2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Beslenme, Kahvaltı ve Aktivite
MAKALE #16315 © Yazan Dyt.Hülya ÖZEL | Yayın Mart 2016 | 3,112 Okuyucu
Batılılarca ortaçağ biliminin kurucusu olarak kabul edilen filozof, astronom, kimyager ve tıp doktoru İbn-i Sina sağlığı korumanın üç temel prensibi vardır der: BESLENME, EGZERSİZ, UYKU .

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GÜNDE EN AZ ÜÇ ÖĞÜN BESİNLERLE BİR ARADAYIZ …

İnsan organizması bir arabaya benzetildiğinde, nasıl ki arabanın çalışması için yakıt gerekiyorsa, organiz manın yakıtının da besinler olduğunu biliyoruz. Beslenme yaşamın her döneminde sağlığın temelini oluşturmaktadır. Bebek ve çocukluk döneminde büyüme için , ergenlik döneminde vücudun tüm işlev- lerinin temelinin sağlamlaştırılması için, yetişkinlik döneminde hayatın kaliteli sürdürülmesi ve çalışma için , yaşlılık döneminde ise rahat ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için beslenmekteyiz.

İlkel toplumlarda insanlar karınlarını sadece doyurmakla yetinirken, günümüz insanı sadece fizyolojik gereksinmelerini karşılamak yerine daha iyi düşünebilme, daha sağlıklı olma ve daha uzun yaşama aracı olarak yemek yemektedir.20.yüzyıl boyunca gelişmiş ülkelerde insanların ne yediği ve nerede yediği çok büyük oranda değişti. Giderek artan bir seviyede yiyeceklerimizi marketlerden ya da restoranlardan alıyoruz. Kısacası sofraya koyduklarımız, yemeğimizi nerelerde yediğimiz ve fiziksel aktivite düzeyimiz tamamen değişti. Son yirmi yılda yapılan araştırmalar gösterdi ki, daha uzun yaşıyoruz, gelişen sağlık koşulları, bağışıklık, antibiyotikler ve diğer ilaçlar sayesinde pek çok bulaşıcı hastalık kontrol altına alındı. Öte yandan diğer hastalıklar nedeniyle ölümler arttı : Bunlar arasında kalp hastalıkları, felç , pek çok kanser türü ve diyabet bulunmakta. Bunun başlıca nedenibeslenme ve fiziksel aktivitelerimizde meydana gelen köklü değişiklikler.

Bugün, ülkemiz insanları bir yandan batının yemek kültürü olan hızlı yemek sistemi ( hamburger, pata- tes kızartma, kola, yüksek kalorili aromalı kahveler … ) bir yandan değişik ülke yemek kültürlerinin (çiğ balık suşi ,waffle …) etkisinde kalarak yemek konusunda değişim ve gelişim süreci yaşamaktadırlar. Bu süreçleri medya da desteklemekte, damak tadı için yaklaşılmaktadır. Böylece ‘’yemek için mi yaşama- lı’’ ,‘’yaşamak için mi yemeli’’ görüşü ortaya çıkmaktadır. Buna karşılık gelir dağılımı sorunu yüzünden bulabildikleri ucuz yiyeceklerle karınlarını doyurmaya çalışan çoğunluklar maalesef sayıca giderek artmaktadır. Bu sebeple, bugün tüm dünyada beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunlarının ve besin tüketimindeki sağlıksız yönelişlerin düzeltilmesi için halka sağlıklı beslenme ve egzersiz konusunda öneriler gün geçtikçe artmaktadır.

ÇOCUKLAR , GENÇLER İYİ YEME ALIŞKANLIKLARINIZI AKTİVİTE İLE BİRLEŞTİRİN !!!!!

Okul çağındaki çocuk ve gençlerin, hızlı büyüme ve gelişme nedeniyle pek çok besin öğesine olan gereksinimi yaşamın diğer dönemlerine oranla daha fazladır. Bu nedenle de besleyici gıdalardan zengin bir beslenme onlar için özellikle önemlidir. Çünkü sağlıklı beslenme , sağlıklı çocukluk, sağlıklı gençlik ,sağlıklı gençlik ise; sağlıklı yetişkinlik demektir.

