2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



“formda Olmak” Nedir ?
MAKALE #1627 © Yazan Dyt.Sema BÖREKÇİ | Yayın Eylül 2008 | 8,137 Okuyucu
"Formda Olmak" terimi siz ne ifade ediyor ?

Pek çok kişi formda olmayı fiziksel aktivite ile ilişkilendirerek yoğun günlük egzersizler olarak algılarken, bazıları da yağsız veya kaslı vücut yapısı veya 10 km lik koşuyu bitirme yeteneği olarak algılamakta.Bir kısmı ise hastalık ve diğer sağlık sorunlarına yakalanmama olarak görmekte.

Gerçekte ise formda olmanın doğru tanımı oldukça geniş içeriklidir.Ve kişiden kişiye değişir.
Formda olmak, optimal sağlık ve iyi olma duygusudur.Kısaca, sağlığınızın en üst düzeyde olduğu durumdur.

Formda Kalmak : Tam Bir Sağlık

Bu terim sadece fiziksel değil, ruhsal ve zihinsel sağlığın iyiliğini kapsayan ve sağlığın her aşamasını içeren bir ifadedir. Beslenme ve fiziksel aktivite temeldir.

Formda olduğunuzda:
  • Günlük yaşamdaki duygusal ve mental değişikliklerden pozitif bir bakış açısıyla üstesinden gelirsiniz.
  • Kalp hastalıkları, kanser, diyabet gibi ciddi hastalıkları içeren pek çok sağlık sorununa karşı düşük risk taşırsınız.
  • Kendinizi iyi hissetme ve görme şansına sahip olursunuz.
  • Acil durumlarda kendinizi korumak için gerekli fiziksel güç ve dayanıklılıkta olursunuz.
  • Yüksek kalitede ve belki de uzun bir yaşam için iyi bir şans yakalarsınız.
Her yaşta Formda Olmak

Forma olmanın yaşı yoktur. Formda kalmak, her yaşta düzenli fiziksel aktivite ve iyi beslenmeyi içeren yaşam şeklidir. Ne kadar erken başlanırsa sağlık için o kadar iyi. Her yaşta ve yaşamın her aşamasında kendi potansiyelinizin en fazlasını yapın. Besin seçimi ve fiziksel aktiviteyi gereksinimlerinize adapte ederek, kişisel alışkanlık ve yaşam biçimi haline getirerek sağlıklı olabilirsiniz.

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite formunuzu geliştiren yaşam şekli ile ilgili ayrılmaz iki alışkanlıktır. Yaşam şeklinizle ilgili diğer kararlar da sağlığınız için son derece önemli. Örneğin yeterli uyku, sigara içmeme, stresi kontrol altına alma, hijyene dikkat etme sağlığı korumak için düzenli olarak tıbbi kontroller yaptırma bunlardan birkaçı.

UNUTMAYIN !

Her konuda, her açıdan sağlıklı seçimlerden oluşan bir yaşam şekli istediğinizi yapmanızı sağlar. Ve bu seçimlerden ilki sağlıklı beslenme olmalı değil midir?


BESLENME…SAĞLIK YATIRIMINIZ !

Kim uzun ve sağlıklı bir yaşam istemez ki ? Farkına varmayabilirsiniz fakat tüm hastalıklara ve yaralanmalara bağlı hasar ve ölümlerin üçte ikisi sizin seçimlerinizle doğrudan ilgili. Bu, hastalık ve yaralanmaların birçoğunun önlenebilir veya hiç olmazsa ertelenebilir olması anlamına geliyor.

Sağlığı ve kendini iyi hissetmeyi etkileyen faktörleri iki grupta topluyoruz.
  • Değiştirilemeyen özellikler : Yaş,cinsiyet ve aile hikayesi gibi.
  • Değiştirilebilen özellikler : Yaşam tarzı, çevre, kişisel seçimler gibi.
Değiştirilebilir özellikler, şimdiki ve hatta 30-40 yıl sonraki sağlık durumunuzda büyük rol oynar. Yediğiniz besinler, aktivite durumunuz, sigara tüketimi, alkol kullanımı ve gereksiz ilaç kullanmaktan geri durmak gibi seçimleriniz çok etkili. Sağlıklı yaşamak için yapacağınız uzun süreli yatırımınız daha sağlıklı yaşamanızı, yaşlanmanızı sağlayabilir.Bu yatırım, yaşam tarzı ve yaşla ilgili meydana gelen hasarları yavaşlatarak daha güzel yaşamanızı sağlar.

Yaşınızı göz önünde tutarak yaşam tarzınıza dikkat edin. Ve sağlıklı olmak için yatırım yapın.Uzun ve sağlıklı yaşamak için buna hemen başlayın. Sonuçta değişiklik yapmak için beklemek yaşlanınca hayat sigortası yapmaya benzer ki bu da zaman geçtikçe maliyetin artacağı anlamına gelir.

Sağlıklı Yetişkinler İçin Beslenme Önerileri
  • Besin çeşitliliğine önem verin.
  • Ağırlığınızı dikkate alarak beslenme ve fiziksel aktivitenizi dengeleyin.
  • Diyetinizde tahıl ürünleri, sebze ve meyveler gibi bitkisel ürünlere ağırlıklı yer verin.
  • Diyetinizde doymuş yağ, kolesterol ve yağlı besinleri azaltın.
  • Şeker tüketiminizi azaltın.
  • Diyetinizdeki tuz ve sodyumu azaltın.
  • Alkol tüketiyorsanız giderek azaltarak bırakmaya çalışın.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"“formda Olmak” Nedir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sema BÖREKÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sema BÖREKÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sema BÖREKÇİ'nin Makaleleri
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
► Bu Yazla Birlikte Hep Formda! Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Yaza Formda Girme Yolları Dyt.Ekin ALTIN
► Yaza Formda Girmenin Yolları Dyt.Serpil TARMAN
► Yaz Biterken Formda Kalma Tüyoları Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '“formda Olmak” Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin Allerjileri Ocak 2009
► Erkeklerde Obezite Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:12
Top