2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Botoks Uygulamaları
MAKALE #16286 © Yazan Doç.Dr.Tamer SEYHAN | Yayın Şubat 2016 | 3,385 Okuyucu
BOTOKS UYGULAMALARI

Botoks Clostridium botulinum adı verilen bakterinin ürettiği enjekte edildiği mimik kaslarında geçici ve kontrollü felç yapan bir ilaçtır. Halk arasında söylenildiği gibi “yılan zehiri” değildir ve laboratuvar koşullarında bu bakteriden ilaç olarak üretilmektedir. Kalıcılığı 6-8 aydır. Etkisi bu süre sonunda tamamen biter. Tekrarlayan uygulamalarda bu etki süresinin uzadığı bir yıla kadar çıkabildiği görülmüştür.
Botoks, sadece uygulama içine yapıldığı kasın çalışmasını durdurarak bu kasın etkili olduğu mimik hareketi ve kırışıklığı ortadan kaldırır. Yine deri altı ter ve yağ bezlerini etkileyerek ciltte parlak ve sağlıklı görünüm oluşturur. Mimik kasın yerleşimi ve etkilediği kırışıklık her insanda aynı değildir. Bazen mimik kasın tamamen devre dışı bırakılması doğal olmayan bir görüntüye yol açabilir bu nedenle botoks uygulaması bu bölgenin anatomisini en iyi bilen plastik cerrahlar tarafından yapılması gerekir. Yoksa geçicide olsa çarpık asimetrik bir yüz ile dolaşabilirsiniz.

Botoks dolgu maddelerinin yaptığı işi yaparmı?
Botoks dolgu maddelerinden farklı çalışır. Felç olan mimik kasın oluşturduğu kırısıklık ortadan kalkar. Ancak Botoks dolgu maddeleri aynı anda kullanılabilir. Örneğin aynı anda dolgu maddesi ile dudak, elmacık bölgesi, burun-dudak kıvrımı, çene altı çukurluk doldurulabilir. Botoks dolgu maddesi ile yapıldığında dolgu maddelerinin daha uzun süre kalıcı olduğu gözlenmiştir.

Botoks uygulamasından sonra kaşlarım çok kalkar mı?
Botoks eğer alın kaslarının kuvveti tam değerlendirilmeden ve uygun olmayan dozda yapılırsa kaşların aşırı kalkmasına neden olur. Bu nedenle Botoks bu değerlendirmeyi yapabilecek Plastik Cerrahlar tarafından yapılmalıdır.

Botoks uygulama sonrası yüzümde donmuş ve ifadesiz bir görünüm olur mu?
Botoks tedavisi yüz bölgesinde fazla çalışarak kırışıklığa neden olan kasları geçici olarak durdurur. Eğer mimik kasların hepsi tamamen durdurulursa donmuş ve ifadesiz bir görünüm olur.

Botoks nasıl uygulanır?
Flakonlarda toz halinde bulunan Botoks belli oranda serum fizyolojikle sulandırılır. İşlem öncesi mevcut mimik kas kuvveti ve kırışıklık yerlerine göre uygulayıcı işaretlemeler yapar. Sonra hasta ile uygulama noktaları konuşulup netleştirilir. İşlem öncesi EMLA gibi topikal anestetikler en az 2 saat öncesi uygulanmaya başlanır. İşlem esmasında buz uygulaması ile hem ağrı hem de morarma daha az olur. İşlem sonrası 15-30 dk. süren kızarma olabilir. Botoks uygulamasından hemen sonra günlük yaşama geri dönülebilir.
Botoks nerelere uygulanır?
* Göz çevresi kırışıklıkları
* Alın ve kaş arası mimik kırışıklıkları
* Dudak çevresi kırışıklıkları
* Burun sırtı kırışıklıkları
* Boyun bölgesi kırışıklıkları
* Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemeleri

Botoks kimlere yapılır?
Botoks mimik kaslarını çok kullanan özellikle gülme ve kaş çatma gibi mimik hareketler esnasında kırışıklıkları fazla olan hastalarda uygulanır. İstirahat halinde derin kırıklıkları olanlarda bu kırışıklarda çok etkili değildir.
Botoks uygulamasının etkinliği ne zaman ortaya çıkar ve ne kadar sürer?
Botoks tedavisinin botoks tipine göre 3. günden itibaren ortaya çıkar 7-10 günde oturur. Hastalar 7-10 .günler arası kontrole çağrılır küçük rütüş dozları yapılarak sonucun daha simetrik ve iyi olması sağlanır.Tedavi etkinliği 6-8 ay devam edebilir. Tekrar edilen uygulamalar ile tedavinin etkinlik süresi uzar.

Botoks uygulaması sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Uygulamadan hemen sonra günlük yaşama ve işlerine dönülebilir. Bununla birlikte işlem sonrası 4 saat kadar yatmamalı, ağır egzersiz yapmamalı, duş alınmamalı ve enjeksiyon yapılan alanlar oğuşturulmamalıdır. Uygulama sonrası 1-2 saat için Botoks uygulanan mimik kaslarınızı çalıştırın. Örneğin kaşlarınızı yukarı kaldırın, kızar gibi yapın veya gözlerinizi kısın. Bu işlem Botoks'un kaslardaki dağılmasını kolaylaştırır. Uygulama sonrası 4 saat makyaj yapılması önerilmez.

Botoks uygulaması öncesi nelere dikkat etmek gerekir?
Aspirin ve ağrı kesiciler, gingko, sarımsak veya ginseng, C vitamini kullananlarda morarma riski yüksektir. Eğer mümkünse tedaviden 5-7 gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır.*

Botoks 'un yan etkileri?
Botoks yapıldıktan sonra çok kısa süreli kızarıklık ve ödem (yarım saat içinde geçen) olabilir. Bazen yapılan bölgede birkaç gün sürebilen geçici morluklar olabilir. Uygun yere ve uygun dozda yapılmazsa asimetri veya göz kapağı düşüklükleri olabilir. Bu tür yan etkiler 3-4 ay içeresinde kendiliğnden gerilemektedir.*Göz kapağı düşüklüğü için göz damlası tedavisi verilebilir.

Botoks kimlere uygulanmaz?
Botoks hamilelere, emzirenlere uygulanmaz. Kas hastalığı olanlarda uygulanmaz. Bunun dışında herkese uygulanabilir.*

Botoks 'un yaş sınırı nedir?
Botoks erişkin olan herkese uygulanabilir. Özellikle kaş çatma alışkanlığı fazla olanlarda erken yaşlarda başlanabilir. Böylece bu alışkanlık nedeniyle erken oluşan kırışıklıklar önlenebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Botoks Uygulamaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tamer SEYHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tamer SEYHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Doç.Dr.Tamer SEYHAN
Adana
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tamer SEYHAN'ın Makaleleri
► Botoks ve Dolgu Uygulamaları Dr.Engin KOCABAŞ
► Botoks Op.Dr.Hakan GÜNDOĞAN
► Botoks Dr.Ahmet ALTINTAŞ
► Botoks Op.Dr.Murat TEZCAN
► Botox (Botoks) Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Botoks Uygulaması Dr.Erhan ŞAFAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Botoks Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:12
Top