2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Takıntılarınız ile Başa Çıkın!
MAKALE #16191 © Yazan Uzm.Psk.Esra ORAS | Yayın Şubat 2016 | 3,505 Okuyucu
Sürekli bir şeyler için tedbir mi alıyorsunuz? Elleriniz sık sık yıkamalarınız yüzünden tahrip olmaya mı başladı? Gece yatmadan önce ışıkları/ocağı/kapıyı dönüp dönüp tekrar tekrar kontrol mü ediyorsunuz? Düzen sizin için vazgeçilmez, titizlik bir yaşam biçimi mi? Korkularınız ve önlem çabalarınız yüzünden hayat size zindan mı? Başkalarına hatta en sevdiklerinize zarar vermekten abartılı derecede korkuyor musunuz? Aklınızdan en olmadık anlarda en olmadık şeylerin geçmesinden kurtulmak saatlerinizi mi alıyor? Takıntılarınız yüzünden işiniz aksıyor, aileniz sürekli sizden şikayetleniyor, dostlarınız sizi anlayamıyor mu? Bunlardan biri veya birkaçı mevcutsa "Obsesif Kompülsif Bozukluk" tanısı üzerine düşünmemiz gerekiyor demektir.

Tedbirli birisiniz. Bundan mütevellit siz hastalığınızı çoktan araştırmış, hatta bir uzmana gitmiş olmalısınız. Amma velakin belki de içinde bulunduğunuz koşullardan ötürü henüz bir uzmana başvurmamış olabilir, başvurduysanız bile yeterince faydalanamamış ve aciliyetle çözüm yolları arıyor olabilirsiniz. Ben bu yazımda takıntılarınızla nasıl başa çıkabileceğinize dair birkaç püf nokta vereceğim. Takıntılarınızı yenmek konusunda inatçı olun ve gayret edin. Ümit ediyorum işe yarar.

1. Takıntılarınızı tanıyın. Sizi neyin "rahatsız" ettiğini iyi anlayın ve muhakkak bir kağıda aktarın.
2. Bu takıntıların hangi yönünün sizi rahatsız ettiğini, neden rahatsız ettiğini anlamaya çalışın. Örneğin ellerinizi çok sık ve uzun şekilde yıkıyorsanız, yıkamadığınızda neyin sizi rahatsız ettiğini düşünün. Yıkadığınızda ise neyin sizi rahatlattığını düşünün.
3. Bugüne kadar üstesinden geldiğiniz takıntıları düşünün ve daha önceki takıntılarınızı nasıl yendiğinizi anlamaya çalışın.
4. Mevcut takıntılarınıza geri dönelim. Rahatsız oluşunuzun nedenlerini ikinci aşamada buldunuz. Şimdi bu nedenlerin mantığını sorgulayın. Gerçekten "rahatsız olmakta haklı mısınız?".
5. Korktuğunuz felaket senaryolarının gerçekleşme ihtimallerini sorgulayın(lütfen gerçekçi olun!). Olma olasılığını diğer insanları da baz alarak gözden geçirin.
6. Kölesi olduğunuz takıntılara savaş açın. Unutmayın bu takıntılar "geleceğin kaygıları". Gelecek hala gelmedi. Bugünün derdi bize yeter; yarının derdini yarın düşünürüz.
7. Şimdi sizi rahatsız eden ne varsa, rahatsızlığınızı gidermek için ne yapıyorsanız tam tersini yapın. (Elinizi yıkayarak mı rahatlıyorsunuz; yıkamayın. Kapıyı 10 kere kontrol etmeden yatamıyor musunuz? 1 kere kontrol edin ya da hiç etmeyin.)
8. Hislerinizi ciddiye almayın. "…… yı yapmazsam …… olacakmış gibi hissediyorum." diyorsunuz ya hani? İşte olmasını umduğunuz şey hiç olmayacak. Hissettiğiniz şeyler hakikatler ve kesin olacak şeyler değiller!
9. Düşüncelerinizi kontrol etmekten vazgeçin. Aklınıza takıntılarınız gelse de başka şeylerle meşgul olun. Onu düşünmemeye çalışmak beyhude bir çabadır.
10. Ailenizi ve arkadaşlarınızı gözlemleyin. Sevdiğiniz insanlar sizin yaptıklarınızı yapmadan sizden daha rahatlar. Demek ki rahatlığın sırrı rahatsız eden şeyleri yapmaktan geçmiyor.
11. İmkânınız varsa tüm bu aşamaları geçmişinizin ve gelecek planlarınızın ışığında bir uzman eşliğinde deneyimleyin. Terapi takip demektir, değişimin anahtarı demektir, yalnız atlatmaya çalışmak da sizi çok yorar. Bu mücadelede yalnız kalmayın derim. Ayrıca yapılan araştırmalar OKB hastalığının bilhassa bilişsel davranışçı terapi teknikleri uygulandığında gayet olumlu düzeyde iyileşme gösterdiğini kanıtlamıştır.

Şifa niyetine….
Uzm. Psk. Esra ORAS
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Takıntılarınız ile Başa Çıkın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Esra ORAS'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Esra ORAS'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Esra ORAS
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi99 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Esra ORAS'ın Yazıları
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Belirsizlikle Başa Çıkabiliriz! Psk.Çağla Ebru AY GÜNEYSU
► Depresyon ile Başa Çıkabilme ! Psk.Sena ÇİLİNGİR
► Takıntılarla Başa Çıkma Psk.Handan ERDOĞAN
► Öfke ve Başa Çıkma Psk.Seçil YİKAR
► Tükenmişlik Sendromu ile Başa Çıkmak Psk.Mehmet GÖRÜROĞLU
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
► İlişkilerde Stresle Başa Çıkma Psk.Dnş.Aslı DENİZ
► Öfke Modumuzla Başa Çıkmak Psk.Alpaslan KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Takıntılarınız ile Başa Çıkın!' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:54
Top