2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



D Vitamini Neden Gerekli?
MAKALE #16359 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Mart 2016 | 3,950 Okuyucu
Kış aylarında D vitamini eksikliğini önlemek için nasıl beslenelim?

Özellikle kandaki kalsiyum ve fosforun normal sınırlarda kalmasını sağlamakla görevli olan D vitamini kemik ve kas gelişiminden, hücre büyümesine bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasından pek çok kronik hastalığın önlenmesine kadar büyük rol oynamaktadır.

Türk kadınlarında Irsi olarak yetersizliği gözlenen, suda eriyen bir vitamin olan D vitamininin vücuda yararı oldukça fazladır. Yaz aylarında rahatlıkla alabildiğimiz bu vitaminini kış aylarında güneş ışığından fazla yararlanamadığımız için yeterli oranda kullanamamaktayız. Bu da yetersizliğinde oluşabilecek olan pek çok önemli hastalığın habercisi olabilir.

Depresyonun önlenmesinde D vitamini oldukça önemlidir. Kış ayları ile birlikte erken kararan havalar ve karamsarlıklar vücuttaki pek çok mineral ve vitamin dengesini de bozmaktadır bu durumda yeterli sentezlenemeyen D vitamini gibi vitaminler uyku hali, yorgunluk, güne isteksiz başlama, enerji düşüklüğü ve sonunda depresyon belirtileri gösterebilmektedir.

Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu rol oynayan bu vitamin damar yapısı ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur. İnsülin sentezi ve vücuttaki şekerin dengelenmesine yardımcıdır. Çocuklarda raşitizim, erişkin bayanlarda osteoporoz gibi kemik hastalıklarının önlenmesinde büyük payı vardır.

D vitaminin yetersiz alınması obezite ve kilo problemlerine de yol açar. Özellikle zayıflama listeleri uygulayan ya da diyet yapmaya çalışan bireylerde bu vitaminin değeri oldukça önemlidir. Yaz aylarında 5 dakikalık güneşe maruz kaldığımızda günlük ihtiyacımızın yarısından fazlasını karşılayan bu vitaminin kış aylarında vücutta değerinin düşmemesi için bazı besinlerden faydalanabiliriz.

Kış aylarında kollar bacaklar ve yüzün 20 dakika kadar güneşe maruz kalması belirli oranda alınımına yardımcı olacaktır. Ancak deniz ürünleri tüketimi D vitamini alımı için önem taşır. Balık yağı, uskumru, somon, ton balığı, karides gibi deniz mahsulleri D vitamini açısından zengin besinlerin başında gelir.

Yumurta, anne sütüne eş değer protein barındırması ile en önemli besinlerden olan yumurta günlük D vitamini ihtiyacının belirli kısmını karşılamaya yeterli olacaktır. Yumurtanın ıspanak ya da maydanoz ya da dereotu gibi besinlerle pişirilmesi ve tüketilmesi aynı zamanda C vitamini ve demir açığının da kapatılmasına yardımcı olur.
Süt ve süt grubu D vitamini açısından zengin olan başka bir gruptur. Özellikle süt ve yoğurtun tüketimi oldukça önemlidir. Peynir yine D vitamini açısından fazlasıyla dolu olan besindir günde mutlaka 2 avuç içi kadar peynir özellikle kemik hastalığı olan ya da belirli yaşın üzerinde ki kadınlar da tüketilmesi gereken bir öğündür.

Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ tüketmekte D vitaminin yerine konulmasına yardımcı olacaktır. Kahvaltılarda tükettiğimiz kahvaltılık gevreklerin D vitamini içerikleri oldukça yüksektir. Ara öğün ya da ana öğünlerde bu yulaf gevrekleri ile zenginleşmiş yiyecekler bizlere fayda sağlar. Özellikle az güneş ışığı gören , çok yaşlı ya da sistemik bağırsak hastalığı olan kişilerde D vitamini emilimi geç olur bu nedenle bu kişilerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Fazla alınması kas krampları ve ağrıları neden olabilir. Kişiler D vitamini eksikliğinde kilo alır, obezşte çeşitli komplikasyonları ile birlikte büyür ve kronik hastalıkları oluşturur özellikle güneşin yüzünü çok sık göstermediği kış aylarında hem kilo almamak hem de sağlıklı yaşamak adına takviyesinin yapılması çok önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"D Vitamini Neden Gerekli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
► Kalsiyum ve Fosfor Neden Gerekli Dyt.Canan DOĞAN
► D Vitamini ve Covid-19 Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'D Vitamini Neden Gerekli?' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
► Ramazanda Beslenme Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:36
Top