2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Romatizma Tedavisinde Kullanılan Yeni Teknolojiler
MAKALE #16283 © Yazan Dr.Mehmet PORTAKAL | Yayın Şubat 2016 | 4,137 Okuyucu
Değerli okurlar, romatizmal hastalıklar grubunda yer alan rahatsızlıkların çok fazla sayıda olması ve yaşam kalitesini etkilemesinden dolayı bu alandaki çalışmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bu çalışmalarda olumlu sonuç veren ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan yeni fizik tedavi yöntemlerinden biri de; şok dalga tedavisi olarak bilinen ESWT.ESWT; Vücut dışında oluşturulan şok dalgası ile tedavi demektir. Vücuda, tedavi edilecek bölgeye mini şok dalgaları gönderilerek tedavi sağlanır. Modern, cerrahi olmayan, anestezisiz, ağrı yapmayan ilaçsız özel bir tedavi yöntemidir. Bu yeni metodda uygulanan şok sayısı, frekans ve enerji seviyesine göre seans süreleri farklılık gösterebilir. Ortalama bir seans 20 dakika sürmektedir. Genellikle 3-5 gün ara ile yapılan 3-5 seans sonrasında yüksek oranda iyilik hali oluşup hastaların yaşam kalitesi artar.

Bu yöntem birçok kas, eklem, tendon kökenli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak toplumda en sık şok dalga tedavisine başvurulan hastalıklar şunlardır:
Topuk Dikeni: Kilolu olanlarda, uzun süre ayakta çalışanlarda, bazı romatizmal hastalıklarda, kireçlenmelerde, gebelerde, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde, uzun süreli yürüyüş yapanlarda sık görülür. Topukta ayakta fazla kalındığında, yürümekle artan ağrı vardır.

Tenisçi ve Golfçü Dirseği: El bileğinin aşırı kullanımı sonucu dirsek dış ya da iç yanında ağrı ile karakterizedir. Ev hanımlarında, el bileğinin tekrarlayan zorlanmasını gerektiren işlerde çalışanlarda, tenis ve golf oynayanlarda sık görülür.

Omuz Ağrısı (Omuz Kireçlenmeleri): Genellikle orta yaş civarında sık görülen, nedeni tam olarak bilinmeyen, omuz eklemi çevresindeki tendonlardan herhangi birine kalsiyum depozitlerinin birikmesi ile oluşan yangı nedeniyle omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir hastalık olan kalsifik tendinitlerde çok faydalıdır.

Uzun süreli kaynamayan kırıklar ve kaynama gecikmeleri
Omuzun sıkışma sendromu
Kalçanın trochanterik bursit gibi ağrılı hastalıkları
Kaslardaki ağrılı tetik noktalar
Tendon yapışma yeri zorlanmaları: ayak aşil tendonu ve diz üzerinde çok çalışanlarda görülen patellar tendon rahatsızlıkları gibi.
Kullanılan bu yeni yöntemin pek çok avantajı var; hasta ayaktan tedavi olur, hastanede kalması gerekmez. Ağrısızdır, anestezi gerekmez, uygulanması kolaydır. Hızla olumlu sonuç alınır. Başarı oranı yüksektir. Romatizmal rahatsızlıkları olanlar için ulaşılabilir ekonomik bir tedavi yöntemidir.

Romatizma Hastaları Bilinçli Beslenmeli

Değerli okurlar, birçok romatizma tipi ile yediklerimiz arasında bir ilişki olduğu değişik çalışmalarla ortaya konmuştur. Romatizma hastaları ya da romatizmaya yakalanmak istemeyenler mümkün olduğunca kırmızı et ve yağlı gıdaları azaltmalı. Çünkü bu tür besinler romatizmanın yol açtığı enfeksiyonları şiddetlendiren yağ asitleri içeriyor. Tatlı su balıkları çok az zararlı asit maddeleri ve buna karşılık yüksek miktarda Omega-3 yağ asidi içerdiğinden enfeksiyonları önemli derecede önlüyor. Omega-3 yağ asidi eklemlerin düzenli hareketi için ihtiyaç duyduğu motor yağı gibidir ve semizotunda, balık ve zeytinyağında bol miktarda bulunur.

Bazı romatizmal hastalıklar, yediklerimizden direk olarak etkilenir. Örnek olarak, gut hastalığı, vücut dokularında ürik asit kristallerinin birikmesiyle oluşan bir eklem romatizmasıdır. Bu hastalıktan korunmak için, yüksek protein içeren gıdalardan özellikle böbrek, ciğer, çikolata ve alkolden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir. Bu diyet, belirli ilaçlarla birleştirildiğinde, hastalığı kontrol altına almak mümkün olur.
Beslenmenin kemik sağlığı üzerinde öylesine güçlü bir etkisi vardır ki, daha iyi kemiklere sahip olmak amacıyla yediklerinize dikkat etmek için asla çok geç ya da çok erken değildir. Soframızda bulunduracağımız bazı gıdalar, kemiklerimizin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur;

Mercimek, soya fasulyesi gibi baklagiller ve keten tohumu.
Üzüm, incir, erik gibi kurutulmuş meyveler.
Elma, muz, kivi gibi taze meyveler.
Bal, arı poleni ve arı sütü.
Ispanak, semizotu, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler.
Badem, ceviz, fındık gibi sert kabuklu yemişler.
Kalsiyum ve alkol kemiklerin yapısını etkilemektedir. Kalsiyumdan fakir, alkol oranı yüksek olan diyetler, kemik erimesini artırırlar. Kalsiyum, yeşil lifli sebzeler, deniz ürünleri ve süt ürünlerinde bulunur. Kalsiyum değeri yüksek gıdalarla beslenmek ve alkolden uzak durmak, kemik erimesini önleyecektir.

Romatizmal hastalıklarda destekleyici bazı vitaminler de tedaviye eklenebilir. E vitamininin ağrılara ve enfeksiyonlara iyi geldiğini çeşitli araştırmalar kanıtladı. Fakat E vitamininin iyileştirme aşamasına geçmesi için belirli dozda alınması gerekiyor. Çoğu zaman bu iyileştirici etkiyi desteklemek için C vitamini de ilave ediliyor. Antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, kiraz, erik gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Domates, salatalık kahvaltı sofranızdan eksik olmasın. Domates özellikle likopen yönünden zengindir.

Yaklaşık ikiyüz romatizma türü olduğundan herhangi bir diyetin hepsine iyi geleceğini söylemek mümkün değildir. Genel olarak romatizmalı hastaların çeşitlilik ve denge üzerine kurulmuş diyetleri alması gerektiği önerilebilir. Diyet değişiklikleri ise, hastalığınızı takip eden doktora danışmadan yapılmamalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Romatizma Tedavisinde Kullanılan Yeni Teknolojiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet PORTAKAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet PORTAKAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet PORTAKAL Fotoğraf
Dr.Mehmet PORTAKAL
Konya
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet PORTAKAL'ın Makaleleri
► Romatizma ve Fibromiyalji Dr.Mehmet PORTAKAL
► Kalp Damar Hastalıklarının Tanısında Kullanılan Metodlar ÇOK OKUNUYOR Dr.Farşid FARŞİDFAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Romatizma Tedavisinde Kullanılan Yeni Teknolojiler' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ozon Tedavisi Şubat 2016
► Obezite Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:39
Top