2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Belime Takılan Çivi Yada Vidalarım Ağrı Yapıyor Ne Yapmalıyım?
MAKALE #16225 © Yazan Prof.Dr.Kadir KOTİL | Yayın Şubat 2016 | 198,354 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
BELİMDEKİ VİDALAR AĞRI YAPIYOR NE YAPMALIYIM?

Omurgasına vida yada çivi koyduran hastaların hikayeleri her biri kendine özeldir ve vida yada kendi tanımlarıyla platin koydurduklarında her şeyin biteceğini zannederler ama çoğu kez böyle olmamaktadır. Şimdi bel yada sırt omurgasına daha sık boyun omurgasına daha az uygulanan bu metal aparatların hastalara takıldıktan sonra neler olabilir ona bakalım.

Önce bir hastanın hikayesine bakalım

“3 ay önce kaza yaptım bel kemiklerimin bir bölümü ve omurganın bir bölümü alındı ve yerine platin takıldı ve nisan ayında bu yıl platinlerde oynama olduğunu hissettim doktorlarım pisikolojik sende bişey yok dediler bende platinlerimden ses gele geliyor o şekil hazirana kadar durdum ve sonuç haziran 26 da platinlerim tamamen kırılmış yani platin değil de kemiklerdeki bağlantılar kırılmış resmen ikiye bölündüm kamburum çıktı doktora gittiğimde bide fırça yedik neredesin şimdiye kadar diye neyse 27 haziranda ameliyata yattım ben sanıyordum ki platinler yenilenecek oysa platinleri alıp ameliyat bölgesini yeni platin takacak yerler aşınmış diye diye kapamışlar altı ay sonra takacaklar sonuç şu an et yığını gibiyim yatağa bağlıyım sadece demir bi korse verdiler onunla oturuyorum ama arkadaşın dediği kafama takıldı kemikler birleşiyormuş diye benim o alınan bölge bir birine sürtüşüyor ses geliyor oturduğumda acaba birleşirlermiki arada üç santim mesafe vardı şimdi çöktüm”

yada başka bir hastanın

“belimdeki rotlardan biri kırıldı ilk dönemlerde ağrı vardı aslında kırıldığında korkmuştum yenisini takılmak için yeni bir ameliyat olmaktan sonra beni ameliyatımı yapan doktora flımlerimi gönderdim “sen gençsin dedi eğer yaşlı olmuş olsaydın bu kırılma büyük bir problem olurdu dedi benim platin ameliyattan 13 ay sonra kırıldı dedi istersen aldır tamamen çok rahatsız etmiyorsa kalabilir dedi ağrıda olmadığı için birde o bölgede ikinci ameliyatı olmaktan çekindiğim için kaldı birde platin alınsa bile kemikler bir birine tamamen yapışıyormuş herhalde yani hareket kısıtlığı aynı kalıyormuş ameliyatla platini çıkarılan arkadaşlara .....”

1. Takılan vidaların özelliği önemli midir?

Omurgaya takılan vidaların içerdiği moleküler yapısı hastanın ameliyat sonrası bel ve ağrı kontrolü açısından çok önemlidir. Farklı türde çok sayıda alaşım gibi olan yanı saflık derecesi yüksek olmayan metal içerikli vidalarda iyon transferi olarak hastaların omurga üstündeki kaslarda sıvı birikimine ve ağrı oluşumuna neden olmaktadır. Bir konuda vidaların kaplamalı olması da önem arz etmektedir.

2. Takılan vidaların kalın ve uzun olması bana fayda mi zarar mi verir?

Kemik erimesi olan ve bazı kemik kalitesi bozuk olan hastalarda bel kaymasında yada kırıklarında nadiren de dar kanal hastalarında uygulanan vida ve metal çubukların uzun ve kalın olması daha iyi tutunması ve mukavemet artırması nedeniyle tercih edilebilmektedir ama bu işlemin yapılması konunun senyör yanı deneyimli cerrahlarından yapılması gerekmektedir yada ameliyat ortamında navigasyon olması durumunda uzun vidaların karşı taraftan çıkması damarı yaralayamayıp yaralamadığı hemen anlaşılmaktadır.

3. Takılan çivi yada vidaların ameliyattan sonra ağrı yapması normal midir?

Bu vidaları omurganın hasta olan bölgesine yerleştirirken nasıl ki toprağa tohum ekerken toprağı eşmek içini açmak zorundayız vida yerleştirme ameliyatında da durum aynen öyledir, yanı cilt altında kaslar yanı omurganın etlerini sağa ve sola sıyırmak omurgayı elma soyar gibi soymak zorundayız. Omurga kasttan soyulduktan sonra vida konacak yerler işaretlenir ve vidalar ne kadar gerekli ise yerleştirilir ve bir çubukla birbirine iki taraflı bağlanarak ameliyata son verilir. Cerrahiniz vidaların yanına kalçanızdan ayda hazır alınan kemik parçaları bu ameliyat sahasına yerleştirmek isteyebilirler bu çoğu zaman çok elzemdir. Ameliyat sonrası erken günlerde bel ağrısı olması normaldir ama bacak ağrısının olması yada şiddetli kalça ağrısının olması normal değildir, bunun açıklamasını çekilen filmlerle doktorunuz size açıklayacaktır.

