2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sertleşme Sorunlarında Fizyolojik Risk Faktörleri
MAKALE #16386 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Mart 2016 | 4,628 Okuyucu
Sertleşme sorunu yaşayan erkekler genelde sorunlarının kaynağını organik bir sebebe dayandırma eğilimindedirler. Psikolojik bir sorunun kaynaklık etmesi fikri onlara anlamsız gelebilir. Buradan hareketle gitmedik ürolog, yapmadık testosteron, hormonsal testleri bırakmazlar hatta cerrahi müdahaleyi bile düşünürler. Lakin özellikle cerrahi müdahale (protez,mutluluk çubuğu,emplantasyon vs.) geçirmek için bir aceleniniz varsa bunun nedenini dikkatle düşünmenizi öneririz. Yalnız aşağıda bahsedeceğim durumlar, sertleşmeme sorunu yaşamanıza neden olacak organik sebeplerdir. Gelin bunları birlikte inceleyelim.

1. Vasküler kaynaklı risk faktörleri

Penise gelen kan akımındaki değişiklikler kavernozal arter yetersizliğine, geri dönen akımındaki değişiklikler de korporal veno-oklüzif problemlere sebep olur. Ateroskleroz, periferik damar hastalıkları, miyokard enfarktüsü ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklar, penil kan akımında değişiklikler oluşturarak erektil disfonksiyona neden olabilirler. Arteriyojenik kaynaklı sertleşmeme tedavisi, 50 yas üzerindeki erkeklerde vücudun diğer bölümlerinin de damar hastalıkları yönünden incelenmesi gerektiği düşünülmelidir .

A) Arteriyel hastalıklar: Orta yaşın üzerindeki erkeklerde, erektil disfonksiyon genellikle damarsal kaynaklıdır ve tüm etiyolojik faktörlerin %40-50\\\\\\\'sini oluşturmaktadır. Arteriyel erektil disfonksiyon, çoğu kez sistemik damar hastalığının bir parçasıdır. Sigara kullanımı, hipertansiyon, kalp hastalığı, hiperlipidemi, aile hikayesi, hayat tarzı, obezite ve diyabet gibi damarsal risk faktörleri arttıkça, erektil disfonksiyon olasılığı da artmaktadır. Koroner hastalık ve hipertansiyon ile erektil disfonksiyon çok yüksek oranda birliktelik gösterir. Kan yağları, özellikle sinüzoidal kaslar üzerinde kontraktil etkisi olan kolesterolün artışı, sistemik arter hastalıklarının en önemli nedenlerindendir.

Peniste sert ereksiyonun olabilmesi için, birim zamanda penis içine dolan kanın istirahatte olan akımın beş katına çıkması gerekmektedir. Bu akımı bozan nedenler; yaslılık, diyabet ve tek kavernöz veya ince kavernöz arter gibi intrapenil nedenler veya pelvik travmalara bağlı damar yaralanmaları gibi ekstra penil nedenler olabilir.

B) Venöz hastalıklar: Kavernoz cisimlerden olan venöz dönüşün kontrolsüz olması ile kendini gösterir. Bu nedenle, kavernoz cisimler içinde kan tutulamamakta ve ereksiyon gerçekleşememektedir. Bu grup hastalıklar tüm erektil disfonksiyonların %20-25 \\\\\\\'ini oluşturur ve özellikle 40 yaş altında ortaya çıkarlar. Normal bir ereksiyon işlevi için veno-oklüzyon, iyi arteriyel akım, trabeküler düz kasların sağlamlığı ve gevşeme yeteneği, sağlıklı tunika albuginea ve uygun medyatör varlığı gereklidir. Bu bölümlerin birinde bile sorun olursa, ereksiyon gerçekleşmez .

2. Endokrinolojik risk faktörleri

Hipogonadizm, hiperprolaktinemi, hipotiroidizm, hipertiroidizm, Cushing Sendromu erektil disfonksiyon gelişmesine neden olabilen endokrinopatilerdir .

3. Erektil disfonksiyon için risk faktörü olan ilaçlar

Uzun süre kullanılan ilaçların erektil disfonksiyona yol açması biraz da tartışmalı olmakla birlikte özellikle H2 reseptör blokörleri, antikolinerjikler, sitotoksik ilaçlar, antipsikotikler, bazı hormonların ereksiyon üzerine olumsuz etkileri olmaktadır.

