2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ekşi Mayalı Ekmek - Düz Bir Karın
MAKALE #16260 © Yazan Dyt.Reyhan ERİŞEN | Yayın Şubat 2016 | 66,005 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Ekşi mayalı ekmek yemek için 10 neden !

Hemen hemen herkesin ekmek çeşitlerine bir yakınlığı vardır. Çoğumuzun televizyondan duyduğu ve kafamızı karıştıran sorular var.

Ekmek yemeli miyiz? Yersek hangi ekmeği tercih etmeliyiz? Ekmek düşüncesi insanları iki tarafa ayırmış dahi olsa ekmeğin tarihi Adem babamıza dayanır ve bizimde ekmekle olan çocukluğumuza dayanan sıkı bir bağımız var. Ekmek doğası gereği bakterilerin kendine özgü benzersiz yapısıyla ve içerdiği saf maya, tam buğday unu ve işçiliği ile eski bir sanattır…

Peki biz ticari ekmek yerine neden Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmeği tercih ediyoruz?

İŞTE 10 NEDEN !

1. Ekşi Maya, genellikle daha düşük glisemik indekse (kan şekerini yükseltme hızı) sahip olduğu için diğer ekmeklere göre anlamlı ve bir o kadar belirgin bir şekilde kan şekerini yükseltmeyerek açlık hissini önler. Bu nedenle kan şekeri ve insülin düzeylerini normal düzeylerde tutarak, insülin direnci ve şeker hastalığını önlemeye yardımcıdır.

2. Ekşi Mayalı Ekmek, diğer ekmeklere oranla daha yüksek Lactobacillus bakteri içerir. Daha yüksek Lactobacillus daha az fitik asit demektir. Ve bu ne anlama geliyor? Daha çok mineral emilimi artar (özellikle demir ve kalsiyum eksiği yaşayanlar için) ve hazmı kolaylaştırır!

3. Tahıllarda nişastanın ön sindirimi için çalışan ekşi maya bakterileri kolay sindirim sağlar.

4. Ekşi Mayalı Ekmek hazırlığı (ıslatma, durulama, vs) daha uzundur ve glüten proteinleri amino asitlerine ayrılırlar. Böylece, gluten duyarlılığı olanlar için, daha kolay ve daha keyifli sindirim sağlar.

5. Küf gelişimini engelleyen asetik asit, ekşi mayalı ekmek yapımında kendiliğinden üretilir…Yani, maya, doğal olarak kendini korur. Diğer ticari ekmeklere ise bugün tüm dünyada bozulmamaları için gıda kaynaklı koruyucu madde katılmaktadır. Bu da bağırsaklarımız da toksik madde bırakmaktadır.

6. Ekmekte fermantasyon(mayalanma) süreci, bağırsaktaki yararlı bakteri içeriğini arttırır. Sağlıklı bağırsak bakterileri = Mutlu, Sağlıklı Vücut demektir.

7. Ayrıca, bu bakteriler, bağırsakta maya yoğunluğunu kontrol ederek maya üremesine ve enfeksiyon oluşma olasılığını da azaltır.

8. Maya bütünlüğü bu besin açısından bir dizi iyilik içerir. Ekşi Mayanın içerdiği vitaminler, B1-B6, B12, folat, niasin, riboflavin, E vitamini; Mineraller ise, selenyum, demir, manganez, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko ve potasyumdur. Ayrıca benzersiz dengeli protein ve yağ asitleri içerir. Örneğin 1 dilim(25gr) beyaz ekmek de 12-15 gr karbonhidrat ve 2 gr protein varken, 1 dilim(25gr) ekşi mayalı tam buğday ekmeğinde 13gr karbonhidrat ve 3 gr protein mevcuttur. Tabi ki bu değerlerin hepsini ticari olarak üretilen ekmeklerde bulamayabilirsiniz.

9. Ekşi maya, su ve tam tahıl unundan yapılan Ekşi Mayalı Ekmek, ekmeğin en eski ve en özgün biçimidir. Gerçekten doğa ile uyum içinde hazırlanmış eski bir sanattır. Diğer ekmeklerin aksine tamamen doğaldır.

10. Hindiba, sarımsak, soğan, pırasa, muz, buğday, arpa ve çavdarda yer alan inülin ve oligosakaritler bağırsaklarımızdaki ekşi maya bakterilerinin yakıtları için mükemmel birer (prebiyotikler) kaynaktır.

Ekşi mayalı ekmek probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi (gastirit, reflü, ülser) problemlerine, insülin direncine, demir eksikliği anemisine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcıdır.


Düz bir karın için 9 basit formül!

REZENE ÇAYI: 1 Su bardağı suya, 1 çay kaşığı Rezene tohumu eklenerek 5 dakika demlenir. Bu karışım gaz problemini gidererek şişkinliği hafifletir. Mide ve Bağırsak kaslarını dinlendirir.