KAHVALTININ ÖNEMİ

Günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Özellikle çocuklarda okul başarısı, sosyal olma, sağlıklı arkadaş ilişkileri günün ilk öğününün yeterli ve dengeli yapılması ile ilişkilendirilmektedir. Kahvaltı yapmadan okula giden çocuk dersleri anlamakta zorluk yaşar. Dikkati dağılır ve yorgunluk hissi yaşar. Kısaca kahvaltı yapmama zihinsel fonksiyonları olumsuz yönde etkileyen faktörlerden birisidir. Bu nedenle önemli olan kahvaltıyı atlamamaktır. Sabah kahvaltısının hedefi gün boyu tüketilecek enerjinin 1/3 ‘ni karşılamak olmalıdır.

SİZLERE ÖRNEK OLABİLECEK KAHVALTI ÖRNEKLERİ

*Bir bardak süt, bir yumurta, beş adet zeytin, ekmek , meyve veya domates
*Bir bardak süt, peynir, bal, ekmek, meyve
*Bir bardak meyve suyu, peynirli omlet, ekmek
*Bir bardak süt , üzümlü veya cevizli kek veya kurabiye, meyve
*Bir bardak meyve suyu , peynirli tost
*Bir bardak süt, tahin pekmez, ekmek, meyve
*Bir bardak süt, tahıl gevreği, meyve

OKUL YEMEKLERİ

Okul döneminde çocukların ana öğünü öğle yemeğidir. Bu nedenle yenen yemeğin doğru seçilen besinlerden oluşmasına dikkat etmek gerekir. Yeterli ve dengeli bir öğle öğününde ;

Birinci yemek ; protein yönünden zengin et ,balık, tavuk, yumurta ve kurubaklagiller yemeklerinden seçilmelidir.

İkinci yemek; pilav, makarna, börek, patates gibi temel enerji kaynağı karbonhidratlardan yüksek gıdalardan seçilmelidir.

Üçüncü yemek ; birinci ve ikinci yemeğin tamamlayıcısıdır. Yoğurt , ayran, cacık veya sütlü tatlıların birinden oluşabileceği gibi diğer tatlılar, salata veya meyvelerden seçilmelidir.

AKŞAM YEMEĞİ İÇİN ÖNERİLER

Genelde evde tüketilmesini önerdiğimiz bir öğündür. Gün boyu dışarıda olan çocuk bu öğünü evde tüm aile bireyleri ile beraber yapmalıdır. Öğle yemeğinde tüketemediği taze sebze ve meyveyi bu öğünde alabilir. Akşam yemekleri sindirim sorunu yaşamamak için çok geç saatlere bırakılmamalı ve çok miktarda tüketilmemelidir.

ARA ÖĞÜNLER

Bu öğünler sabah, öğle, akşam yemekleri dışında yenen yiyecekler ve içeceklerden oluşmaktadır. Yenmesi zorunlu olmayan, fakat profesyonel spor yapan ve büyüme gelişme dönemindeki çocuklarda yapılması önerilen öğünlerdir. Süt, yoğurt, sütlü tatlılar, dondurma, peynir, tahıl gevrekleri, meyve suları, kuruyemişler, kuru meyveler, lif içeriği yüksek bisküviler, meyveler, ev yapımı kek, boğaca ara öğünlerde tüketilebilecek ideal gıdalara örnek olarak verilebilir.

’Sabah kahvaltısını yalnız ye, öğle yemeğini arkadaşınla paylaş, akşam yemeğini ise düşmanına ver.’’ ÇİN ATASÖZÜ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Beslenme, Kahvaltı ve Aktivite" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hülya ÖZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hülya ÖZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hülya ÖZEL'in Makaleleri
► En Sağlıklı Öğün: Kahvaltı Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Beslenme, Kahvaltı ve Aktivite' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ekmek ve Tuz Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:19
Top