2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku Bozuklukları
MAKALE #16337 © Yazan Psk.Edagül DURSUN | Yayın Mart 2016 | 2,411 Okuyucu
Bütün gün yaptığımız işler, aktiviteler, yaşanılan stres ya da kaygı verici olaylar sonucunda gece vücudumuzun dinlenmesi, kaybolan enerjiyi tekrar kazanması ve sistemin kendini yenilemesi bakımından uyku büyük önem taşır. Ancak bu yenilenmenin ve dinlenmenin gerçekleşemediği bazen de güç gerçekleştiği durumlar vardır. Uykuya dalamamak ya da uykuya geç dalmak gibi. Bunlar bizim için bazı sorunlar teşkil etmektedir. Çünkü vücudumuzun gün içerisinde kaybolan enerjiyi yeniden kazanması ve zindeliğe ulaşabilmesi için ortalama 7-8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Bu yetişkin biri insan için geçerlidir. Çocuklarda ise bu durum 10-12 saat arası değişmektedir. Ancak yetişkin insanlarda da bu durum değişiklik gösterebilir. Çünkü kişinin yaşamış olduğu stresli, gergin, yorucu bir işin sonunda vücudu daha fazla uykuya ihtiyaç duyarken, bu durumun tersi bir insan için 5-6 saatlik uyku yeterli olabilmektedir. Yani uyku saati ve uykuya dalma ruh haline ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Çünkü uyku bozukluklarında genel olarak uykuya geç dalma ve uyuyamama durumları söz konusu iken bazı kişiler için uykudan uyanamama, uyudukça uyuma isteğinin artması gibi çeşitlilikler gösterebilir.

Peki, Neden Uyku Sorunları Yaşarız?

Uyku bozukluklarının hem psikolojik hem de fizyolojik sebepleri olabilir. Kişilerin yaşamış olduğu bir hastalık ve bununla birlikte uygulanan ilaçlı tedavi, fizyolojik etkilere sebep olacağından uyku problemlerini de beraberinde getirebilir. Fakat bilinmektedir ki uyku bozukluklarının genelinde psikolojik sorunlar yatmaktadır.

-Geceleri yatağa girdiğinizde neden hemen uykuya dalamazsınız?
-Zihnimizden geçen ve bizi uykuya dalmaya zorlayan etkenler neler?
-Farkında olmadan gün içerinde yaşadığımız hangi stres verici olay sonucu bu gece uyuyamadınız?
-Geçmişte başınızdan geçen nasıl bir olay bugün hala gece uykularınızda problem yaratmaktadır?
-Yaşamış olduğunuz hangi olay, diğer günlere oranla bugün daha fazla uyumanıza sebep oluyor?

Bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabı aslında zihninizin içerisinde yer alıyor. Depresyonda olan bir kişinin daha fazla uyuması, kendini yatağından dışarı çıkartmak istememesi gibi sorunların altında yatan, zihnimizi meşgul eden birçok etken olmalı hayatınızda ve bu şekilde aşırı uyku hali ya da uykuya dalmada güçlük, uyuyamama gündelik faaliyetlerimizi sürdürmemiz açısından da olumsuz sonuçlar meydana getirmektedir.

Nedir Bu Uyku Bozuklukları?

Günlük hayatta kullandığımız uykuya dalamama, uyuyamama ya da aşırı uyuma hallerinin literatürdeki isimleri farklılık gösterir.

İNSOMNİA : Kişinin yeterli sürede ve istediği kalitede bir uyku uyuyamaması şeklindeki şikayetlerdir. Kişinin uykusunda azalma ya da yokluk görülüyorsa bu durumu belirtmek için kullanılan bir terimdir .Evreleri vardır: başlangıç evresinde kişiler uykuya dalmada güçlük çekerler .Orta evrede kişi artık gece boyu uykuyu sürdürmede ya da tekrar uykuya dalmada güçlük çeker .Geç evresinde ise kişi gece uykuya dalmaması veya sürdürememesine karşılık erken uyanmaktadır.

HİPERSOMNİA: Aşırı uyuma halidir. Genellikle depresyon hastalarında görülür.

NARKOLEPSİ: Bu rahatsızlığı olan bir kişi günü herhangi bir anında; kitap okurken ,ders dinlerken, araba kullanırken ya da yazı yazarken uykuya dalabilir. Yani aniden gelen uyku ataklarıdır. Bu kişilerin uyku süreleri birkaç dakika da olabilir.15-30 dk. arasında da değişebilir. Narkolepsi olan kişilerin normal olan REM episodlarının gün içerisinde bir an da ortaya çıkmasıdır. Yani atak geldiği sırada hızlı bir REM durumuna geçilmektedir.

UYKU APNESİ: Uyku sırasında kişinin nefesinin kesilmesi halidir. Yaşlılarda sık görülmektedir.

TEDAVİ ŞEKLİ:

Bu türden düzensizlikler ve bozukluklar için kullanılacak uyku ilaçları geçici bir etki yaratır ve kişinin sağlıklı uykusu için gerekli olan görevi yerine getirmez. Bir süre sonra da kişinin bünyesi bu ilaçlara tolerans geliştirir ve daha yüksek dozda kullanım gerekebilir. Bu yüzden daha etkili bir tedavi şekline gidilmelidir. Uyku Bozukluğu olan bir kişiden öncesinde bazı tetkikler istenir. Bunlarda bir uyku kliniğinde yapılacak olan testler sonucu elde edilir. Herhangi bir bozukluk olduğu belirlendiğinde ise sonucuna bağlı bir tedavi şekli belirlenir. Uyku bozukluğunu sebebi strese bağlı ya da psikolojik kökenli olabilir. Fazla dozda kafein veya alkol kullanımı sonucu meydana gelmiş bir bozuklukta olabilir. Kullanılan bir ilacın yan etkisi de olabilmektedir. Sağlıklı bir uyku için yapılması gerekenler basittir. Bu konuda bir problem yaşıyorsanız sebebi psikolojik kaynaklı olabilir. Bu konuda psikolojik destek almanın, ilaçlardan daha etkili bir çözüm sunduğu bilinmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Uyku Bozuklukları Psk.Gonca RASLAYAN
► Çocuklarda Uyku Bozuklukları Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
► Çocuklarda Uyku Bozuklukları Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Uyku Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 52 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:27
Top