2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmeyle Okul Başarısını Arttırmanın Yolları
MAKALE #16338 © Yazan Dyt.Zehra GÖKTAŞ | Yayın Mart 2016 | 2,599 Okuyucu
Beslenmeyle Okul Başarısını Arttırmanın Yolları

Okul başarısını Arttırmanın Yolları

Çocuklar zamanlarının çoğunu okulda geçirirler ve eve geldiklerinde de yapmaları gereken ödevleri vardır. Gerek maddi gerekse manevi olarak hem ailenin hem de çocuğun emek harcadığı bu noktada ulaşılabilecek en büyük başarıya ulaşmasını beklemek iki tarafında en tabii hakkıdır.Okul başarısının tek taraflı bir kavram olmadığı unutulmamalıdır,çocuğunuz kadar sizede düşen görevler vardır.Peki okul başarısını arttırmanın etkenleri nelerdir??

Çocuğunuza saygı duyun : Çocuğunuzun her zaman bir birey olduğunu hatırlayın ve ona saygı duyduğunuzu hissettirin unutmayın çocuğun başarısızlığı sizi ne kadar üzüyorsa onu kat kat daha fazlasıyla üzüyordur.Başarılarını sahiplendiğiniz gibi başarısızlıklarını da sahiplenin ona her zaman sevgi filtresinde bakarsanız başarısızlıkları bile başarılı yönlerinden görebilirsiniz.10 sorudan 5 ini yanlış yapmışssın bir dahakine hepsi doğru olacak yoksa sana hafta sonu dışarı çıkmak yok gibi dayatmalar yapmak yerine 10 sorudan 5 ini doğru yapmışsın aferin bir dahakine bu sayı daha da artarsa senin için bir süprizim olacak demek daha yapıcı olacaktır.Onlara her kızdığınızda kendinize onu ne kadar çok sevdiğinizi hatırlatması için onu ilk kucağınıza aldığınız günü anımsayın .

Spor çocukların okul başarısını arttırıyor: Araştırmalar çocukların refleks ve konsantrasyonlarını arttırdığını ve spor yapan çocukların matematik fransızca gibi derslerdekdaha başarılı olduklarını göstermektedir.Ayrıca spor yapmak gerek stresi azaltması gerekse özgüveni arttırması sebebiyle de çocuğunuzun ders başarısını arttıracaktır.Çocuğunuzun kendi seçimlerini zevklerini ve isteklerini gözönünde bulundurarak ona en uygun spor çeşidini seçerek ona yaşamı boyunca kullanacağı bir yıldız daha eklemiş olursunuz. Dip Not : Çocuğunuz yaptığı spor dalında mükemmel olmak zorunda değildir ona bir yarış atı olmadığını sadece daha sağlıklı ve mutlu olması için spor yapması gerektiğini hissettirin.

Beyin gelişimi hamilelikte başlayan bir süreçtir : Çocukların okul başarıları kapasitelerine ,kapasiteleri de beyin gelişimlerine bağlıdır.Bebeğin beyin gelişiminin en iyi şekilde sağlanabilmesi için annenin hamileliği boyunca besin öglerinden zengin yeterli ve dengeli bir beslenme süreci geçirmesi gerekmektedir.Hamileliğin bitiminden sonra bebeklik döneminde de yeterli ve dengeli beslenmesi önerilir.Bu dönemdeyken besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmek folikasit ,kalsiyum,iyot ,demir gibi besin ögelerinden zengin beslenmek ve basit karboınhidrat,doymuş yağ içeren besinlerde uzak durmak gerekmektedir. Ayrıca yapılan çalışmalar ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenip anne sütü almaya 2 yaşına kadar devam eden çocukların daha başarılı olduklarını göstermektedir.Ek besin dönemini doğru takip edip alması gereken besini alması gereken dönemde yedirmeye çalışarak onda sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak da çok faydalı olacaktır.

Hiperaktiviteye dikkat : Dikkat eksikliği ve hiperaktivite çocukluk çağında çok sık görülen problemlerdendir.gebelik dönemindeki stres,genetik etmenler,annenin alkol sigara kullanması gibi bir çok sebebi vardır uyku sorunu ,sinirlilik ve öğrenme güçlüğü gibi bir çok rahatsızlığa sebep olur.Gıda katkısı maddesi içeren,koruyucu ve gıda boyası eklenmiş besinler ve glisemik indeksi yüksek besinler hiperaktiviteyi arttırır.Cips ,çikolata,kek,bisküvi gibi hazır yiyeceklerin ,kola,gazoz,soğuk çay hazır meyve suları gibi içeceklerin azaltılması ve hiperaktiviteyi azaltıcı çinko,demir ve omega-3 besinlerinden zengin beslenilmesi ve sebze meyve tüketiminin arttırılması ve ara öğün yapma gibi beslenme alışkanlığı değişiklikleri yapılması gerekir.Çinko ,demir ve omega-3 ögelerinin arttırılması için su ürünleri,kırmızı et,pekmez ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi arttırılmalıdır.

