2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Satılık Bebek Patikleri Hiç Giyilmedi!!
MAKALE #16304 © Yazan Psk.Ümit KARABULUT | Yayın Şubat 2016 | 14,961 Okuyucu
Bir cemiyette bir edebiyatçı E.Hemingway' e ne kadar zeki olduğunu sorar. E. Hemingway " sesin hayal edemeyeceğin kadar" diye yanıt verir. bunun üzerine bu soruyu soran kişi ona 10 kelimeyi geçmeyen, etkili bir hikaye yazıp yazamayacağını sorar 'Eğer bunu yazmayı becerebilirsen, ve buradaki herkesi derinden etkilersen yeteneklerin önünde saygıyla eğileceğim.'' der. 10 kelimeye bile ihtiyaç duymayan Hemingway 6 kelimelik bir dram öyküsü yazar. Orada bulunan herkesi etkileyen bu hikaye aşağıdaki gibidir.

''Satılık: Bebek Patikleri. Hiç giyilmedi.''

Yukarıdaki alıntıda Hemingway ' in hayat öyküsüne rastlıyoruz ve bu yaşam öyküsü ortaya dünyanın en kısa hikayesini çıkarıyor.

Peki siz yaşam öykünüzü 6 kelimeyle yazacak olsanız, ortaya nasıl bir öykü çıkardı? yaşam öykümüz( yaşamın bize öğrettikleri, ki bu öğretiler başımıza gelen güzel şeylerle de olabilir ya da tam tersi başımıza gelen olumsuz şeylerle ilgili olabilir)karşımızda ete kemiğe bürünmüş bir insan olsaydı üstünde neler olurdu nasıl giyinmiş olurdu? bakışları, saç kesimi beden duruşu nasıl olurdu? bize 6 kelimeyle kendisiyle ilgili ne anlatırdı?
Hikayedeki kahraman içindeki ruhsal durumdan yani, maddi yetersizlikle , yalnızlık, kendine yabancılaşma gibi psikolojik temaların eşlik ettiği bir buhrandan, hiç giyilmemiş bebek patiklerini satarak çıkmaya çalışmaktadır. Bir hatıra olarak saklanmasını beklediğimiz çocuk patiklerini satılığa çıkararak bir ekonomik buhran yaşadığını ve ümitsizlik duygularının olduğunu fark edebiliriz. Fakat öyküdeki kahraman bu ümitsiz durumun tersine bu durumdan çıkmak için , bu durumu düzeltmek için çıkış yolu arama davranışı ortaya koyuyor yani bebek patiklerini satmaya çalışıyor. Ümitsizlikten, ümitliliğe geçiş için çaba gösteriyor.

Siz kendi yaşam öykünüze yönelik ne gibi çözüm denemelerinde bulundunuz? hangi denemeler işe yaradı, hangileri yaramadı? kişisel güç kaynakları ve sosyal güç kaynaklarından hangilerini kullandınız? hangi güç kaynaklarını çıkmazda kaldiginizi hissettiginiz yaşam olayı ile baş etmek için kullandınız?

E. HEMİNGWAY KİMDİR?

Amerikan Edebiyatı’nda, romancı, öykü yazarı, kısa-kısa öykü yazarı, gazeteci ve belgeselci yönüyle bilinen Ernest Hemingway, bütünlük arz eden kısa ve gösterişsiz yazı tarzı ile yirminci ve yirmi birinci yüzyılın kurgu romancılığını, hikâye yazımcılığını ve
kısa kısa öykü kurmacasını büyük ölçüde etkilemektedir. Eserleri incelendiğinde, kendi yaşantısından izler görülebilen Hemingway, savaşlar ve devrimler dönemi yazarı olarak kabul edilebilmekte ve o dönemde yaşanan hayal kırıklığını ve yabancılaşma temasını yazım konusu edinmektedir (Herlihy, 2011: 13). Gurbetçilerden (expatriate) biri olan Hemingway, İspanya, Fransa ve İtalya’da görev yapmış ve değişik gözlemlerde bulunarak kültürlerarası bir ortamda kendi vatanı dışında bulunan bireyin kafasının karışık durumunu, mutsuzluğunu ve hayal kırıklığını dile getirmiştir (Hays, 1990: 18-19; Herlihy, 2011, 4). Fakat, incelenen bu karamsar yapının yanı sıra, eserlerinde karmaşık duygusal yapıdan kurtulabilmek için yeni umut kapıları edinmeyi de göz ardı etmemiştir. İnsanlık tarihinin dönüm noktaları olan I. ve II. Dünya Savaşları ile İspanya İç Savaşı’na da katılan Hemingway, çalkantılı dönemin acılarını ve yıkımını oldukça iyi anlatarak, bireylerin gerginlik sürecinde yaşadıkları psikolojik bozuklukları yazdığı kurmacalarda oldukça açık bir şekilde sergileyebilmiştir. Hikâye ve romanlarında daha çok sevgi ve sevginin
acı bir şekilde ölüm ya da savaş yolu ile yok oluşunu tematik konu edinmiştir (Flora 1989: 12). Bireyin yitik dünyasındaki boşluktan dolayı içerisine düştüğü yalnızlaşma ve yabancılaşma, Hemingway için kaçınılmaz psikolojik sorun olarak görülür. Yine de bu karamsar tematik yapıya bürünen bazı kahramanlarının, isyan edercesine, “Satılık Bebek Patikleri” adlı kısa kısa öyküde olduğu gibi bir an önce sıkıntılı dönemden kurtulup ümitli
yaşantılarına dönme çabaları görülür.
Kaynak: Kösemen Z, Ernest Hemingway’in “Satılık Bebek Patikleri:Hiç Giyilmemiş” Adlı Kısa Kısa Öyküsünde Çok Anlamlılık, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2013 17 (3): 1-10.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Satılık Bebek Patikleri Hiç Giyilmedi!!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ümit KARABULUT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ümit KARABULUT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ümit KARABULUT'un Makaleleri
► Anne ve Bebek Danışmanlığı Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
► Bebek Nerede Uyumalı? Psk.Serap DUYGULU
► Anne-Bebek İlişkisi Psk.Dnş.Gülçin BALKI
► Bebek Psikolojisi ve Bağlanma Problemleri Uzm.Pdg.Afife SELVİTOPU
► Yeni Bir Bebek Geliyor Ne Yapacağım!!! Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Satılık Bebek Patikleri Hiç Giyilmedi!!' başlığıyla benzeşen toplam 71 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile Terapisi Mart 2017
► Tik Bozuklukları Mart 2017
► Tükenmişlik Sendromu Mart 2017
► Sabun Köpüğü İnsanlar! Haziran 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:11
Top