Ameliyattan hemen sonra çok şiddetli bacak ağrısının olması yada yanmasının olması durumunda hastaneden çıkmadan ikinci erken ameliyat önerebilir buna evet zorunda zorundasınız. Bu sizin lehine olacaktır

4. Ameliyat olduktan sonra vidaların işi ne zaman bitmektedir belli bir süreden sonra çıkarttırmam gerekir mi?

Eğer vidalara çok yük bindiren ağır kilo yoksa ve düzgün korse kullanımı yapıldıysa kemik kaynaması için kemik parçacıkları yeterli miktarda yerleştirdikten sonra nadiren vidalar yada çubuklar kırılır ama çok uzun çubuklar kullanıldıysa kaynama olmadığı zaman kırılmalar oluşabilir ve bu durumda arkadan sesler yada katur kutur sesler sizleri çok rahatsız edebilir, bu ses bir kırık sesi şeklinde aniden hasta tarafından da duyulabilir. Bu durumda bunların çıkartılması gerekir yoksa hastaya zarar verebilir ama bazen de kırık sorun yaratmayabilir bu doktorunuz tarafından size söylenecektir.

5. Ameliyattan uzun bir süre sonra yada kısa süre sonra da ağrım var vidaları çıkartırsam ağrım geçer mi?

Ameliyattan hemen sonra uzun süre ağrı var ve aylarca devam ediyorsa bunların yanlış konduğu yada hastaya uyum sağlamadığı düşünceyle bunların çıkartılması gerekir. Ama ameliyattan uzun bir dönem sonra ağrı başladı ve gitmiyorsa ağrı çekilmez yada işkence çektiriyorsa bu durumda ağrının kaynağı araştırılmalıdır ve kaynama tam olmadıysa mümkünse çıkartılmamalı osteoindüsksiyon deden kemik yapımını artıran tedavi yöntemleri denenmelidir. Dinamk filmler çekilmelidir.

Ağrının vidaların çıkartılması durumunda geçmiyor ve hastanın ağrıları artıyorsa bu durumda omurganın zayıf kalmasına bağlı kas ve bağ yetmezliği tedavisi görmesi düzgün bir tedavi projesi hazırlanması gerekmektedir.

6. Taktırdığım vidalar yada platinlerin kırılmaması ve hayat boyu kullanabilmem için ne yapmalıyım?

Egzersiz yapmamak, kilo almamak, sigara içememek, güneşlenmemek ve yoğun ağrı kesici kullanmak omurganın kemikleşmesini geciktirir ve konan vidaların kırılmasına neden olur ve bu nedenle bunlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

7. Kadınlarda kemik erimesi olunca vida takılması bir sorun teşkil eder mi ?

Evet, kemik erimesi olan bir hastaya vidalar takılırken çok iyi hazırlanması gerekir yoksa vidalar çakılan yerde tutunamaz ve atarlar. Bu aynen kartonpiyere çivi çakmak gibidir ve tutunma güçleri zayıftır bu nedenle bu hastalara kemik güçlendirici vida tutunma gücü artırıcı sistemlerin kullanılması gerekmektedir. İlaveten acil değilse kemik kalitesini artırıcı tedaviyle bir süre tanınması gerekir. Kamik taramasını her sene bu nedenle yapılması elzemdir.

8. Ameliyat edildikten sonra komşu omur yada segment hastalığı denen şey nedir?

Hareketli omurların hareketsiz hale getirilmesi ameliyatı olan omurgayı sabitleme ameliyatından sonra vidalanamayan en yakın omurda aşırı yüklenmeye bağlı şişme yada kireçlenme yada gevşeme diğer adıyla kifoz denen omurganın öne eğilmesi darlık gibi komşuda gelişen sorunlardır ve çoğu zaman 3-5 yılda ortaya çıkar ve oranı % 20-30 dur. Tedavisi olguya göre değişmektedir.

9. Omurgaya takılan hareketli vidalar nedir ? hareketsiz vidalarla kıyaslandığında farkı nedir?

Daha çok kara disk hastalığı dediğimiz dejeneratif disk hastalığında daha iyi sonuçlar verdiği söylenmektedir ama uzun dönem sonuçları henüz yoktur.

10. Omurgaya takılan vidalar fazla olduğunda platinlerin hayat boyu kalması durumunda bunama gibi vücuda zarar veren bir sorun olur mu?

Takılan metaller çok fazla ise (10 dan fazla vida ve 15 cm çubuklar) nerede üretildiği belli olmayan ve içeriği belli olmayan vidalarda sorun olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Belime Takılan Çivi Yada Vidalarım Ağrı Yapıyor Ne Yapmalıyım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kadir KOTİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kadir KOTİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     78 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KOTİL Fotoğraf
Prof.Dr.Kadir KOTİL
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kadir KOTİL'in Makaleleri
► Hipofiz Tümörleri Yada Adenomu Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Ağrı ve Tedavisi Dr.Kenan KIBICI
► Covid 19 Pandemisi ve Ağrı Dr.İlker SOLMAZ
► Ağrı Bandı Kinesiotape Fzt.Sedat BAYRAK
► Nöropatik Ağrı Nedir? Prof.Dr.Orhan ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Belime Takılan Çivi Yada Vidalarım Ağrı Yapıyor Ne Yapmalıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Tümörleri Eylül 2017
► Humik Asit ve Mumiyo Nedir? ÇOK OKUNUYOR Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:01
Top