Omega-3 den zengin besleniyoruz : Diyette tüketilen bazı yağlar beyin fonksiyonları ve hormon sentezi için önemli olup okul performansı dahil olmak üzere çocukların zihinsel işlevlerinin olumlu etkilediği bilinir. Omega-3 ve tekli doymamış (monoansatüre) yağlar beyin gelişimini olumlu desteklemektedirler. Trans ve hidrojene yağ tüketimi olabildiğince azaltılmalıdır. Tekli doymamış yağlar, zeytinyağı, zeytin, susam, avokado, fındık, Antep fıstığı ve fıstıkta bulunur. Bunların tüketimi arttırılmalıdır.Ayrıca omega -3 den zengin Somon, tuna ve sardalya gibi balıkların haftanın 2 gibi tüketilmesine özen gösterilmelidir. Haftanın 2 günü balık çeşitlerini fırında veya mangal yöntemleri ile hazırlamak ,bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek ve yağlı tohumları gün içinde ara öğünlerde bulunudurmak onun gelişimine katkıda bulunacaktır.

Sabahları mutlaka kahvaltı yapın : Geceleri aç kalan vücut açlık durumuna alışır ve metabolizma daha yavaş çalışır.Sabah kalktığımızda kahvaltı yapmazsak vücut uyandığımızı farkedemez ve metabolizma aynı yavaşlıkla çalışmaya devam eder.Tüm gece yavaş çalışan metabolizmanın hızlanması için iyi bir kahvaltı şarttır. Ayrıca yapılan çalışmalarda sabah kahvaltı yapan çocukların okul başarılarının daha fazla olduğunu göstermektedir.Kahvaltı da beynin tek enerji kaynağı olan glikoz mutlaka bulundurulmalıdır.Süt ve süt ürünlerinden zengin bir kahvaltı çocuğunuzun okul başarısını arttıracaktır.4 besin grubunun 4 ünü de bulunduran yeterli ve dengeli bir kahvaltı yapmayı alışkanlık haline getirin.

İyotlu tuz kullanın: İyot eksikliği zeka ve zihin işlevlerini olumsuz etkiler. Ayrıca okul yaş grubunda da akademik başarısızlık nedeni olur. İyot eksikliği durumunun düzeltilmesi için yapılabilecek en iyi yöntem iyotlu tuz kullanımıdır.

Folikasit kaynaklarını unutmuyoruz:Beyin gelişimini ve okul başarısını arttıracak mucizevi bir besin arıyorsanız sizler için önerebileceğim en güzel besinler folik asitten zengin besinler olacaktır.Çilek ve ceviz çocuklarında çok sevdiği ve folik asitten zengin besinlerdir.Çocuklarınıza ara öğünlerde 2-3 adet ceviz ve 10-12 tane çilek yemesini önerebilirsiniz.Bu sayede hem ara öğün yapma alışkanlığı kazandırarak daha sağlıklı beslenmelerini sağlamış hemde folik asitten zengin besleyerek okul başarılarını arttırmış olursunuz.

Basit karbonhidratlardan uzak duruyoruz : Bilimsel araştırmalar basit şeker tüketimi ile hiperaktivite ve hırçınlık arasında ilişki olduğunu göstermektedir.Yani basit karbohidratlar beyin derslere konsantre olabilmeyi ve ders başarısını azaltır.Ayrıca basit şekerlerin kan şekerini bir anda çok hızlı yükseltip çok hızlı düşürmesi sebebiyle de dikkat eksiklği baş dönmesi gibi rahatsızlıkları sebebiyet vermesi görülebilir.Şeker, un ve şekerli sıvılar gibi basit karbonhidratlar, benzer şekilde etki ederek konsantrasyonu dağıtır ve okul başarısını azaltırlar.Basit karbonhidrat kaynakları olarak şeker,çikolata,kek ,pasta,bisküvi gibi hazır gıdalar yasaklanmalı bunların yerine ev yapımı kek kurabiyeler ,meyveler ve kuru meyveler yenmelidir.Basit karbonhidratın bir diğer kaynağı olan hazır yiyecekler patates kızartmaları hamburgerler tostlar lahmacun gibi fast food ürünleri yerine evde hazırlanmış sebze yemekleri salatalar yenmeli ev yapımı tostlar hazırlanmalıdır. Karbonhidrat içeriği yüksek olan içeceklerden kola,gazoz,ice tea,hazır meyve suları gibi içeceklerin yerin süt , ayran ,su,taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler tercih edilmeli.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmeyle Okul Başarısını Arttırmanın Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zehra GÖKTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zehra GÖKTAŞ'ın Makaleleri
► Ödem Atmanın Yolları Dyt.Zülal YALÇIN
► Kalıcı Zayıflamanın Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Beslenmeyle Okul Başarısını Arttırmanın Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kış Diyeti Kasım 2016
► Ek Besin Döneminde Beslenme Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:35
Top