2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı ve Tedavisi
MAKALE #16290 © Yazan Uzm.Psk.Abdullah ALPASLAN | Yayın Şubat 2016 | 4,679 Okuyucu
Kaygının oluşmasındaki en büyük etken; kişinin gerçekçi düşüncelere sahip olmamasıdır. Gerçekliği olmayan bu düşüncelere sebep olan şey ise kişinin geçmişte yaşadığı olumsuz anılardır. Kişi; kendini ve hayatı algılamaya başladığı bebeklik dönemlerinden itibaren her şeye bir anlam yükler. Anlam yükleme sırasında oluşan hatalı bilişsel sistemler kişinin daha sonraki yaşamında olumsuz duygu ve düşünceler olarak varlığını devam ettirir. Bu olumsuz duygu ve düşünceler; insanların günlük davranış kalıplarını şekillendirir. Özellikle ergenlik dönemlerinde sınavlarla birlikte ortaya çıkan sınav kaygısı da bu olumsuz duygu ve düşüncelerin ortaya çıkmasına neden olan anılardır. Bunun yanında çocuklarının kaygılarını gidermesi gereken anne-babaların beklentilerinin yüksek olması; zaten sınava ilişkin stres yaşayan gençleri daha da kaygılandırmakla kalmaz, kendilerini çaresiz hissetmelerine neden olur. Bu süreçte çoğu zaman yalnız kalan genç; iç çatışmalarının bir yansıması olarak sınava yönelik yoğun bir kaygı yaşayabilir. Özellikle sınavla ilgili olumsuz düşüncelerin zihne hücum etmesi ile kişinin çalışma performansını da olumsuz etkiler. Sınav esnasında; terleme, ateş basması, yoğun kalp atışı, hızlı nefes alıp-verme, ağız kuruluğu, ellerde ve avuçlarda terleme gibi bedensel tepkilerle kendini gösteren sınav kaygısı; öğrencinin zihninin donup kalmasına, bildiklerini unutmasına, dikkatini sınava yöneltmemesine neden olarak sınavda başarı sağlamasını neredeyse imkansız kılar.

Sınav Kaygısının Nedenleri

Anne ve babanın reddedici ve küçümseyici tutumları çocuk ya da ergende kaygı ve güvensizlik duygularına yol açar. Yargılanmanın ve eleştirinin olduğu bir çevre kaygı yaratabilmektedir.

Ülkemizde öğrencilerin ciddi bir sınav temposu yaşamaları ve geleceklerinin sınav sonucuna göre belirlenmesi

Otoriter bir anne-baba tutumu özellikle sınav anında kişinin otorite olarak gördüğü durum karşısında yoğun kaygı yaşamasına neden olur.

Yakın çevresi tarafından kaygılı bir yetiştirme tarzıyla büyüyen çocuklar hayatlarının her döneminde kaygılı kişiler olacağından sınav anında da bu kaygıyı yaşayacaklardır.
Anne-babaların çocukların başarabileceklerinden fazlasını beklemeleri çocuk ya da ergen için kaygı oluşturur.

Özellikle bizim toplumumuzda bir başkası ile karşılaştırma kişide dayanamayacağı bir rekabet duygusuna nenden olarak kaygı oluşturabilir.
Başarısız olduğunda reddedileceği düşüncesi taşıyan çocuk ya da ergen sınav kaygısı yaşayabilir.

Sürekli olarak başarısız sınavlar geçirmiş bir kişi bu durumu değiştiremeyeceğini düşünerek kaygı yaşayabilir.
Sınavla doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı olumsuz geçmiş yaşantılar

EMDR Sınav Kaygısını Nasıl Tedavi Eder?

Günlük hayatımızda deneyimlediğimiz her yaşantı; beynin sağ bölümü tarafından alınarak sol tarafına işlenir hafızamızda anı olarak yerini alır. Ancak yaşadığımız olumsuz yaşantılar, biz her ne kadar farkında olmasak da zihnimizde travmatik bir etki yaratabilir. Sınavla ilgili olumuz düşüncelerin ve duyguların kaynağı da çoğunlukla travmatik etki yaratan bu işlenmemiş anılardır. Bir sınavda yaşanılan başarısızlık, aldığınız kötü bir not sonrası hissettiğiniz duygu, bir söz, yüksek beklenti nedeniyle başarmak zorunda olmak… Bunların hepsi işlenmeden zihinde depolanan ve sınav kaygısına neden olan olumsuz yaşantılardır.

İşte EMDR ile yürütülen psikoterapi sürecinde; sınav ânıyla doğrudan ya da dolaylı bir şekilde ilgili olan ve işlenmeden bellekte depolanan bu anıları bularak işlenmesi sağlamak. Bellekte bulunan bu anılar işlendiğinde kişinin anılarının neden olduğu kendiyle ilgili olumsuz düşünceleri de süreç içerisinde ortadan kalkar. Bu işleme aşamasından sonra kişinin doğal süreçlerinde sahip olmak istediği olumlu düşünceler yerleştirilir. Çoğu zaman öğrencilerin kendisinin şaşırdığı bir süreçte kısa sürelerde sınav kaygısının ortadan kalktığı

EMDR ile Sınav Kaygısı Çözümü Kaç Seans Sürer?

Psikoterapi süreci normal şartlarda uzun ve zahmetli bir süreçtir. Ancak sınav kaygısı gibi semptomatik tedavilerde EMDR tekniğinin çok hızlı ve etkin bir şekilde sonuç vermesi tedavi süresini oldukça kısaltmaktadır. EMDR tekniğinin uygulandığı ilk seanstan itibaren hissedilir bir değişim başlamakta ve çoğu zaman 4-6 seans gibi kısa bir sürede sınav kaygısı tamamen ortadan kalkmaktadır. Çoğu danışanın süreç boyunca şaşkınlık yaşadığı bir teknik olan EMDR; kısa sürede gençlerin sınavlarda yakalayacakları başarılarının önündeki engeller ortadan kaldırarak içlerinde vâr olan potansiyellerinin açığa çıkmasını sağlar. Bu teknik gençlerin içinde olan ancak kullanamadıkları potansiyellerini onlara yeniden armağan eder.

Abdullah ALPASLAN
Klinik Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Abdullah ALPASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Abdullah ALPASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Abdullah ALPASLAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Abdullah ALPASLAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi51 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Abdullah ALPASLAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:56
Top