eden bulaşıcı mikroorganizmalarla da savaşmaktadır. Yani bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma mekanizmasıdır. Bağışıklık sistemimizin desteklenmesi ve güçlendirilmesi bizleri özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sık görülen gribal enfeksiyonlara yakalanma oranımızı önemli derecede azaltmaktadır. Beslenme programımıza yapacağımız küçük eklemelerle bağışıklık sistemimizi güçlendirmek mümkün. İşte sizlere bağışıklık sistemimizi güçlendirecek on yiyecek ve içecek
Yoğurt ve kefir; içerdikleri yararlı bakteriler olarak bilinen probiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasını güçlendirerek bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca son zamanlarda yapılan çalışmalarda probiyotiklerin bağışıklık sistemimizi güçlendirerek birçok hastalığa karşı koruyucu etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır.
Sarımsak, dünyadahemen hemen her mutfakta bulunan sarımsak doğal bir antibiyotiktir. İçerdiği kükürtlü bir bileşik olan allisin sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olan sarımsak sadece enfeksiyonlarla savaşmakla kalmaz, bununla beraber ilk etapta hastalıkları önlemeye yardımcı olmaktadır.
Karnabahar ve brokoli bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar, C vitamini, mineraller ve lif içerir. Ayrıca sağlıklı bir diyet için gerekli olan kolin içerir. Kolin vücut hücrelerimizin düzgün çalışmasını sağlar ve aynı zamanda gastrointestinal bariyeri destekleyerek yararlı bakterilerin korunmasına yardımcı olur. Karnabahar ve brokoli özellikle hasta olduğumuzda tüketebileceğimiz faydalı bir besindir. Çünkü güçlü bir antioksidan olan ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olan glutatyon içerir.
Turunçgiller, (mandalina, portakal, limon, kivi, greyfurt) içerdikleri C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. C vitamini vücudumuz tarafından üretilmediğinden ve depolanmadığından günlük alımı sağlığımızın devamlılığı ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesi için son derece önemlidir.
Kırmızı Biber, turunçgillere oranla daha yüksek miktarda C vitamini içerirler. C vitamini soğuk algınlığı ve gripten kurtulmakta yardımcı olduğu gibi ilk etapta bu hastalıklardan korunmamıza yardımcı olan güçlü bir antioksidandır. C vitamini enfeksiyonlara karşı mücadeleye yardımcı antikor ve beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırır.
Ispanak, içerdiği yüksek oranda C, E vitamini, folat ile güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olur. Hücre ve dokuların yenilenmesini sağlar.
Tarçın, antiviral ve antibakteriyel bir baharattır. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra hastalığa neden olan bakteriler ve virüslere karşı savaşmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca vücuttan toksik maddelerin atılmasına ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.
Zencefil, vücutta antioksidan olarak rol oynar, antibakteriyel, ve anti enflamatuar özelliklere sahiptir. Karaciğer fonksiyonlarını, sindirimi geliştirmeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Kusma ve bulantının tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca C vitamini gibi bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu etki göstermektedir.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Diyetisyen Eda Canan Eygören
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler ve İçecekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Eda Canan EYGÖREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Eda Canan EYGÖREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Eda Canan EYGÖREN'in Makaleleri
► Sıcak İçecekler ve Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Alkolsüz İçecekler ve Diyet Dyt.Turgay KÖSE
► Uyutan Yiyecekler Dyt.Gülşen LÜKEL
► Kilo Vermeyi Sağlayan Yiyecekler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler ve İçecekler' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:19
Top