SOMON: Yüksek miktarda Omega-3 ve D vitamini içerir. Yetersiz D vitamini düzeyi; Karın bölgesinde yağlanma ile bağlantılıdır. Bunun nedeni D vitamininin, obez (BKİ 30 ve üstü) insanlarda yeterli miktarda alınamaması veya yağ hücreleri içine hapsolmasıdır. (Kan değerlerinde D vitamini düşük ise). Somon; omega-3 ve D vitamini içeriğiyle karın yağlarına çifte vuruş yaparak etki gösterir.

YUMURTA: Güne 1 yumurta ile başlayın. Kahvaltıda yumurta yiyen insanların günün geri kalanında daha az yemek yediği gösterilmiştir. Yumurta; Yüksek B12 vitamini içeriğiyle yağ hücrelerinin yakılmasına yardım eder. D vitamini ve Kolin içeriğiyle yağ metabolizmasında rol oynarlar. Bu besinlerin çoğu yumurtanın sarısında bulunur. Healthy Study 2008 raporuna göre ‘’Günde 1 Yumurta Kalp İçin Güvenilirdir.’’

ZEYTİNYAĞI: Tekli doymamış yağ asidi içeriğiyle yağların depolanmasını ve yanmasıyla ilgili genler üzerine etkilidir. Doygunluk sağlamak, karın yağlarının birikimini azaltmak ve kan şekerinin düzenlenmesinde anahtar rol oynar.

KEPEKLİ TAHILLAR: Tam Buğday Ekmeği, Kinoa ve Yulafın içerdiği yüksek miktarda lif, insülini düşük seviyede tutarak yağ hücrelerimizin küçük kalmasını sağlamaktadır.

MUZ: Potasyum içeriğiyle doğal idrar söktürücüdür. Sodyum ve su salınımını tetikleyerek karın duvarının kabarmasını önler. Çözünür lif içerir. Su ile tüketildiği taktirde kabızlığı önler. Diğer potasyumu yüksek gıdalara örnek verecek olursak; Patates, Domates, Fındık, Yeşil Yapraklı Sebzeler, Kayısı...şeklinde sıralayabiliriz.

YOĞURT: İçerdiği yüksek miktarda kalsiyum karın yağlarını uyaran KORTİZOL hormonunun üretimini yavaşlatır. Her gün 1 su bardağı yoğurt tüketilmelidir.

SALATALIK: Su atılımını sağlar. Kalorisi düşüktür. Eğer şişlik hissediyorsanız, salatalık bu konuda size yardımcı olacaktır. Özellikle karın ve gözaltı şişkinliğini azaltmaktadır.

SU: Günlük 8 Su Bardak SU temel kuraldır. Fakat bu kişiler arası farklılık gösterir. Bireyin tüketmesi gereken su miktarı, kilosu ile orantılıdır.

KİLO X 35 ml = Günlük Su Tüketimi olarak hesaplanmaktadır.

Ortama olarak;
  • Bayanların 10-12 Su Bardağı(250ml),
  • Erkeklerin ise 12-14 Su Bardağı(250 ml) suyu içmeleri kabızlığı engelleyerek, yağ depolanmasını önler.
Gazlı sular ise şişkinlik yapar. Diğer bir parametre ise idrar rengidir. İdrarınız açık sarı olmalıdır.

Şişkinliği azaltmak için en iyi

Ödem Atan Aromalı Su Tarifi1:

1 Litre SU
1 Adet LİMON(4’e bölünmüş)
SALATALIK (dilimlenmiş)
TAZE NANE
1 Çubuk Tarçın
Dolapta 1 Gece Bekletilir. Gün boyu içilir.

ÖDEM ATAN ÇAY:

2 Bardak Sıcak Su (500ml)
1 Tutam Kiraz Sapı
1 Yemek Kaşığı Yeşil Çay
1 Çubuk Tarçın

1 Demlikte Demlenir. Türk Çayı usulü demlenir ve az miktarda dem çok miktarda kaynar su kullanılarak gün boyu içilir.
Afiyet Olsun, Formda Tutsun...

Dyt. Reyhan ERİŞEN
FESLEĞEN DİYET
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ekşi Mayalı Ekmek - Düz Bir Karın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Reyhan ERİŞEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Reyhan ERİŞEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     19 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Reyhan ERİŞEN Fotoğraf
Dyt.Reyhan ERİŞEN
Çankırı (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Reyhan ERİŞEN'in Makaleleri
► Ekmek ve Tuz Dyt.Hülya ÖZEL
► Ekmek Yemeli Miyiz? Dyt.Nurten ÇETİN
► Ekmek Tüketimi Kilo Aldırıyor mu? Dyt.Nildem KIZILASLAN
► "Flat Belly" Düz Karın Diyeti Dyt.Canan DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ekşi Mayalı Ekmek - Düz Bir Karın' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:08
Top