Kronik kullanımları erektil disfonksiyon yapan ilaçlar: Diüretikler (tiazidler, spironolakton), antihipertansifler (metil dopa, klonidin, reserpin, beta blokerler, guanetedin, verapamil), kardiaklar (klofibrat, gemfibrozil, digoksin), trankilizanlar (fenotiazinler, monoamin oksidaz inhibitörleri, lityum), hipnotikler, H2 reseptör blokörleri (simetidin, ranitidin), hormonlar (östrojenler, progesteron, kortikosteroidler), sitotoksinler (siklofosfamid, metotreksat), antikolinerjikler (disopiramid, antikonvülzanlar), diğerleri (metoklopramid, baklofen, karbonik asit anhidraz inhibitörleri, nonsteroid antiinflamatuvarlar, tütün, alkol, opiatlar, amfetaminler).

4. Sigara, alkol ve madde bağımlılıkları

Sigara ve alkol kullanımının özellikle damar sertliği, kardiovasküler hastalıklar, diyabet ve inme gibi hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. Özellikle mikrovasküler yapıda arteriyel endotelde yaptığı tahribat kesin olarak ortaya konmuştur. Bu açıdan değerlendirildiğinde sigaranın dolaylı olarak cinsel işlev bozukluğuna yol açabilecek risk faktörü olarak düşünülebilir. Ancak günümüzde sigara ile erektil disfonksiyon arasında direkt ilintiyi saptamış kanıta dayalı tıp açısından belirleyici olmuş bir araştırma henüz yayınlanmamıştır .

5. Diabetes mellitus

Diyabet, erektil disfonksiyon oluşumundaki en önemli hastalıklardan biridir. Özellikle hem vasküler hem de nörojenik faktörleri de içeren bir hastalık olarak diyabetiklerde %50 oranında ereksiyon sorunu görülmektedir .

6. Nörojenik risk faktörleri



Ereksiyon beyinde başlar (santral ereksiyon) ve genital uyarımla sürer (refleksojenik ereksiyon) ve cinsel aktivite de bu iki parçayla oluşur.

Bu sistemdeki herhangi bir problem de erektil disfonksiyonla sonuçlanır. Nörojenik erektil disfonksiyon üç baslıkta incelenebilir.

A) Periferik erektil disfonksiyon, genellikle düz kas relaksasyonunu sağlayan otonom sinirlere ait sorunlardan veya refleks ereksiyonu sağlayan ve beyne iletiyi sağlayan duysal sinir harabiyetlerinde görülür. Ağır metaller gibi toksinlerde, diyabet, üremi, alkolizm gibi metabolik bozukluklarda (HIV), lepra ve viral infeksiyonlarda sistemik lupus eritomatosus ve hematokromatozis gibi hastalıklar ve periferik cerrahilerde erektil disfonksiyon görülebilir.

B) Spinal erektil disfonksiyon, tümör, multipl skleroz, myelodisplazi, transvers miyelit, syringomyeli gibi hastalıklarda ortaya çıkar.

C) Supraspinal (suprasakral) erektil disfonksiyon, Parkinson, epilepsi, inme, ensefalit ve tümörlerde hastalığın tutulumuna bağlı olarak olusabilir. Omurilik yaralanmaları da ejakülasyon, orgazm ve erektil disfonksiyon gibi cinsel islev bozukluklarına neden olabilir. Omurilik yaralanmasının komplet olup olmaması ve lezyonun seviyesi erektil disfonksiyonun seklini belirler.

7. Travma ve geçirilmis cerrahi

Penisin kan akımını engelleyen, sinir sistemini etkileyen cerrahi ve travmalar erektil disfonksiyona yol açabilir. Peyroni de örnek verilebilir.

En güzel şey penis ve vajinanın boşalması ki,bu tek başına her ilişki de,aynı pozisyonda,aynı şekilde,aynı mekanda yıllarca uygulanırsa bir zaman sonra kıymetini kaybeder,monotonlaşır.Ama bu tür repertuarlar onun kıymetini hiç kaybetmeden devam etmesini sağlar.Varolan cinselliği daha heyecanlı kılmak için,penis ve vajinayı daha fazla abartmamak için kullandığımız öğreti ve teknikler bulunmaktadır. Bunu hiçbir Viagra sağlamaz,bunu ancak merakınız ve cinsel terapistiniz size sağlayabilir.

SON SÖZ: Sertleşme sorunlarında danışanlarımızdan tecrübe ettiğimiz kadarıyla 40 yaş altının psikolojik, 40 yaş üstünün de fizyolojik olduğunu görüyoruz. Fakat fizyolojik etken de olsa yaşanan sorun erkekte ister istemez cinsel özgüven de tahribata neden olmaktadır. Bunun için cinsel terapi desteğini eş güdümlü bir şekilde almak, sağlıklı bir cinsel yaşam için kısa süre de yol kat etmenizi sağlar.

Sevgiyle.

Uzm.Psk.Danışman Eyüp SARI
Cinsel Terapist&Evlilik Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sertleşme Sorunlarında Fizyolojik Risk Faktörleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sertleşme Sorunlarında Fizyolojik Risk Faktörleri' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:48
Top